Γ. Γεραπετρίτης: Έχουμε καθαρή εντολή να πάμε σε μεγάλες ρήξεις

Γ. Γεραπετρίτης: Έχουμε καθαρή εντολή να πάμε σε μεγάλες ρήξεις

«Έχουμε καθαρή εντολή να πάμε σε μεγάλες ρήξεις». Αυτό δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως παρακαταθήκη από την πρώτη κάλπη, ξεκινάμε από μία άδεια κάλπη», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Όπως είπε, «οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ κρίσιμες για τη χώρα», ενώ εκτίμησε ότι το διακύβευμα των εκλογών παραμένει κρίσιμο.

Παράλληλα, σημείωσε πως «το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί συνθήκες αυτοδύναμης κυβέρνησης».

«Περιμέναμε ότι θα είχαμε μια σημαντική νίκη. Περιμέναμε ότι ο λαός θα εκτιμούσε τη σκληρή δουλειά, την οποία έχουμε κάνει, τα όσα έχουμε επιτελέσει, με τα όποια λάθη και παραλείψεις. Δεν περίμενα, για να σας είμαι ειλικρινής, την έκταση αυτής της νίκης. Ήταν μια διαφορά, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και η οποία διαμορφώνει συνθήκες μιας εντολής αυτοδυναμίας από το εκλογικό σώμα και ελπίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί και στη δεύτερη κάλπη».

Για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για προοδευτική κυβέρνηση, τον αποδοκίμασε ο λαός».

Πρόσθεσε δε: «Όταν ο λαός μιλάει, τότε θα πρέπει να στεκόμαστε όλοι με σεβασμό. Ο ελληνικός λαός επέδειξε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ωριμότητας, δίνοντας την εντολή που συνεπάγεται ρήξη και ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα».

«Εγώ θέλω μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά αυτό θα κριθεί στο δρόμο. Εκείνο που προέχει είναι μια υπεύθυνη κυβέρνηση», ανέφερε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Γεραπετρίτης.

Για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

«Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλούσε για μία μάλλον ομιχλώδη κατάσταση, με έναν άγνωστο πρωθυπουργό, με αντιρρήσεις σε βασικές τομές τις οποίες επιδιώκουμε, με μία πολιτική η οποία ήταν τουλάχιστον αμφίσημη. Εδώ έχουμε μία καθαρή εντολή, να πάμε σε μεγάλες ρήξεις. (…) Η διαφορά πάνω απ’ όλα ήταν μια πράξη πολύ ισχυρής απόδοσης ευθύνης. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη που αναλαμβάνουμε και η ευθύνη αυτή είναι πραγματική ευθύνη», ανέφερε.

«Εμείς δεν επιδείξαμε ποτέ οίηση, δεν θα το πράξουμε ούτε και τώρα»

Ερωτηθείς αν συνιστά κίνδυνο για την κυβέρνηση της ΝΔ μια ενδεχόμενη αλαζονική συμπεριφορά των μελών της, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Εμείς δεν επιδείξαμε ποτέ οίηση, δεν θα το πράξουμε ούτε και τώρα. Είμαι περήφανος για τη σκληρή δουλειά αυτής της κυβένησης».

Για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης

«Αύριο θα έχουμε τη σύσκεψη υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία κλείνει η συνταγματική διερεύνηση για το κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει μια βιώσιμη κυβέρνηση. Στη συνέχεια, θα έχουμε την ορκομωσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο οποίος θα είναι ένας εκ των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και την επόμενη ημέρα θα έχουμε την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, η οποία είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Άρα, εκτιμούμε ότι το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση στη θέση της πολιτικής» εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπουν κόμματα στη Βουλή, να έχουμε μια επτακομματική Βουλή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα είναι πολύ υψηλό το απαιτούμενο ποσοστό της αυτοδυναμίας, Ανεξάρτητα του αν αυτό θα συμβεί, το πιο σημαντικό από όλα είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι οι επόμενες εκλογές, είναι εκλογές για να αναδείξουν κυβέρνηση και νομίζω ότι χρειάζεται μια θετική ψήφος για να συνεχιστούν οι ρήξεις με το παρελθόν» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης.

24.5.2023

πηγή liberal.gr