Γ. Γεραπετρίτης για Μονή της Χώρας: Απογοητευτική εξέλιξη - Άκαιρη η επίσκεψη Ράμα

Γ. Γεραπετρίτης για Μονή της Χώρας: Απογοητευτική εξέλιξη - Άκαιρη η επίσκεψη Ράμα

Απογοητευτική εξέλιξη χαρακτήρισε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα επηρεάσει την επερχόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Αντίθετα, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «θα μας δοθεί η ευκαιρία να θέσουμε το θέμα ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας για να αντιληφθούν πόσο μεγάλης σημασίας είναι για ολόκληρη την οικουμένη».

Για τις σχέσεις με την Τουρκιά ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως είναι σημαντικό ότι τον τελευταίο χρόνο δεν υπάρχουν παραβιάσεις πάνω από τον εναέριο χώρο και παράλληλα στο μεταναστευτικό υπαρχει δραματική μείωση στις μεταναστευτικές ροές.

«Έχουμε εδραιώσει κανάλια επικοινωνίας και συζητάμε στο ανώτερο επίπεδο την όποια διαφωνία, πριν προκληθεί κρίση» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι «η κυριαρχία μας δεν είναι ζήτημα διάλογου».

Επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

Σχετικά με την επίσκεψή του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, είπε πως είναι άκαιρη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν θα την εμποδίσουμε αλλά θα παρέχουμε την ασφάλεια που απαιτείται».

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το ζήτημα με τον Φρέντη Μπελέρη και της διαχείρισης που έτυχε, συνδέεται με το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο βρίσκεται σε συμπόρευση με το τι συμβαίνει στην Αλβανία.

Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία με τη συντριπτική νίκη του VMRO και την ιστορική ήττα των σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».

«Ευελπιστώ ότι δε θα υπάρχει αλλαγή στην εξωτερική πολίτικη. Πρέπει να υπάρχει πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά μέσα από την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

liberal.gr

9.5.2o24