Για τις εκλογές του 1978, στην Όλυμπο Καρπάθου!

Για τις εκλογές του 1978, στην Όλυμπο Καρπάθου!

Να συγχαρώ και γω τον νέο δήμαρχό μας Μιχάλη Φελλουζή για την εκλογή του και τους φίλους και συγγενείς μου Οικονόμο Ι., Πρωτόπαπα Μ., και Σακέλλη Κ. για την εκλογή τους. Αυτή η θητεία τους να  είναι η πενταετία της παραμελημένης Ολύμπου! Αν δεν είναι τώρα, πότε; Με το 15% του Δ.Σ. ολυμπίτες πρώτης γενιάς, και με ένα δήμαρχο φιλοολυμπίτη, όπως ο ίδιος αναπροσδιορίζεται! Και πως άλλωστε να μην είναι με το σταλινικό ποσοστό του 92,13% στο 1ο Ε.Τ. Ολύμπου; Ο χρόνος θα το δείξει και αυτή την φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες και άλλοθι! 

Να μείνω τώρα στην υποσημείωση του τίτλου σας σχετικά με αντίστοιχο ποσοστό το 1978 στην Όλυμπο γιατί με αφορά άμεσα. Μιλάμε για τα χρόνια παντοδυναμίας του αείμνηστου Γιώργου Σακέλλη, πατέρα του σημερινού δημ. συμβούλου Κοσμά Σακέλλη. Ο Σακέλλης υπερίσχυσε του αείμνηστου επίσης, πατέρα μου Γιάννη Η. Οικονόμου. Ένας πελεκάνος, πρωτομάστορας της πέτρας που τα έργα του κοσμούν την είσοδο της Ολύμπου, την εκκλησία της και το στηθαίο στην είσοδο του μοναστηριού του Αγ. Ιωάννου στη Βρουκούντα! Ένας ανιδιοτελής άνθρωπος που πάντα πρόσφερε στα κοινά! Εγώ τότε βρισκόμουν στις ΗΠΑ για σπουδές και τον προέτρεψα να απέχει! Όμως με τον ‘κίνδυνο’ να εκλεγούν και οι πέντε κοινοτικοί σύμβουλοι από την ίδια παράταξη, πείστηκε να υπάρξει και μια διαφορετική φωνή στο τότε κοινοτικό συμβούλιο!   

Πρωτεργάτες στη κάθοδο του πατέρα μου στις τότε εκλογές υπήρξαν δυο πρόσωπα. Ο τότε κοινοτικός γραμματέας και μετέπειτα Πρόεδρος Μανώλης Πύργος, και ο Γαβλίλης Παλαιός, πατέρας των αδελφών Παλαιού. Και οι δύο άνθρωποι της προσφοράς, αγαπητοί στη  κοινωνία μας, με θετικότατο πρόσημο στο πέρασμά τους  από αυτή τη ζωή! 

Ο αείμνηστος Παλαιός συμμετείχε ο ίδιος στο ψηφοδέλτιο και εξελέγχει μαζί με τον πατέρα μου. Η σύνθεση ήταν τρεις της συμπολίτευσης και δύο από την λεγόμενη αντιπολίτευση! Ο αείμνηστος Πύργος λόγω της ιδιότητάς του, ως κοινοτικός γραμματέας, δεν πολιτεύτηκε και προέτρεψε τον αδελφό του Ηλία Πύργο να στελεχώσει τον συνδυασμό του πατέρα μου! Τα αποτελέσματα γνωστά, όπως αναφέρετε και σεις από πληροφορίες ντόπιων προφανώς! 

Να μείνουμε σε δύο περιπτώσεις υποψήφιων κοιν. συμβούλων για να καταλάβετε το κλίμα της εποχής, 45 χρόνια πριν. Δύο λοιπόν εξ αυτών δεν πήραν ούτε τη ψήφο τους! Ο αείμνηστος Γεώργιος Μ. Πρωτόπαπας ήταν αδελφός της γιαγιά μου και κατ επέκταση θείος του υποψήφιου πατέρα μου! Το ίδιο αποτέλεσμα (μηδενικό) κατέγραψε και ο αείμνηστος Εμμ. Καρελλάς, πατέρας του πρόσφατα θανόντα Γιάννη Καρελλά! Φαντάζεστε πόσους ψήφους πήραν και οι υπόλοιποι!  Οι μόνοι βασικά με ουσιαστική στήριξη και συμμετοχή ήταν ο Πύργος Η. και ο Παλαιός!  

Ο καθένας μπορεί να το αποδώσει σε πολλούς παράγοντες. Ο φόβος, η προσδοκία για προσωπικά οφέλη, ή στη καλύτερη περίπτωση η ταύτιση με τον «αντίπαλο», ως καταλληλότερο! Προφανώς και όπως γίνεται πάντα, αυτοί οι άνθρωποι υπέγραψαν κάποια αποδοχή συμμετοχής τους στον συνδυασμό. Οι ίδιοι γνώριζαν το αποτέλεσμα όπως και ο πατέρας μου. Δεν είχε ανάγκη ο μετέπειτα πρόεδρος για τέτοιου είδους ‘βοήθεια’! 

Στη συνέχεια υπήρξαν και παρατράγουδα στο τότε κοιν. συμβούλιο. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αείμνηστοι  κι αυτοί, Ορφανός Εμμανουήλ και Πρωτόπαπας Μιχάλης (πατέρας του νυν δ.σ. Πρωτόπαπα Μηνά) διεκδίκησαν και οι δύο την αντιπροεδρία μετ επιτάσεως! Μετά από απανωτές ψηφοφορίες λάμβαναν Οικονόμος Ι. 2 (Οικονόμος, Παλαιός),  Ορφανός 2 (Σακέλλης, Ορφανός) και Πρωτόπαπας Μ. 1, τον εαυτό του δηλαδή! Απείλησε λοιπόν ο Πρωτόπαπας να ψηφίσει και αυτός τον πατέρα μου ή στη καλύτερη  περίπτωση να γίνει κλήρωση μεταξύ των Οικονόμου και Ορφανού που είχαν από 2 ψήφους! Υπήρχε λοιπόν ο φόβος να υπάρξει πανελλήνιο φαινόμενο με το να είναι ο αντιπρόεδρος από την αντιπολίτευση! Ενόψει αυτού του εφιαλτικού (για την πλειοψηφία) σεναρίου έδειξε ο αείμνηστος Σακέλλης τις ικανότητές του, καταφέρνοντας να πείσει τελικά τον Πρωτόπαπα , μετά από ώρες διαβουλεύσεων και έξωθεν παρεμβάσεων, να ψηφίσει τον Ορφανό και τελικά εκλέχτηκε αντιπρόεδρος! Ο ίδιος ο Πρωτόπαπας μου εγχείρησε  μάλιστα και σχετική ευχαριστήρια επιστολή που του έστειλε τότε στο Διαφάνι ο Σακέλλης!  

Αυτά για  να γνωρίζουν και οι νεότεροι το κλίμα της εποχής και κάτω από ποιες συνθήκες καταγράφηκαν αυτά τα ποσοστά που όψιμα τα θυμήθηκαν κάποιοι, μετά από τόσα χρόνια! Με ονοματεπώνυμα και με στοιχεία!  

(Στη φώτο ο πατέρας μου ως εργοδηγός της αρχικής διάνοιξης του δρόμου ΟΛΥΜΠΟΥ-ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ, οργανώνει τα της υποδοχής κάποιων επισήμων στο έργο!)  

Ευχαριστώ για την φιλοξενία! 

Οικονόμος Ι. Νικόλαος, λυκειάρχης 

Ρόδος 10-10-2023   

Καρπαθιακά Νέα