Ο Γιάννης Πρεάρης "πίσω" από τις χειροποίητες παντόφλες, που φορά η Τζένη Μπαλατσινού!

Ο Γιάννης Πρεάρης "πίσω" από τις χειροποίητες παντόφλες, που φορά η Τζένη Μπαλατσινού!

Η κα Μπαλατσινού όχι μόνο δεν ξεχνά την Κάρπαθο αλλά τη διαφημίζει και την προβάλει! Σ εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές, για γνωστή εταιρεία παιδικών ρούχων, η σύζυγος του υπουργού Τουρισμού, φόρεσε ένα άκρως ιδιαίτερο, παραδοσιακό παπούτσι: Χειροποίητες παντόφλες από την Κάρπαθο!

Ποιος όμως κρύβεται πίσω από αυτές τις παντόφλες;

Δημιουργός των ιδιαίτερων χειροποίητων κομψοτεχνημάτων, συμβόλων της Καρπάθου, είναι ο στιβανοποιός Γιάννης Πρεάρης

Ο αγαπημένος δημοσιογράφος  της Καρπάθου και της  Ολύμπου Αριστείδης Μιαούλης γράφει σε ρεπορτάζ του, στη Ροδιακή, για τον  Γιάννη Γ. Πρεάρη ότι πρόκειται για τον τελευταίο κατασκευαστή των καρπάθικων παπουτσιών!  Και αυτό χάρις την αγάπη και το μεράκι του προς την πλούσια παράδοση του υπέροχου τόπου του.

«Στιβάνια» ή «παντόφλες» του φοράνε Πρόεδροι της Δημοκρατίας, με τελευταία την κ. Αικ. Σακκελλαροπούλου, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Πολιτικοί και αξιωματούχοι του Εξωτερικού, ένας Σεϊχης από το Κατάρ, Επίσκοποι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, απλοί τουρίστες και φυσικά υπάρχουν σε κάθε Ολυμπίτικο και Διαφανιώτικο (Διαφάνι το επίνειο της Ολύμπου) σπίτι μόνιμου κατοίκου η ξενιτεμένου στην Αμερική και αλλού.

Σε γενικές γραμμές, σ’ όλο τον κόσμο φοράνε τα παραδοσιακά στιβάνια της Ολύμπου δια χειρός του Γ. Πρεάρη.
Τα θαυμάζουμε όσοι βρεθούμε στο απόμακρο χωριό αυτό της Β. Καρπάθου στα πόδια των γυναικών κυρίως που φοράνε ακόμη στην πλειονότητά τους την παραδοσιακή φορεσιά. Από παιδί, κοντά στον πατέρα του ο Γιάννης Πρεάρης έμαθε όλα τα μυστικά της τέχνης.

Το παράπονό του είναι πως δεν υπάρχει συνεχιστής αυτού του παραδοσιακού επαγγέλματος.
Σε κάθε επίσημο επισκέπτη του στο παλαιό εργαστήριό του, ζητά να βρεθεί ένας τρόπος, ανάλογες τέχνες να διδάσκονται στα σχολεία, ή να υπάρξει ένας τρόπος επιδότησης προγράμματος που θα βοηθήσει στη συνέχεια του επαγγέλματος.

Καρπαθιακά Νέα