Μια ανάσα πριν ξεκινήσουν τα καλοκαιρινά δρομολόγια με ταχύπλοο πλοίο από Ρόδο προς Χάλκη-Κάρπαθο-Κάσο- Σητεία και επιστροφή με προσέγγιση μια φορά και στο Διαφάνι, με μίσθωμα ανά δρομολόγιο 62.448 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ ), για την περίοδο από 19 Απριλίου μέχρι 3 Οκτωβρίου και συνολικό κόστος 5.575.000 ευρώ ο Νίκος Κανάκης επανέρχεται με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση που οφείλουν να την μελετήσουν οι εμπλεκόμενοι στον στρατηγικό σχεδιασμό της ακτοπλοΐας.
Ο κ. Κανάκης τονίζει ότι δεν είναι η Σητεία το λιμάνι αναφοράς της Κρήτης αλλά το Ηράκλειο! Και σε αυτή τη βάση οφείλουν, όπως εξηγεί να επαναπροσδιορίσουν τη γραμμή με βάση τα πολλαπλά οφέλη της Καρπάθου και της Κάσου. Μάλιστα με το ίδιο κόστος, για να μην υπάρξουν ζητήματα, όπως χαρακτηριστικά μας επαναλαμβάνει.
Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, τους πρώτους δυο μήνες, που η κίνηση θα είναι μειωμένη, να μην είναι τρία τα δρομολόγια, αλλά δυο και το κέρδος που θα εξοικονομηθεί να πάει στο επιπρόσθετο κόστος, που θα προκύψει από το νέο λιμάνι αναφοράς στην Κρήτη, που όπως προτείνει ο κ. Κανάκης, πρέπει να είναι το Ηράκλειο. Μάλιστα, όπως μας εξήγησε, με αυτή την πρόταση το συνολικό δρομολόγιο δεν θα υπερβεί τις 10 ώρες κι έτσι δεν θα δημιουργήθει πρόβλημα στο πλοίο.
Μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του παρατήρησε ότι στο αντίστοιχο περσινό δρομολόγιο, του Σεπτέμβρη 2020, το όφελος για την Κάρπαθο ήταν μηδαμινό.
Το πλοίο εκτέλεσε τα ίδια δρομολόγια στα πέντε λιμάνια και διακίνησε συνολικά 3855 επιβάτες. Από τους οποίους το 40% προς και από Κάρπαθο. Πιο συγκεκριμένα στην Κάρπαθο αποβιβάσθηκαν από Ρόδο 502 επιβάτες και 221 από τη Σητεία. Διακινήθηκαν δηλαδή κατά μέσο όρο 45 επιβάτες από Ρόδο προς Κάρπαθο και 20 από Σητεία ανά δρομολόγιο. Στο ίδιο διάστημα είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των αποβιβασθέντων επιβατών, από το πλοίο ΠΡΕΒΕΛΗΣ, μειώθηκε από 1934, που ήταν τον Αύγουστο σε 270 τον Σεπτέμβριο.
φωτογραφία Γιάννης Χατζηβασίλης