Η βιωματική ιατρική εκπαίδευση μέσω προσομοιωτών εικονικής πραγματικότητας - Συμμετέχει ο Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής

Η βιωματική ιατρική εκπαίδευση μέσω προσομοιωτών εικονικής πραγματικότητας - Συμμετέχει ο Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 ξεκινά στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, και συγκεκριμένα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Αττικού Κτιρίου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών(ΑΚΙΣΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η πιλοτική φάση λειτουργίας του προγράμματος εκπαίδευσης Medical SimulationLab με τη χρήση προσομοιωτών εικονικής πραγματικότητας ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.

Το πρωτοποριακό αυτό εκπαιδευτικό έργο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και συστάθηκε με τον Ν.4655/2020 «Πρωτοβουλία για την Υγεία», στοχεύοντας στην ανάπτυξη και βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων φοιτητών ιατρικής και ειδικευομένων, μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Μετά την πιλοτική φάση πέντε (5) ετών, θα πραγματοποιηθεί η μόνιμη εγκατάσταση του εξοπλισμού και θα υπάρξει πλήρες αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για όλους τους γιατρούς όλων των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον Ν. 4655/2020, συνεργαζόμενοι φορείς είναι το ΕΚΠΑ, η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), το Υπουργείο Υγείας και η ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος (Α&Π) ως διαχειριστής έργου.

Ξεκινώντας αρχικά με την εγκατάσταση του ειδικού εξοπλισμού, η επίδειξη και χρήση των μηχανημάτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 12 Μαΐου (10:00-17:00) ως μέρος της πρώτης φάσης της πιλοτικής εκπαίδευσης του επιστημονικού προσωπικού του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ με την αξιοποίηση των παρακάτω προσομοιωτών εικονικής πραγματικότητας:

  • Ρομποτικός προσομοιωτής ROBOTIX Mentor που συνοδεύεται από λαπαροσκοπικό βοηθό LAP Express
  • Αρθροσκοπικός προσομοιωτής ARTHRO 2
  • Λαπαροσκοπικός προσομοιωτής LAP Mentor 3
  • Σύστημα παθητικής πλοήγησης για ολική αρθροπλαστική γόνατος από το Hospital for Special Surgery (Cornell University, New York)

Υπεύθυνοι καθηγητές για την πιλοτική εκπαίδευση είναι ο Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, Επόπτης ΑΚΙΣΑ, στο θεματικό πεδίο της Γενικής Χειρουργικής και ο Καθηγητής Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος στο θεματικό πεδίο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στις ειδικότητες της Γενικής Χειρουργικής, της Θωρακοχειρουργικής, της Γυναικολογίας, της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και της Ουρολογίας.

Για προγραμματισμό ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνείτε στα παρακάτω τηλέφωνα: 210 5832373 (Γενική Χειρουργική), 210 5832399 (Ορθοπαιδική Χειρουργική).