Ηλίας Αλεξίου: «Το στοίχημα δεν είναι απλά να ανοίξουμε αλλά να παραμείνουμε ανοιχτοί!»

Ηλίας Αλεξίου: «Το στοίχημα δεν είναι απλά να ανοίξουμε αλλά να παραμείνουμε ανοιχτοί!»

 

του Μανώλη Δημελλά

Τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Καρπάθου τον βρήκαμε σε ένα σύντομο ταξίδι του στην Αθήνα και εξασφαλίσαμε από πρώτο χέρι την εκτίμηση του για το φετινό καλοκαίρι. Όσοι γνωρίζουν τον Ηλία Αλεξίου αυτό που θα υπογραμμίσουν είναι ότι δεν μασάει τα λόγια του! Ούτε και αποφεύγει να συγκρουστεί για χάρη της αλήθειας. Μάλιστα από την πρώτη στιγμή υπερτονίζει την ανάγκη να συμμεριστούμε την  αγωνία και την  προσπάθεια των ανθρώπων του τουρισμού. Να βάλουμε πλάτη και να σταθούμε συμμέτοχοι αφού το αποτέλεσμα μόνο καλό μπορεί να φέρει στο νησί.

Όπως λοιπόν θα διαβάσετε οι άνθρωποι που εκπροσωπούν τον τουριστικό κλάδο της Καρπάθου, στον τομέα της διαμονής, όλο αυτό το διάστημα, μακριά από μεγάλα λόγια, αγωνίζονται για να κρατήσουν κάτι από όλα όσα έχει ήδη κατακτήσει το νησί.

Η κουβέντα μας είχε περισσότερο συναισθηματικό χαρακτήρα κι αυτό γιατί ο Ηλίας Αλεξίου, όπως και οι περισσότεροι ξενοδόχοι τις Καρπάθου, πονάνε τη δουλειά τους. Τα ξενοδοχεία της Καρπάθου έχουν ταυτότητα και πρόσωπο διότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν επενδύσει όλο το βιός τους και σήμερα δεν θέλουν να πάει χαμένος ο κόπος κι ο αγώνας τους.

Λοιπόν για τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων το στοίχημα δεν είναι να ανοίξει η σεζόν, αυτό κάποια στιγμή, όπως μας εξηγεί, θα γίνει.

 «Πρέπει το νησί να “πρασινίσει” δηλαδή άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εμβολιασμών και να προχωρήσει από την κεντρική εξουσία ο θεσμός του «πράσινου διαβατηρίου» ωστόσο όπως εξηγεί στα Καρπαθιακά Νέα, το μεγάλο ζήτημα δεν είναι άλλο από το να ακολουθήσουμε πιστά τους επιστήμονες και τις οδηγίες τους όσον αφορά την πανδημία. Έτσι ώστε ο τόπος μας να παραμείνει  ανοιχτός κι όχι στα μέσα της σεζόν να μας τύχει κάτι και τότε να αναγκαστούμε να κλείσουμε».

Ρωτήσαμε τον κ. Αλεξίου αν για αυτό το καλοκαίρι υπάρχουν κάποιες προβλέψεις, όμως εκείνος, με την απάντηση του, έδωσε μια διαφορετική διάσταση του θέματος!

«Το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με τα κεκτημένα της Καρπάθου δηλαδή όλα αυτά που έχουμε αποκτήσει με κόπο και αμέτρητο αγώνα. Αυτά λοιπόν δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν. Το καλοκαίρι του 2021 είναι δύσκολο, δε μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, πάντως σε σχέση με το περσινό, που είχαν ανοίξει περίπου 30 με 40% των επιχειρήσεων, φέτος πιστεύω ότι θα είμαστε διαφορετικά. Εκτίμηση μου είναι ότι θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία κι αυτό που θέλουμε είναι να κρατηθούμε. Στη σκέψη μας είναι όλα αυτά που είχαμε αγγίξει το 2019 σήμερα να μην τα χάσουμε».

Όσο αφορά την κίνηση από τα τουριστικά πρακτορεία ο κ. Αλεξίου μας εξήγησε ότι ακούγονται πολλά, ωστόσο οι κρατήσεις είναι μετρημένες, όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Οι ξενοδόχοι, όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες του τουρισμού, είναι σε αναμονή, περιμένουν τις εξελίξεις που αφορούν το πράσινο διαβατήριο για τα covid-free νησιά.

Ο κ. Αλεξίου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι της Καρπάθου ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις τους. «Δίνουμε έναν αγώνα, μια προσπάθεια που πρέπει να κατανοήσει και να ενστερνιστεί όλη η τοπική κοινωνία, αν τα καταφέρουμε τότε η Κάρπαθος θα έχει κερδίσει. Το οφείλουμε στις προηγούμενες γενιές που άνοιξαν το δρόμο, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, είναι χρέος για  τα παιδιά μας».

Η κουβέντα μας μοιραία ξαναγύρισε στην πανδημία. Ο Ηλίας Αλεξίου ανέφερε πολλές φορές  τη συνειδητή ατομική ευθύνη! Για τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Καρπάθου εκεί κρύβεται το μυστικό, όχι μόνο για να έχουμε την υγεία μας αλλά και για ένα αληθινά covid free νησί!