Ποινή ισόβιας κάθειρξης και 8 ετών στον πρώην διευθυντή της ΑΤΕ Καρπάθου

Ποινή ισόβιας κάθειρξης και 8 ετών στον πρώην διευθυντή της ΑΤΕ Καρπάθου

πηγή:  www.dimokratiki.gr

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου αναβίωσε χθες το σκάνδαλο στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου με κύριο κατηγορούμενο τον πρώην διευθυντή της.

Το ίδιο δικαστήριο είχε κάνει δεκτή το Νοέμβριο του 2020 την τέταρτη κατά σειρά αίτηση αναστολής της ποινής ισόβιας κάθειρξης και 8 ετών, που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων στον πρώην διευθυντή, που κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας εις βάρος του δημοσίου, ποσού που υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Χθες ο κατηγορούμενος ζήτησε αναβολή της δίκης με μη προβλεπόμενο τρόπο και το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα παρά την απουσία και των 7 μαρτύρων της υπόθεσης απορρίπτοντας την έφεσή του ως ανυποστήρικτη.
Την ίδια τύχη θα είχε και ο συγκατηγορούμενός του, που επίσης αιτήθηκε την αναβολή της δίκης μέσω δικηγόρου που παραστάθηκε ως «άγγελος» αν και στην πορεία ζήτησε να παραστεί με εξουσιοδότηση με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει για σήμερα την κρίση του επί της συγκεκριμένης εφέσεως.
Θυμίζουμε ότι ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα έχει επιβληθεί στον πρώην συνέταιρό του, που κρίθηκε ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και αθώος άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση που αποδίδεται στον πρώτο.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, ο πρώην διευθυντής της τράπεζας έχοντας αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της φέρεται να έπεισε 59 εξ’ αυτών να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε πράξεις Repos, ήτοι σε διάθεση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναφοράς, προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερα επιτόκια έναντι της τοποθέτησής τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν προκύψει, υπεξαίρεσε το ποσό των 5.775.080 ευρώ με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών πράξεων Repos, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για διενέργεια αντικανονικών πράξεων και στον τομέα των χορηγητικών προϊόντων αλλά και ενδείξεις για τη διενέργεια αντικανονικών πράξεων και επί ασφαλιστικών εργασιών της Αγροτικής Ασφαλιστικής μετά από διαμαρτυρία πελάτη.
Πολλά από τα χρήματα που υπεξαίρεσε φέρονται να διατέθηκαν στην ξενοδοχειακή εταιρεία “ΦΩΚΙΑΣ ΑΕ” στην οποία ήταν μέτοχος αλλά και στην “ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΕ”.