Καύσιμα, σκουπίδια, Λαογραφικό Μουσείο Ολύμπου. Τρία θέματα που καλείται να δώσει άμεσα λύση ο Δήμος Καρπάθου

Καύσιμα, σκουπίδια, Λαογραφικό Μουσείο Ολύμπου. Τρία θέματα που καλείται να δώσει άμεσα λύση ο Δήμος Καρπάθου

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσεχή Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρπάθου, με δυο θέματα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα ωστόσο να πρέπει άμεσα να προχωρήσουν.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ο.Ε., την 26η Ιουλίου 2022, αποσύρθηκε το θέμα της εγκρίσεως σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Καρπάθου και της «Αναπτυξιακής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Φυλής» για την Πράξη «Αποκατάσταση κτιρίου Λαογραφικού Μουσείου Ολύμπου» και την έγκριση σχεδίου Προγραμματικής.

Στη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καρπάθου και του Δήμου Φυλής, γινόταν αναφορά στην ηλεκτρική εγκατάσταση ωστόσο από τα τεύχη της σύμβασης απουσίαζαν άλλα κατασκευαστικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει η απαραίτητη διόρθωση, χωρίς να αυξηθεί το ποσό της κατασκευής το οποίο έχει ήδη προϋπολογιστεί για το σύνολο του έργου (250.000 ευρώ). Να σημειώσουμε ότι το μουσείο Ολύμπου είναι όνειρο για την τοπική κοινωνία, ένα γιαπί που περιμένει 12 χρόνια την ολοκλήρωση του.

Κρισιμότερο θέμα, για την καλοκαιρινή περίοδο της Καρπάθου, η σύμβαση με επιχειρηματία ο οποίος θα συμμετέχει στην αποκομιδή των απορριμμάτων για τρεις μήνες, με όριο τιμήματος περίπου τα 150.000 ευρώ. Για το θέμα είχαμε και το θλιβερό «παρατράγουδο» με την ανώνυμη επιστολή, την οποία κοινοποίησε ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανωλάκης. Βέβαια η όλη κατάσταση μας οδηγεί στη σκέψη ότι αν υπήρχε η όποια πρόθεση, να δοθεί στοχευμένα η εργασία, αυτό θα μπορούσε να γίνει εξαρχής και όχι να οδηγούμαστε σε τρίτο άγονο διαγωνισμό.

Το ζήτημα της μερικής αποκομιδής από ιδιώτη είναι σύνθετο και πολυεπίπεδο, καθώς, λένε οι πληροφορίες των Καρπαθιακών Νέων,  η τιμή της αύξησης των καυσίμων κάνει οριακό το όφελος για τον όποιο ενδιαφερόμενο, με αποτέλεσμα να προκαλεί πονοκέφαλο στην διοίκηση του Δήμου και άγχος στους λιγοστούς εργαζόμενους στο τμήμα Περιβάλλοντος.

Ας μην ξεχνάμε την περσινή προσπάθεια του Δήμου Καρπάθου να δώσει για 3 συν 1 χρόνια τα σκουπίδια σε ιδιώτη, διεθνής διαγωνισμός που τελικά κατέληξε σε ναυάγιο καθώς καμία από τις παρατάξεις δεν συμφώνησε.

Για φέτος υπήρξαν δυο ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες οι οποίοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους, εγκρίθηκαν και πέρασαν στην επόμενη φάση. Ο ένας έδωσε μεγαλύτερη κι ο άλλος μικρότερη προσφορά.

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε αν στην Ο.Ε. το θέμα προχωρήσει κι αν υπάρξει τελικά συμφωνία ή θα οδηγηθούμε σε έναν ακόμη άγονο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα η διαδικασία να προχωρήσει με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης.

Στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή (26.7.2022) μοναδικό θέμα που εξετάστηκε ήταν η προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών. Για τον διαγωνισμό δεν κατατέθηκαν προσφορές με άμεσο αποτέλεσμα να κριθεί άγονος.

Η όλη διαδικασία φαίνεται να οδηγείται σε διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για την προμήθεια Λιπαντικών. Το πρόβλημα αφορά τα καύσιμα και η σύμβαση τελικά θα ανατεθεί με κριτήριο το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό (%) για όλα τα είδη των καυσίμων επί της εκάστοτε διαμορφούμενης μέσης λιανικής τιμής πώλησης έκαστου είδους κατά την ημέρα παράδοσης αυτού, όπως αυτές προσδιορίζονται και πιστοποιούνται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προσέξτε όμως τη διαφορά, για την Κάρπαθο και όχι για όλο τα Δωδεκάνησα, αφού η μέση τιμή που διαμορφώνεται στα Δωδεκάνησα είναι χαμηλότερη από αυτή της Καρπάθου.

29/7/2022

Πηγή Καρπαθιακά Νέα