ΚΑΡΠΑΘΟΣ - Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΊΗΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΊΗΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

 

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στο νησί και την παρουσία του Προέδρου της μόνιμης επιτροπής ΤΕΕ κ Νίκου Μπερτζουάνη, ενώ την επόμενη μέρα υλοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου κ Γιάννη Νισύριου και του Προέδρου ΣΑΔ κ Γιώργου Σκιαδόπουλου.

Τα προβλήματα που τέθηκαν από τους συναδέλφους είναι τα παρακάτω:

Α. Απουσία μόνιμης θέσης Αρχιτέκτονα σην Πολεοδομία Καρπάθου:

Το γεγονός αυτό, πέραν της ίδιου κέντρου βάρους που κατέχει, προκαλεί την έντονη ανησυχία του ενδεχόμενου να απωλεστεί η επάρκεια της πολεοδομίας του Δήμου Καρπάθου, με αποτέλεσμα να κλείσει η υπηρεσία Δομησης και να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στον Δήμο Ρόδου. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό και για τα δύο νησιά, καθώς η υπηρεσία Δόμησης Ρόδου έχει ήδη απορροφήσει τις υποθέσεις της Σύμης και δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης πρόσθετου φόρτου εργασίας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο, ο κ Νισύριος διαβεβαίωσε τον κ Σκιαδόπουλο ότι δεν υφίσταται κίνδυνος να χαθεί η επάρκεια της υπηρεσίας, καθότι θα προσληφθούν άμεσα από τον Δήμο Αρχιτέκτονας, Πολιτικός Μηχανικός, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος και δύο εργοδηγοί. Οι παραπάνω θέσεις προβλέπονται μέσα στα πλαίσια του νέου οργανογράμματος που προετοιμάζει ο Δήμος.

 

Β. Επαναλειτουργία ΙΚΑ:

Τόσο οι Καρπάθιοι Αρχιτέκτονες, όσο και ο Δήμαρχος, αιτούνται επιτακτικά την επαναφορά στο ΙΚΑ Καρπάθου των αρχικών του αρμοδιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν όλες οι λειτουργίες του τμήματος οικοδομών και να επανέλθει η δυνατότητα διεκπεραίωσης της απογραφής ενός έργου. Με την παρούσα κατάσταση, η ταλαιπωρία αρχιτεκτόνων και ιδιωτών γενικότερα, είναι τεράστια.

 

Γ. Προβλήματα Προσβασιμότητας ΑΜΕΑ και γενικότερα κυκλοφορίας πεζών στα Πηγάδια:

Οι αρχιτέκτονες της Καρπάθου μνημόνευσαν τη δυσκολία στη μετακίνηση των ΑΜΕΑ στη χώρα της Καρπάθου και ανέφεραν τη σημασία που θα είχε για το νησί η εφαρμογή αντίστοιχης μελέτης. Ο κ Νισύριος ανέφερε στον Πρόεδρο του ΣΑΔ ότι θα υλοποιήσει τη συγκεκριμένη μελέτη προσβασιμότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί στο μέτρο του δυνατού η υφιστάμενη κατάσταση.

 

Δ. Μελέτη εξωραϊσμού και διαμόρφωσης αρχιτεκτονικής τοπίου των πλατειών στο νησί:

Μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης του αστικού τοπίου και του δημόσιου χώρου στην Κάρπαθο, οι ντόπιοι αρχιτέκτονες είναι διαθέσιμοι να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ανάπλασης πλατειών του νησιού. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο.

 

Ε. Πολεοδομικές και Χωροταξικές μελέτες:

Μέσα στα πλαίσια των νέων χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων και μελετών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, η απαίτηση των αρχιτεκτόνων είναι να υπάρξει η απαραίτητη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία, καθότι μόνο οι ίδιοι, ώς ντόπιοι έχουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο των τοπικών αναγκών του νησιού.

 

ΣΤ. Επαγγελματικά δικαιώματα:

Ο Πρόεδρος ΣΑΔ ενημέρωσε τους ντόπιους συναδέλφους για τους αγώνες εντός και εκτός δικαστηρίων (διεθνών και ελληνικών) που δίνουν οι Αρχιτέκτονες για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση η επιστημονική κοινότητα συντάσσεται υπέρ αυτού του δίκαιου αγώνα, προσβλέποντας στην επιτυχή κατάληξη της συνολικής προσπάθειας.

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καρπάθου ξενάγησε τον Πρόεδρο του ΣΑΔ στο λιμάνι, στην ανακαίνιση που βρίσκεται σε εξέλιξη του τουριστικού περιπτέρου του Δήμου στα Πηγάδια. Τόνισε την επιθυμία του σχετικά με την υλοποίηση των διαγωνισμών αστικού εξοπλισμού που υλοποίησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η απαραίτητη αλληλογραφία μεταξύ των αρμοδίων φορέων, ώστε το εγχείρημα να λάβει σάρκα και οστά.

Τέλος, ενημέρωσε τον κ Σκιαδόπουλο σχετικά με:

• την επικείμενη κατασκευή πράσινου περιπτέρου του Δήμου,

• την ολοκλήρωση της χάραξης γραμμής αιγιαλού και παραλίας στα Πηγάδια,

• τις άμεσες εξελίξεις που θα υπάρξουν αναφορικά με το νέο λιμάνι του νησιού.

 

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Γιάννης Νισύριος

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Σκιαδόπουλος