Ο δήμαρχος Καρπάθου ζητά από τον υπουργό δημόσιας τάξης την αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος

Ο δήμαρχος Καρπάθου ζητά από τον υπουργό δημόσιας τάξης την αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Γραφείο Δημάρχου
Πληροφορίες: Γεώργιος Πολ. Μηνακάκης
Δ/νση: Πηγάδια Καρπάθου, ΤΚ 857 00
Τηλ. 22453 60115 – 6974412609
Email: giorosmin@yahoo.gr

Κάρπαθος 13 Ιουλίου 2021
Αριθ. Πρωτ.: 5018

Π ρ ο ς :
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Υπόψη Υπουργού : κ Μιχάλη. Χρυσοχοΐδη.

ΘΕΜΑ : Περί Αστυνόμευσης Δήμου Καρπάθου.
ΣΧΕΤ. 1: Το από 05-1090-2019 έγγραφό του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΣΧΕΤ. 2: Το υπ’ αριθ. πρωτ. 7452/10-10-2019 έγγραφό μας.
ΣΧΕΤ. 3: Το από 21-10-2019 έγγραφο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου.
ΣΧΕΤ. 4: Το υπ’ αριθ. πρωτ. 4676/07-17-2021 έγγραφό μας.
ΣΧΕΤ. 5: Το υπ’ αριθ. πρωτ. 1016/49/2020/24-γ’/16-09-2020 έγγραφο της Α’ Δ/νσης Αστυνομίας Δωδ/σου.

Αξιότιμε Υπουργέ, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Δυστυχώς, οι δύσκολες μέρες που διανύουμε ως χώρα και ειδικά ως τοπική κοινωνία, με αναγκάζουν να απευθυνθώ, για μια ακόμα φορά, σε Υπουργό της Κυβέρνησής μας, για να δοθεί μόνιμη λύση, σε ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα του νησιού μας.

Ίσως το μεγαλύτερο !!!

Παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει τόσο εγώ όσο και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι της Καρπάθου ως προς την εξεύρεση λύσης για την αστυνόμευση του νησιού μας, δεν κατέστη ποτέ δυνατό να λυθεί το πρόβλημα της ελλειπούς, της ανύπαρκτης θα έλεγα και δεν είναι καθόλου υπερβολή, αστυνόμευσης του νησιού μας.

Παρά τις συστάσεις και τα έγγραφα που αφορούν στο θέμα (σχετ. 1,2,3) αλλά και στα έγγραφα και στις συνομιλίες που ακολούθησαν δεν υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση στα σοβαρά θέματα του νησιού μας. «Εξακολουθεί και πάλι, σχεδόν σε καθημερινή βάση να γινόμαστε δέκτες πολλών διαμαρτυριών από πολίτες, παραθεριστές (Έλληνες και αλλοδαπούς), καταστηματάρχες και γονείς, σχετικά με την έλλειψη αστυνόμευσης στον παραλιακό δρόμο, στον πεζόδρομο, στον εμπορικό δρόμο, στην πλατεία Επαρχείου, σε κοινόχρηστους χώρους και παιδικές χαρές, για παράνομες καταλήψεις οδοστρώματος από επιχειρήσεις, παράνομες σταθμεύσεις, παράνομες διελεύσεις οχημάτων στον πεζόδρομο, κυκλοφορία οχημάτων χωρίς πινακίδες, διατάραξη κοινής ησυχίας, φθορές σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, διακίνηση και χρήση ουσιών και παρόλο που επανειλημμένως και προφορικά ειδοποιούμε, εντούτοις δεν αστυνομεύεται η πόλη, τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να μην διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες τάξης και ασφάλειας για τους πολίτες ».

Κύριε Υπουργέ.
Το νησί της Καρπάθου, το ακριτικό μας νησί, έχει έκταση 302,152 τ.χλμ., μήκος ακτών 160 χλμ., Διεθνές Αεροδρόμιο με αφίξεις εσωτερικού και εξωτερικού, δύο Λιμάνια (Κάρπαθος και Διαφάνι), συνολικό πληθυσμό 6.226 κατοίκους (απογραφή 2011), δέκα (10) χωριά (Μενετές, Αρκάσα, Απέρι, Βωλάδα, Όθος, Πυλές, Μεσοχώρι, Σπόα, Όλυμπος, Διαφάνι) και η πρωτεύουσα τα Πηγάδια. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού αυξάνονται από δέκα σε δεκατέσσερα (14) με τους παραλιακούς τουριστικούς οικισμούς (Αμμοπή, Αφιάρτης, Λευκός και Κυρά Παναγιά). Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ, η αστυνόμευση όλων αυτών των περιοχών καθώς και του Διεθνούς Αεροδρομίου, είναι αδύνατη με το υπάρχων μικρό και υποστελεχωμένο Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου, όπου η μικρή του δύναμη δεν επαρκεί να καλύψει επαρκώς τις αυξανόμενες ανάγκες όλων των δομών ασφάλειας, λαμβανομένου σοβαρά υπόψη και της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών τρίτων χωρών (πακιστανοί, αφγανοί, κ.λ.π) οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μετακινούνται σε ομάδες στο νησί μας.

Κύριε Υπουργέ.
Προκειμένου να δοθεί λύση στο μεγαλύτερο χρόνιο πρόβλημα του νησιού μας, σας ζητάμε για μια ακόμα φορά την αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Καρπάθου σε Αστυνομική Υποδιεύθυνση Καρπάθου – Κάσου, καθώς και τη λειτουργία Αστυνομικού Τμήματος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καρπάθου.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου
Ιωάννης Θεμ. Νισύριος

Κ ο ι ν ο π ο ί η σ η :
1. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
2. Υπουργό Επικρατείας
κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη
3. Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο
4. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη
5. Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομία Νοτίου Ελλάδας
Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο Γιάννινα
6. Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου
Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Δουρβετάκη
7. Βουλευτές Δωδ/σου κ.κ. Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Τσαμπίκα Ιατρίδη,
Ιωάννη Παππά, Νεκτάριο Σαντορινιό.