Η Κάρπαθος στα σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων λόγω... Γιώργου Γεραπετρίτη!

Η Κάρπαθος στα σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων λόγω... Γιώργου Γεραπετρίτη!

Το ιδανικό και το ιδεατό σενάριο για την Τουρκία επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση της νέας Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Από την Άγκυρα είχε… δοθεί το σήμα πριν τις εκλογές, διαμηνύοντας μέσω επιχειρηματικών κύκλων, αλλά και διπλωματικών κύκλων, ότι ο Γ. Γεραπετρίτης θα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν ως Υπουργός Επικρατείας, ο έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της μεταπολίτευσης, που «ακρωτηρίασε» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με την περιβόητη δήλωση για τα 6 μίλια (σ.σ. ως «κόκκινη γραμμή»…).

Όπως είχε υπενθυμίσει ο «κύριος Μάξιμος» στις 21 Ιουνίου (πριν τις εκλογές), η δήλωση αυτή για τα 6 μίλια, «ήταν το πράσινο φως, προκειμένου η Τουρκία έπειτα από λίγες μόλις ώρες, να προωθήσει τον στόλο της αλλά και το ερευνητικό σκάφος σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ευοίωνη για την Άγκυρα. Ο Γεραπετρίτης αντί εισηγηθεί και να πιέσει ώστε η κυβέρνηση να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, προκειμένου να ακυρώσει έμπρακτα το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, έμεινε άπραγος. Το αποτέλεσμα δεν το φανταζόταν ο Ερντογάν ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Οι τουρκικές φρεγάτες όχι μόνο έφτασαν στα ανοιχτά της Σητείαςπαρεμποδίζοντας ερευνητικά πλοία που λειτουργούσαν για λογαριασμό της Ελλάδας, αλλά η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να επεκτείνει το περιβόητο Casus Belli και στην Κρήτη!»

Σήμερα, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Hurriyet σχολιάζει μεταξύ άλλων, ότι, όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. με τον Χακάν Φιντάν), έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στο ΥΠΕΞ τον έμπιστό του.

Από το σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας

Γράφουν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι:

«Ο Έλληνας ηγέτης έφερε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη, γνωστό ως ‘έμπιστό του’. Η επιλογή αυτή παρομοιάστηκε με τον διορισμό του Χακάν Φιντάν, τον οποίο ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί ‘έμπιστό μου’ στην Τουρκία, ως Υπουργού Εξωτερικών μετά τις εκλογές του Μαΐου. Ο Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε το Υπουργείο Άμυνας στον Νίκο Δένδια, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Δένδιας αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον ‘φίλο’».

Από το σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας

Κάνει μάλιστα η Hurriyet και μια… παρουσίαση του Γιώργου Γεραπετρίτη:

«Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έγινε Υπουργός Επικρατείας το 2019, ανέλαβε την έδρα του Υπουργείου Μεταφορών μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο. Ο Γεραπετρίτης γεννήθηκε στο νησί Κάρπαθος, το δεύτερο μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα, που βρίσκεται στα νότια του Αιγαίου, ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη. Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, που σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και φιλοσοφία στην Οξφόρδη, είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2020, όταν οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας ήταν τεταμένες λόγω των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γεραπετρίτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενεργούσε ‘επιθετικά’ και είπε ότι ‘δεν θα προχωρήσει σε κανένα διάλογο’ υπό αυτές τις συνθήκες. Ο Υπουργός, ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ‘απρόβλεπτος’, είπε ότι είναι ‘έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο’».

πηγή www.newsbreak.gr

27.6.2023