Με την επίσημη ανακοίνωση του Δημάρχου Καρπάθου ενημερωθήκαμε ότι η Κάρπαθος εντάχθηκε στα 30 νησιά από όλη Ευρώπη που εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές και είναι πρωτοπόρα στην υιοθέτηση λύσεων καθαρής ενέργειας . Σκοπός για αυτά νησιά είναι το 2030 να έχουν επιτύχει 100% ενεργειακή αυτονομία.
Στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και από το 2023 είναι ήδη ενταγμένα 30 νησιά της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά : η Τήλος , η Αστυπάλαια, τα Ψαρά , η Μέγιστη, η Ικαρία και η Λέσβος .
Link :
https://clean-energy-islands.ec.europa.eu/news/journey-begins-30-renewable-islands-2030-ready-set-30
Το νησί μας εντάχθηκε μαζί με άλλα 22 Ελληνικά νησιά και 40 συνολικά , ως Follower Island στο πρόγραμμα , δηλαδή ως “ νησί ακολούθων “ .
Link :
https://clean-energy-islands.ec.europa.eu/news/exciting-news-eu-islands-secretariat-follower-islands-announced
Τι είναι το νησί των ακολούθων;
Τα Νησιά Ακόλουθων είναι εκείνα που ξεκινούν ένα μετασχηματιστικό ταξίδι για να μάθουν από τις καινοτόμες πρακτικές των νησιών “30 για το 2030” – πρωτοπόροι στην υιοθέτηση λύσεων καθαρής ενέργειας. Αυτά τα νησιά θα επιταχύνουν τη μετάβασή τους προς ένα μέλλον ουδέτερο από εκπομπές άνθρακα μέσω της συνεργασίας, της ανταλλαγής γνώσεων και της εξατομικευμένης υποστήριξης.
Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος «30 για το 2030», με στόχο τη δημιουργία ενός σχεδίου ενεργειακής ανεξαρτησίας και βιωσιμότητας σε όλα τα νησιά της ΕΕ!
Ένα μεμονωμένο νησί μπορεί να είναι μικρό σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 2.400 κατοικημένα νησιά στην ΕΕ με συνολικό πληθυσμό άνω των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, τα οποία, αν αθροιστούν, θα την καθιστούσαν το έκτο μεγαλύτερο κράτος μέλος της ΕΕ. Η πρωτοβουλία «30 ανανεώσιμες πηγές έως το 2030» εκπληρώνει περαιτέρω τη δέσμευση της Επιτροπής να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση στα νησιά της ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ», που ξεκίνησε το 2017.
Η γραμματεία των νησιών της ΕΕ ανακοίνωσε την επιλογή των νέων ακόλουθων νησιών (στο πρόγραμμα είναι ήδη 30 νησιά εκ των οποίων 6 ελληνικά):
Hvar, Κροατία
Silba, Κροατία
Avernakø, Δανία
Αρχιπέλαγος Δυτικής Εσθονίας (Νησιά Muhu, Kihnu, Hiiumaa, Vormsi), Εσθονία
Αίγινα, Ελλάδα
Αντίπαρος, Ελλάδα
Χάλκη, Ελλάδα
Χίος, Ελλάδα
Ελαφόνησος, Ελλάδα
Φολέγανδρος, Ελλάδα
Γαύδος, Περιφέρεια Κρήτης, Ελλάδα
Κάλυμνος, Ελλάδα
Νήσος Κάρπαθος, Ελλάδα
Κάσος, Ελλάδα
Κέα, Ελλάδα
Κως, Ελλάδα
Λειψοί, Ελλάδα
Μήλος, Ελλάδα
Νάξος και Μικρές Κυκλάδες, Ελλάδα
Οινούσσες, Ελλάδα
Δήμος Σάμης, Κεφαλονιά Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα
Σαμοθράκη, Ελλάδα
Σέριφος, Ελλάδα
Σκιάθος, Ελλάδα
Σκόπελος, Ελλάδα
Τήνος, Ελλάδα
Ζάκυνθος, Ελλάδα
Clare Island County Mayo, Ιρλανδία
Comhairle Ceantar na nOileán, Ιρλανδία
Νησί Inishturk, County Mayo, Ιρλανδία
Νησί Lambay, Ιρλανδία
Αρχιπέλαγος Egadi (νησιά Favignana, Marettimo και Levanzo), Ιταλία
Procida, Ιταλία
Ventotene (Pontine Islands), Ιταλία
Μάλτα, Μάλτα
Νησί Manoel, Μάλτα
Schiermonnikoog, Ολλανδία
Graciosa, Πορτογαλία
Ilha da Culatra, Πορτογαλία
Hasselö στο Αρχιπέλαγος Tjust έξω από το Västervik, Σουηδία
Αυτά τα νησιά θα ενταχθούν σε ένα ζωντανό δίκτυο αφιερωμένο στην επίτευξη στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και στην προώθηση ενός καθαρότερου, πιο πράσινου μέλλοντος για τις κοινότητές τους.
Τα οφέλη του να είσαι νησί των ακολούθων
Τα επιλεγμένα νησιά ακολούθων θα αποκτήσουν πρόσβαση σε:
Εξειδικευμένες δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων σε βασικά ενεργειακά θέματα.
Συνεδρίες καθοδήγησης peer-to-peer σε επιλεγμένα έργα.
Διαβουλεύσεις ειδικών για τη βελτίωση και την ενίσχυση ενεργειακών σχεδίων.
Πλήθος πόρων μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων της Γραμματείας.
Αυτά τα νησιά θα επιταχύνουν τη μετάβασή τους προς ένα μέλλον ουδέτερο από εκπομπές άνθρακα μέσω της συνεργασίας, της ανταλλαγής γνώσεων και της εξατομικευμένης υποστήριξης. Το πρόγραμμα στήριξης έχει σχεδιαστεί για να είναι «από κάτω προς τα πάνω», με στόχο τα νησιά να αποφασίζουν τη δική τους διαδρομή προς ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα και να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές με τα άλλα νησιά.
Η πρόσκληση για συμμετοχή 30 νησιών σε αυτή την πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson τον Ιούνιο του 2023 στο φόρουμ της ΕΕ για τα νησιά στη Saaremaa της Εσθονίας. Παρουσίασε σημαντικό ενδιαφέρον από νησιά σε όλη την Ευρώπη. Μετά από προσεκτική εξέταση, η γραμματεία της ΕΕ για τα ενεργειακά νησιά (σε συνεννόηση με την Επιτροπή) το 2023 επέλεξε τα πρώτα 30 νησιά και νησιωτικές ομάδες που θα πρωτοστατήσουν σε βιώσιμες πρακτικές.
https://clean-energy-islands.ec.europa.eu/news/exciting-news-eu-islands-secretariat-follower-islands-announced
https://energy.ec.europa.eu/news/commission-confirms-participants-30-renewable-islands-2030-initiative-2023-11-30_en
2.2.2025
Καρπαθιακά Νέα