Κάρπαθο. Προς ιδιωτικοποίηση η αποκομιδή απορριμμάτων

Κάρπαθο. Προς ιδιωτικοποίηση η αποκομιδή απορριμμάτων

 

Κατόπιν εισήγησης που συζητήθηκε στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρπάθου φαίνεται να δίνεται το πράσινο φως για να περάσει η αποκομιδή απορριμμάτων σε χέρια ιδιώτη.

Πιο συγκεκριμένα και μετά από ενημέρωση που ήδη έχει γίνει στον Δήμαρχο Καρπάθου ο οποίος συμφώνησε να προχωρήσει η διαδικασία, ο τομέας περιβάλλοντος του Δήμου παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κρίνεται ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί η καλοκαιρινή περίοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή τέσσερα απορριμματοφόρα του Δήμου είναι εκτός με βλάβες. Μια πρέσα 16 κυβικών (κατασκ. 2009) έχει βλάβη  και χρειάζεται 60.000 ευρώ για επισκευή. Ακόμη ένα απορριματοφόρο (κατασκ. 2008) 16 κυβικών χρειάζεται περίπου 40.000 ευρώ. Ένα απορριμματοφόρο 8 κυβικών και ακόμη ένα 12 κυβικών βρίσκοντα εκτός. Σε λειτουργία βρίσκονται 3 απορριμματοφόρα με έτη κατασκευής 1997, 1998 (και τα δυο 12 κυβικών) και ένα 16 κυβικών με έτος κατασκευής το 2016. Επίσης λειτουργεί και το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης ωστόσο αυτό έχει τραβήξει χειρόφρενο.  Επίσης εδώ και αρκετό καιρό  υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για την αγορά ενός νέου απορριμματοφόρου μέσα από επιδοτούμενο πρόγραμμα. Να αναφέρουμε ακόμη ότι Δήμος Καρπάθου δεν διαθέτει φορτηγό πλυστικό κάδων και ήδη έχει γίνει συζήτηση για αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος.

Αλλά και στο θέμα του έμψυχου δυναμικού στον τομέα περιβάλλοντος αναφέρονται 9 εργαζόμενοι στην καθαριότητα και 5 οδηγοί οι οποίοι καλύπτουν και τους δρόμους και τη βάρδια στον ΧΥΤΑ.

Από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ζητήθηκε πλήρη έκθεση στην οποία να παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα καθώς και αναλυτική πρόοδο στην οποία να φαίνονται οι ανάγκες για το καλοκαίρι σε όλη την Κάρπαθο. Στη συνέχεια το θέμα θα μελετηθεί για να προχωρήσει στην επόμενη φάση δηλαδή στην διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία η αποκομιδή των απορριμμάτων του νησιού.

Από την άλλη κάποιοι υποστηρίζουν ότι το θέμα του προσωπικού, στον τομέα περιβάλλοντος, θα μπορούσε να λυθεί με οκτάμηνες συμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει άμεσα ο Δήμος.

Όμως το ερώτημα έχει να κάνει με τα απορριμματοφόρα που βρίσκονται εκτός με βλάβες. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος τρέχει και οι αποφάσεις, όπως μας τις παρουσιάζουν άνθρωποι που γνωρίζουν, πρέπει να παρθούν άμεσα για να προλάβει το νησί την καλοκαιρινή περίοδο και να αντιμετωπιστεί η δεδομένη αύξηση των αναγκών.