Το Πανεπιστήμιο Κρήτης οργανώνει το 8ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2024 στην ΚΑΡΠΑΘΟ - Ο χαιρετισμός του καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης οργανώνει το 8ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2024 στην ΚΑΡΠΑΘΟ - Ο χαιρετισμός του καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

Το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικότερα το «Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α σε συνεργασία με το Δήμο Καρπάθου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν το 8ο Θερινό Σχολείο στην Κάρπαθο, με θέμα:

«ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ». Το πρόγραμμα διευθύνει ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλάμβανε χαιρετισμούς από διακεκριμένους προσκεκλημένους. Πιο συγκεκριμένα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχαήλ Φελλουζής, η Έπαρχος Καρπάθου ΗΝ Κάσου κα Πόπη Νικολαϊδου, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικο Μαυρολέοντα, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας  Δήμου Καρπάθου κ. Αναστάσιος Μηλιός και τον χαιρετισμό του απουσιάζοντος κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, διευθυντή του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου ΕΚΠΑ και Προέδρου Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, διάβασε η Αντιπρόεδρος του κεντρικού παραρτήματος Καρπάθου του Ινστιτούτου κα Ρούλα Κατωγυρίτη.

Την σημαντική αυτή επιστημονική εκδήλωση παρακολούθησαν εκ μέρους του Ινστιτούτου και τα μέλη του Δ.Σ. του παραρτήματος Καρπάθου Μαρία Καβαλιέρου και Σοφία Γεωργιάδη – Μπον.

Η πρώτη διάλεξη πραγματοποιήθηκε από τον καταξιωμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αντώνη Χουρδάκη. Η διάλεξή του είχε τίτλο «Quo vadis homine? Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) να ‘νιώσει’ αγάπη και υπερηφάνεια για την εθνική πολιτιστική κληρονομιά, δίνοντας το ‘αίμα’ της γι’ αυτήν;»

Το πρόγραμμα παρακολουθούν επιμορφούμενοι, εκπαιδευτικοί και πολλοί ενδιαφερόμενοι.


Παρακάτω δημοσιεύουμε  χαιρετισμό  του καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

Αξιότιμε Κύριε Συνάδελφε, (Παναγιώτη Αναστασιάδη)

Ευχαριστώ θερμά για την Τιμητική σας Πρόσκληση της 12. Ιουνίου 2024, για να παραστώ και να απευθύνω σχετικό Χαιρετισμό στο 8. Θερινό Σχολείο, με θέμα «Εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας και Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση και την Πολιτιστική Κληρονομιά», το οποίο πραγματοποιείται, υπό την εποπτεία και διεύθυνσή σας, από το «Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Διά Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» (23-29 Ιουνίου 2024), στην ιδιαίτερη πατρίδα μου Κάρπαθο.

Με πολλή ικανοποίηση διάβασα στην Πρόσκλησή σας ότι το 8. Θερινό Σχολείο θα γίνει με τη συνεργασία του Δήμου Καρπάθου και την Περιφερειακή Εκπαίδευση Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμος Καρπάθου, άλλωστε, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, είναι συνιδρυτές του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, το οποίο έχει αναπτύξει πολύχρονη επιστημονική δραστηριότητα στο νησί και έχω την τιμή να διευθύνω.

Διάβασα το Αναλυτικό Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα του 8. Θερινού Σχολείου, το οποίο είναι πλουσιότατο και ιδιαίτερα διδακτικό, αφού περιλαμβάνει και την Παιδαγωγική Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με την ιδιότητα του Προέδρου, της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών γεραράς Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (την οποία ίδρυσε το 1909 ο μεγάλος Έλληνας Νικόλαος Πολίτης), και του Διευθυντή του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, σας καλωσορίζω στη λαογραφικότατη Κάρπαθο, σας συγχαίρω θερμά για την οργάνωση του Θερινού Σχολείου, χαιρετίζω την έναρξη των μαθημάτων, και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η επιστημονική αυτή εβδομάδα, με το πλούσιο Πρόγραμμά της, θα έχει 2 εξαιρετική επιτυχία και θα μείνει στην ιστορία της Εκπαίδευσης της Καρπάθου.

Με εξιδιασμένη τιμή και Συναδελφικό Χαιρετισμό, ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ Ομότιμος καί Επίτιμος Καθηγητής Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Διευθυντής του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ ΥΓ.

Χαίρομαι ακόμη, διότι η λαμπρή εκπαιδευτικός, καθηγήτρια Μουσικής, κυρία Δημοκρατία-Νεκταρία Κουτελιδάκη-Χρυσοχόου, ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτριά σας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μ.Α.Α.

Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου

φωτογραφίες  facebook Πανεπιστήμιο Κρήτης

23.6.2024

Καρπαθιακά Νέα