ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Προβληματισμός για δύο πτώματα αλλά και το τραυματισμό του οικοδόμου μετανάστη

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Προβληματισμός για δύο πτώματα αλλά και το τραυματισμό του οικοδόμου μετανάστη

Θλίψη αλλά και έντονο προβληματισμό γεννούν τα δύο πτώματα που πρόσφατα βρέθηκαν στην Κάρπαθο. Το πρώτο, ενός άνδρα, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες από συνεργείο της ΕΡΤ που ταξίδεψε στη Σαρια, με σκοπό τη λήψη σκηνών για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Το δεύτερο πτώμα βρέθηκε χθες, 1 Μαρτίου στην ακτή της  περιοχής του Αγίου Νικολάου Σποων. Η πρώτη σκέψη οδηγεί σε μετανάστες που πνίγηκαν σε ναυάγιο ανοιχτά της Καρπάθου. Ένα άγνωστο ναυάγιο που ισως δε μάθαμε  ποτέ ούτε κι ακούσαμε κάτι.

Οι αρχές της Δωδεκανήσου αλλά και της Καρπάθου μας έχουν συνηθίσει στη σιωπή. Αποφεύγουν να ανοίξουν το θέμα, ίσως φοβούμενοι ότι θα στιγματίσουν με τα λόγια τους ή ίσως πάλι θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτε άξιο αναφοράς!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, πάνω από 2.270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2023 στην κεντρική Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν παράτυπα στην Ευρώπη, δηλαδή 60% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά. Δεν είναι άψυχοι αριθμοί αλλά άνθρωποι όπως εμείς.

Ακόμη ένα περιστατικό που πέρασε στα ψιλά ήταν και ο σοβαρός τραυματισμός 35χρονου μετανάστη οικοδόμου στην Κάρπαθο. Ούτε και για αυτή την υπόθεση δεν έγινε επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές. Ακόμη και όταν πραγματοποίησε ελέγχους το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας!

Ο φόβος και κυρίως η σύγχυση για τους μετανάστες, άνθρωποι που αγωνίζονται να επιβιώσουν όπως όλοι μας, ξεπερνιούνται με πληροφορίες, ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση. Ο κόσμος αλλάζει και η σιωπή μας κρατά πίσω από τις εξελίξεις που έτσι κι αλλιώς είναι σαρωτικές.

Μανώλης Δημελλάς

φωτογραφία αρχείου, ναυάγιο ΓΚΕΜΑΡ, Αφιάρτης Καρπάθου

2.3.2024

Καρπαθιακά Νέα