Κάρπαθος. Σοκ στην κοινωνία από την υπόθεση των ναρκωτικών

Κάρπαθος. Σοκ στην κοινωνία από την υπόθεση των ναρκωτικών

 

 « Το Μαρούλι», « το λουκούμι», «η σερβιτόρα» και « η κόρη» ήταν μερικά από τα συνθηματικά των ναρκωτικών αλλά και η ομάδα χρησιμοποιούσε παρατσούκλια όπως: «Βοσκός, ψαράς, μουσικός, γάτος, βουτηχτής, μικρός, γωνιακός, μαθητής».  

 

Του Μανώλη Δημελλά

Με έκπληξη, απορία και συνάμα απογοήτευση η καρπαθιακή κοινωνία παρακολουθεί την υπόθεση των ναρκωτικών που αφορά το νησί.

Κι είναι αλήθεια ότι κάποιοι λίγοι ίσως να είχαν μια θαμπή εικόνα της ζοφερής πραγματικότητας ωστόσο οι περισσότεροι, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κι όσοι ζουν εκτός Καρπάθου, ακόμη και σήμερα δε θέλουν να πιστέψουν σε όλα αυτά που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας.

 

Στο νησί που γνώριζες τι είχε στο ψυγείο ο διπλανός σου κι από που κρατούσαν τα πατρογονικά του να μιλάμε για σπείρα ναρκωτικών; Συντοπίτης, μετανάστης στις ΗΠΑ, με ρωτούσε με αληθινή αγωνία: «τι κάνουν οι αρχές του τόπου; Πως θα προστατέψουν τους νέους από αυτή τη μάστιγα. Ούτε βιβλιοθήκη δεν υπάρχει, ούτε μια διαδραστική διέξοδος και τα ναρκωτικά χορεύουν κάτω από τη μύτη μας». Εγώ λοιπόν θα συμπληρώσω, από τους εκλεγμένους δεν έχω δει ούτε μια δήλωση, ούτε μια ανακοίνωση για αυτό το τεράστιο θέμα. Έστω για τα μάτια του κόσμου!

Σήμερα έρχονται νέες πληροφορίες γύρω από το υπόμνημα της Αστυνομίας το οποίο αφορά την υπόθεση ναρκωτικών και του ξεπλύματος χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν τα Καρπαθιακά Νέα πρόκειται για 52 σελίδες, που μάλιστα ακόμη και ειδικοί που τις μελετούν εντυπωσιάζονται με τις περιγραφές. Και δεν είναι μόνο οι περιγραφές αλλά όπως φαίνεται οι έρευνες της αστυνομίας στο νησί δεν έχουν σταματήσει. Θα φέρουν και νέο σοκ στην μικρή κοινωνία;

Το κύκλωμα που ξηλώθηκε διακινούσε ναρκωτικά σε Κάρπαθο, Κάσο και Αττική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η Οικονομική Αστυνομία έκανε οικονομική έρευνα και αξιοποίησε στοιχεία τραπεζικών χρηματοροών, που οδήγησαν στην ανίχνευση μεταφορών κεφαλαίων και στην αποκάλυψη της σχέσης μεταξύ των προμηθευτών και διακινητών ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα, κάποιοι που γνωρίζουν ανέφεραν ότι δεν μιλάμε για μικροποσά!

Στο υπόμνημα λοιπόν γίνεται εκτενή αναφορά ακόμη και στα παρατσούκλια που χρησιμοποιούσε η ομάδα.

Με ονόματα όπως: «Βοσκός, ψαράς, μουσικός, γάτος, βουτηχτής, μικρός, γωνιακός, μαθητής». Ενώ ακόμη και για τα ναρκωτικά χρησιμοποιούσαν διαφορετικά συνθηματικά ονόματα: «Λέο», «κούκου», «μαρούλι», «λουκούμι», «αλβανικό», «λάμπες», «πρίζες», «κρασί», «σερβιτόρα», «κόρη», «χαλίκι», «λίπασμα», «λαμπάκια», «ανταλλακτικά», «σακούλες», «ρούχα», «υδραυλικά», «σωλήνας», «ροφός», «ηλιέλαιο» , «κατσίκια» , «καλώδιο».

Για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, στα δέματα ανέγραφαν διαφορετικά – ψευδή στοιχεία αποστολέα και παραλήπτη, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να μην αποκαλύπτεται το περιεχόμενο των συσκευασιών (ψεκασμός και κάλυψη με μαύρο φιλμ), χρησιμοποιώντας και κώδικα επικοινωνίας για το είδος και τις διακινούμενες ποσότητες.

Οι ναρκωτικές ουσίες διαμοιράζονταν στην Αττική και στην Κάρπαθο σε μέλη της οργάνωσης, που είχαν ρόλο τοπικού εμπόρου, με τρόπο που καθιστούσε δυσχερή τον εντοπισμό των συναλλαγών (εναπόθεση ποσοτήτων σε δημόσιο χώρο και παραλαβή), ενώ μέρος των ναρκωτικών από την Κάρπαθο διακινούνταν και στην Κάσο.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, βασικό μέλος της οργάνωσης, έγκλειστο σε Κατάστημα Κράτησης για εμπορία ναρκωτικών, έδινε οδηγίες σε άλλο μέλος και για λογαριασμό του προμήθευε με ναρκωτικά το άτομο που είχε το κεντρικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών στην Κάρπαθο.

 

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης σε Αττική και Κάρπαθο, ενώ εντοπίστηκαν και οι τρείς χώροι – εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης στην Αττική.

με πληροφορίες από www.policenews.eu