Πρόστιμο για φωτιά στην Κάσο

 

Έπεσε το πρώτο διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση της νέας πυροσβεστικής διάταξης για την πυροπροστασία.

Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο σε Κάρπαθο-Κάσο που βεβαιώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όλα άλλαξαν με την 19η Πυροσβεστική Διάταξη που μπήκε σε εφαρμογή από τον Ιούνιο 2020. Οι πυροσβέστες από εδώ και στο εξής έχουν μπλοκάκι και μπορούν να «γράψουν»  την παράβαση και οι ποινές, δηλαδή το ύψος του προστίμου, έχει να κάνει με τον βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει, τον χρόνο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος διαμορφώνει και το τελικό το ύψος.

Να σημειώσουμε ότι όλα τα πρόστιμα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με συντελεστή βαρύτητας, με βάση τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από τη Γ.Γ.Π.Π.

Μάλιστα σε περίπτωση διαπίστωσης όμοιας παράβασης εντός ενός έτους, το επιβαλλόμενο πρόστιμο διπλασιάζεται. Το ελάχιστο επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο ξεκινά από 200 ευρώ και το μέγιστο φτάνει τις 5.000 ευρώ.

Η Πράξη Επιβολής Προστίμου συντάσσεται επί τόπου από τους ελεγκτές του Π.Σ. και εφόσον το πρόστιμο δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα εντός δεκαπέντε (15) ημερών, βεβαιώνεται και εισπράττεται μέσω της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.). Οι παραβάτες εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση της Πράξης δύνανται να υποβάλλουν εγγράφως τις αντιρρήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όπως επισημαίνει ο διοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου, υποπυραγός κ. Δ. Αϊβάτογλου, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με απροσεξία, για αυτό και πρέπει να ακολουθήσουμε με ευλάβεια τους κανόνες, έτσι ώστε να συνετιστούν και εκείνοι που αδιαφορούν και δεν θέλουν να καταλάβουν.

Μανώλης Δημελλάς