Καταδίκη του πρώην διευθυντή της ΑΤΕ Καρπάθου σε αποζημίωση από αδικοπραξία

Καταδίκη του πρώην διευθυντή της ΑΤΕ Καρπάθου σε αποζημίωση από αδικοπραξία

Χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 231.000 ευρώ και δικαστική δαπάνη ύψους 9.000 ευρώ εντέλλεται να καταβάλει σε έναν κάτοικο της Αμμοοπής Μενετών ο πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος Καρπάθου της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Εφετείο Δωδεκανήσου.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο όπως και στον πρώτο βαθμό, απορρίπτει την αγωγή ως προς την Αγροτική Τράπεζα, όπως αυτή εκπροσωπείται πλέον από τον ειδικό εκκαθαριστή και συγκεκριμένα την εταιρεία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση».
Ο ενάγων διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 399.956 ευρώ από αδικοπραξία.
Ο ενάγων υποστηρίζει, ότι διατηρούσε ένα λογαριασμό με την ηλικιωμένη θεία του, αδελφή του πατέρα του, που απεβίωσε την 7η Μαΐου 2006.
Είχαν, όπως αναφέρει, επενδύσει τις καταθέσεις τους σε repos της τράπεζας και είχαν απευθυνθεί στον τραπεζικό διευθυντή.
Όπως ισχυρίζεται, ο τραπεζικός διευθυντής, εκμεταλλευόμενος την ηλικία της θείας του αλλά και την ιδιαίτερη εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, τους έπεισε να προβούν στην αγορά repos διότι θα είχαν ασυγκρίτως υψηλότερες αποδόσεις.
Η θεία του μηνυτή φέρεται να προέβη στις 31.03.2003 σε ανάληψη ποσού 100.000€ και στις 13.08.2003 σε ανάληψη ποσού 150.000 ευρώ και να τα παρέδωσε στον τραπεζικό διευθυντή, λαμβάνοντας τους αντίστοιχους τίτλους, οι οποίοι, όπως αργότερα απεδείχθη και έχει ήδη αναγνωρίσει η Αγροτική Τράπεζα, ουδεμία αξία έχουν καθώς τυγχάνουν πλαστοί.
Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι ο τέως διευθυντής, συμπλήρωσε ένα έντυπο (σύμβαση εξωνήσεως δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου), το οποίο υπέγραψε η θεία του και ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις και έθεσε μάλιστα επ’ αυτού και τη σφραγίδα της τράπεζας.
Με την δημοσιοποίηση του σκανδάλου διαπίστωσε με μεγάλη έκπληξη, ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ηλικιωμένη θεία του, είχαν πέσει θύματα μίας απίστευτης υπόθεσης απάτης, της μεγαλύτερης στα δωδεκανησιακά χρονικά, με θύματα εκατοντάδες ανυποψίαστους Καρπαθίους και κατοίκους της νήσου Καρπάθου εν γένει, οι οποίοι προχώρησαν στη σύναψη ανυπάρκτων repos, εξαπατηθέντες από τον τέως διευθυντή, ο οποίος τους παρουσίαζε τους εν λόγω τίτλους, την ύπαρξη και εγκυρότητα των οποίων αρνείται η Aγροτική Τράπεζα, ως υπαρκτούς, απολύτως ασφαλείς και κερδοφόρους, προκειμένου να προσποριστεί ίδιον χρηματικό όφελος και ενώ γνώριζε εκ της θέσεώς του, ότι οι εν λόγω τίτλοι, που αυτός επινόησε, ουδεμία αξία και υπόσταση είχαν.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση, που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, είχε γίνει δεκτή εν μέρει η αίτηση που άσκησε ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας της Καρπάθου για την αναστολή κατάσχεσης μετοχών ξενοδοχειακής εταιρείας στην οποία συμμετέχει.
Με προσωρινή διαταγή που είχε εκδώσει το ίδιο δικαστήριο στο πλαίσιο της ίδιας αντιδικίας είχε ανασταλεί προσωρινά η κατάσχεση ως προς το ποσό των 70.000 ευρώ της αποζημίωσης και 5.000 ευρώ της χρηματικής ικανοποίησης που επιδικάστηκε με την υπ’ αρίθμ. 59/2018 απόφαση του ίδιου δικαστηρίου υπέρ του κατοίκου της Αμμοοπής Μενετών Καρπάθου.
Ο ενάγων εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο κ. Κώστα Διακονή ενώ τον τραπεζικό διευθυντή εκπροσώπησε η δικηγόρος κ. Δέσποινα Κοκκάρη-Κυρίτση.