Να ενταχθούν τα μνημεία της Δωδεκανήσου στο έργο των πολιτιστικών διαδρομών προτείνει ο Μάνος Κόνσολας

Να ενταχθούν τα μνημεία της Δωδεκανήσου στο έργο των πολιτιστικών διαδρομών προτείνει ο Μάνος Κόνσολας

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας κατέθεσε πρόταση προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, για να ενταχθούν τα μνημεία της Δωδεκανήσου στο έργο των πολιτιστικών διαδρομών για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

Το έργο των πολιτιστικών διαδρομών αποτελεί κορυφαία επιλογή για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τη διαφορά όμως ότι στον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού υπάρχουν πέντε πολιτιστικές διαδρομές, στις οποίες όμως δεν χώρεσαν τα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι είναι ίσως εύλογο να εξαιρεθεί από το έργο των πολιτιστικών διαδρομών η Αττική, που συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων αλλά δεν είναι εύλογη, σε καμία περίπτωση, η εξαίρεση της Δωδεκανήσου από το έργο των πολιτιστικών διαδρομών.

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν μια αυτόνομη πολιτιστική πύλη, ένα σταυροδρόμι της ιστορίας και των πολιτισμών με μοναδικά μνημεία, που έχουν ως σημείο αναφοράς  την κλασική αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή εποχή, το Βυζάντιο αλλά και το Χριστιανισμό.

Μέσα από το συγκεκριμένο έργο των πολιτιστικών διαδρομών χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις και υποδομές για την ανάδειξη και τη συντήρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αλλά και την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών με αντικείμενο την ιστορία και τα μνημεία.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι με αυτές τις δράσεις και τη δημιουργία υποδομών, θα δοθεί ώθηση στον πολιτιστικό τουρισμό στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Προτείνει, μάλιστα, να δημιουργηθεί μια νέα πολιτιστική διαδρομή με τίτλο: Δωδεκάνησα: σταυροδρόμι ιστορικών εποχών και πολιτισμών.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα προς την Υπουργό Πολιτισμού.

Αθήνα, 23 Αυγούστου 2021

Α.Π.: 8539/23-8-2021

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΘΕΜΑ: «Ένταξη των μνημείων της Δωδεκανήσου στο έργο των πολιτιστικών διαδρομών για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού»

 

Κυρία Υπουργέ,

 

Το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο της πατρίδας μας, με τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και το ιστορικό αποτύπωμα, αποτελεί την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

Μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να  χρηματοδοτηθούν υποδομές και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και  μουσεία.

Πρόκειται για το έργο των πολιτιστικών διαδρομών που αποτελεί κορυφαία επιλογή για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η αρχική όμως πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει 5 πολιτιστικές διαδρομές :

– «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» με σημείο αναφοράς μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας.

– «Η πολιτιστική Εγνατία Οδός» , που έχει ως σημείο αναφοράς τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο.

– «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες» που περιλαμβάνει υποδομές σε μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας και της Κέρκυρας.

– «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)», με σημείο αναφοράς την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και τη Βοιωτία.

– «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε κάστρα της Μεσσηνίας, των Πατρών και της Ζακύνθου.

Από τη συγκεκριμένη πρόταση απουσιάζει ο σχεδιασμός και η ένταξη μιας πολιτιστικής διαδρομής με σημείο αναφοράς στα Δωδεκάνησα.

Και όμως τα Δωδεκάνησα αποτελούν μια αυτόνομη πολιτιστική πύλη, ένα σταυροδρόμι της ιστορίας και των πολιτισμών με μοναδικά μνημεία, που έχουν ως σημείο αναφοράς  την κλασική αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή εποχή, το Βυζάντιο αλλά και το Χριστιανισμό.

Είναι ίσως εύλογο να εξαιρεθεί από το έργο των πολιτιστικών διαδρομών η Αττική, που συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων αλλά δεν είναι εύλογη, σε καμία περίπτωση, η εξαίρεση της Δωδεκανήσου από το έργο των πολιτιστικών διαδρομών.

Η ισόρροπη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού επιβάλλει την ένταξη της Δωδεκανήσου στο έργο των πολιτιστικών διαδρομών με την επωνυμία: «Δωδεκάνησα: σταυροδρόμι ιστορικών εποχών και πολιτισμών».

Μέσα από αυτό το έργο μπορούν να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την ανάδειξη και τη συντήρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αλλά και την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών με αντικείμενο την ιστορία και τα μνημεία της Δωδεκανήσου.

Με αυτές τις δράσεις και τη δημιουργία υποδομών, θα δοθεί ώθηση στον πολιτιστικό τουρισμό στα νησιά της Δωδεκανήσου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

 

  1. Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να συμπεριλάβει τα Δωδεκάνησα στο έργο των πολιτιστικών διαδρομών που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου