ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Να γίνει μόνιμος ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Να γίνει μόνιμος ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία»

 

 

Στο νέο θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, που θα αποτελεί πολύτιμο βοηθό όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στην εργασία τους, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

 

Ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού για τα ΑμεΑ θα εφαρμοστεί πιλοτικά για δύο χρόνια και για 2.000 άτομα με αναπηρία, ενώ έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση με 42 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η μεγάλη αυτή καινοτομία δεν πρέπει να έχει διάρκεια ζωής τα δύο χρόνια. Πρέπει να επεκταθεί και στα επόμενα χρόνια και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αφού συμβάλει στην αυτόνομη διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία και στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας έκανε και ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Κυψέλη» που διαμορφώνει ένα ενιαίο σύστημα προσχολικής αγωγής στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ένα ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, κάθε παιδικός ή βρεφονηπιακός σταθμός ακολουθούσε το δικό του πρόγραμμα.

Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα που έχει στόχο να αναπτύξει, σε αυτό το πρώτο επίπεδο, τις ικανότητες κάθε παιδιού.

Θα υπάρχει αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα για τα παιδιά κάθε ηλικιακής ομάδας στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Καθιερώνεται η υποχρεωτική τακτική παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, προκειμένου να διαγνωστούν εγκαίρως προβλήματα που σχετίζονται με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση ενός προβλήματος, τόσο καλύτερη και πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η αντιμετώπισή του.

Η ανίχνευση και η διάγνωση νοητικών ή μαθησιακών δυσκολιών, σε αυτό το πρώιμο στάδιο, είναι μια σημαντική καινοτομία που έλειπε από το σύστημα προσχολικής αγωγής», ανέφερε στην ομιλία του ο Μάνος Κόνσολας