Κώστας Ηλιάκης. Το μνημείο και οι δυο μαντινάδες που καθηλώνουν τον επισκέπτη

Κώστας Ηλιάκης. Το μνημείο και οι δυο μαντινάδες που καθηλώνουν τον επισκέπτη

Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Μέρα τιμής η αυριανή, φορτωμένη από νωπή ακόμη τη μνήμη του ήρωα πιλότου Κώστα Ηλιάκη που έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Πριν από 16 χρόνια τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος εκτέλεσε «δολοφονικό» ελιγμό με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το F-16 του Έλληνα πιλότου και να τον σκοτώσει ακαριαία. Από τότε ο Μάης της Καρπάθου, μα δεν πρόκειται για υπερβολή, είναι φωτισμένος από την αύρα του ήρωα Ηλιάκη.

Την επόμενη χρονιά, το 2007, ο Δήμος Καρπάθου αποφάσισε να ανεγείρει μνημείο στην μνήμη του Κρητικού ήρωα. Το σχέδιο του πρωτότυπου μνημείου έγινε από τον πτέραρχο ε.α. κ. Νίκο Ήμελλο, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να δώσει μία άλλη διάσταση στη θυσία του ήρωα.

Δεν πρόκειται για άγαλμα αλλά για ένα μνημείο γεμάτο από πολυεπίπεδους συμβολισμούς. Είναι πετρόχτιστο, εκτείνεται σε δύο επίπεδα και στην ουσία τα ενώνει ένας θα λέγαμε θαλασσινός κυματισμός. Ο δημιουργός καταφέρνει να δώσει την εντύπωση ότι πρόκειται για κύμα που ξεκινά από τον ουρανό και καταλήγει στη θάλασσα η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μνημείο.

Βρίσκεται στο τέρμα του κεντρικού παραλιακού δρόμου, λίγα μέτρα μακριά από το Δημαρχείο, στην πρωτεύουσα της Καρπάθου, και «βλέπει» προς τη θάλασσα. Να αναφέρουμε πάντως ότι κάποιοι συντοπίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την επιλογή του συγκεκριμένου μνημείου προς τιμή του ήρωα Σμηναγού.

 

Όμως αυτό το μνημείο συνοδεύεται από δυο μαντινάδες που έχουν τη δύναμη να λυγίσουν ακόμη και τον περαστικό, που ίσως να μην γνωρίζει την ιστορία του Ηλιάκη!

Τι ακριβώς έχει συμβεί. Παράλληλα με την απόφαση του Δήμου Καρπάθου για τη δημιουργία του μνημείου το Πνευματικό Κέντρο του νησιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση του, διοργάνωσαν διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα:

“Κώστας Ηλιάκης: Ένας ήρωας από τη Κρήτη στον ουρανό της Καρπάθου“.

Ο διαγωνισμός, που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 2006, έγινε σε Κρήτη και Κάρπαθο και υπήρξαν συνολικά 103 συμμετοχές.

Οι 45 ήταν από την Κάρπαθο και οι υπόλοιπες 58 από την Κρήτη. Η

Από την Κάρπαθο επελέγη η μαντινάδα του Γεωργίου Δημάρχου, για να γραφτεί στο μνημείο:

«Διαβάτη που θ` ακροσταθείς

μπροστά στον ανδριάντα

μη κλαις γιατί αυτή η γη

ήρωες βγάζει πάντα».

Ενώ από την  Κρήτη, διάλεξαν την εξής μαντινάδα:

«Στον ουρανό ψηλά η ψυχή,

στη θάλασσα το σώμα

αετός που ναι περήφανος

δε το πατεί το χώμα»