Η δημοφιλής La repubblica ταξίδεψε στην Κάρπαθο για να βρει μπάμιες! Και τις βρήκε στην Όλυμπο

Η δημοφιλής La repubblica ταξίδεψε στην Κάρπαθο για να βρει μπάμιες! Και τις βρήκε στην Όλυμπο

«Ήρθαμε στην Κάρπαθο να ψάξουμε αυτό το φυτό, τις μπαμιές, όπως το λένε εδώ. Ήταν καιρός που το φάγαμε στα Δωδεκάνησα αλλά σε κανένα νησί που πέρασαμε μέχρι τώρα δεν καλλιεργήθηκε. Στην Κάρπαθο, μας είπαν, στην Κάρπαθο θα το βρείτε. Και εδώ είμαστε.» Λέει στο video ο παρουσιαστής της πολύ γνωστής ημερήσιας ιταλικής εφημερίδας la repubblica.

Εντυπωσιαστήκαμε από την φρεσκάδα, την πρωτότυπη ιδέα και τη συνολική σύλληψη του ταξιδιού που πραγματοποίησε στην Κάρπαθο ο Ντέιβιντ Ζόντα για την La repubblica!  

“Αποβιβαστήκαμε στα Πηγάδια αμέσως κατευθυνθήκαμε προς τα βόρεια του νησιού, στον Αυλώνα, στην κοιλάδα της Ολύμπου, αλλά έπρεπε να κάνουμε μια μονοήμερη στάση στο Μεσοχώρι (όμορφη ανακάλυψη)….

…Στην κοιλάδα της Αυλώνα, κοντά στην Όλυμπο, καλλιεργούν χωράφια με λαχανικά χωρίς να χρησιμοποιούν νερό (στην Κάρπαθο είναι πολύ λίγο, ακόμη και τον χειμώνα), συχνά τραχύνοντας το έδαφος και καλύπτοντας, με το ίδιο, τη βάση των φυτών που πρέπει να διατηρήσουν την υγρασία τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλύψουν την έλλειψη νερού αποκτώντας διακριτές συγκομιδές. Και σε αυτό το επίπεδο, που μοιάζει με κοιλάδα της Εδέμ, φυτρώνει και το φυτό μπάμιες.

Οι μπάμιες (Abelmoschus esculentus) είναι ένα φυτό της οικογένειας των Malvaceae, το ίδιο με τον ιβίσκο για να το κατανοήσουμε καλύτερα, και είναι εγγενές στην τροπική Αφρική. Είναι γνωστό και ως Okra ή μπάμιες και σε αυτές τις περιοχές της Νότιας Δωδεκανήσου είναι πολύ δημοφιλές λαχανικό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο, το οποίο, σε αυτές τις θερμοκρασίες, είναι πραγματικά πολύτιμο στοιχείο για την υγεία”.

Του Ντέιβιντ Ζόντα δείτε το video.repubblica.it

O σχεδιαστής λουλουδιών και κήπων του Il Gusto σε ένα αργό ταξίδι, με σακίδιο, αναζητώντας ιστορίες φυτών, τροφών και ανθρώπων των ελληνικών νησιών που εξακολουθούν να είναι εκτός τουριστικών διαδρομών.