Λήγει προθεσμία υποβολής ενστάσεων προκειμένου να αρθούν οι αδικίες των αντικειμενικών αξιών – Τι έχει κάνει ο Δήμος Καρπάθου;

Λήγει προθεσμία υποβολής ενστάσεων προκειμένου να αρθούν οι αδικίες των αντικειμενικών αξιών – Τι έχει κάνει ο Δήμος Καρπάθου;

 

Τον Ιανουάριο 2022 είχαν αναμορφωθεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

Το Υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε μια πολύ μεγάλη πίεση από την αγορά, από φορείς και από πολίτες, δεκάδες εκ των οποίων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, για να αλλάξει τον τρόπο καθορισμού επί των τιμών των ακινήτων.

Μετά και από πιέσεις της ΚΕΔΕ, για πρώτη φορά, το Υπουργείο προέβη σε μια καινοτόμο ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022, με την οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να μπορούν με συγκεκριμένα αιτιολογούμενα στοιχεία, και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2023, να προβούν σε ενστάσεις επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που υπάρχουν στην περιοχή τους, προκειμένου να αρθούν οι αδικίες και να αποκατασταθούν οι κοινωνικές παροχές που χάθηκαν εξ αιτίας της αύξησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Πολλοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία.

Για πρώτη φορά, πέραν του πολίτη, μπορεί και ένα συλλογικό όργανο, ένας φορέας όπως ο Δήμος, να αμφισβητήσει τις τιμές των ακινήτων. Προφανώς και ο Δήμος Καρπάθου, ένας τέτοιος μεγάλος φορέας, με τις μεγαλύτερες εξουσίες από κάθε άλλον, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία.

Ακόμα και αν έχει υπό στελεχωμένες υπηρεσίες, μπορεί με τη βοήθεια ιδιωτών, φορέων που σίγουρα θα ήθελαν να βοηθήσουν, να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να καταθέσει τον φάκελο της ένστασης.

Όλοι θα βοηθούσαν τον Δήμο, αφού σχεδόν όλοι οι φορείς, Μηχανικοί, Φοροτεχνικοί και όχι μόνο, εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι τιμές επιβαρύνουν δεκαοκτώ φόρους.

Στις 20 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία, δεν θα πρέπει να ενημερώσει το σώμα ο Δήμαρχος για το τι έχει κάνει, ή τι σκοπεύει να κάνει;

Δεν θα έπρεπε όλοι, αναφέρομαι και στους δημοτικούς Συμβούλους, να πιέσουν τον Δήμο ώστε να προχωρήσει τη διαδικασία της ένστασης;

Δεν θα γίνει δημοτικό συμβούλιο για αυτό το θέμα;

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες 15 μέρες έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία από τον Δήμο Καρπάθου και έχουν έτοιμη την εισήγηση, θα πρέπει να γίνουν τα αδύνατα, δυνατά.

Αν τελικά κατατεθεί η ένσταση και γίνει αποδεκτή από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών που θα την εξετάσει, θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ της αποφάσεως και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Πρέπει να περιμένει την παράταση για να ανασάνει η κοινωνία;

 

Με στοιχεία από stigmafm.gr/

15.1.2023

Καρπαθιακά Νέα