Η Λύρα της Καρπάθου στο Μέγαρο Μουσικής!

Η Λύρα της Καρπάθου στο Μέγαρο Μουσικής!

Στην παράσταση – αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας, μια δοξαριά Ελλάδα», με διοργανωτή τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, γνωστό από την περίφημη εκπομπή το «Αλάτι της Γης», την Πέμπτη 12 Μαΐου, έδωσε το παρόν και ο ολοζώντανος πολιτισμός της Καρπάθου.

Λύρα-τραγούδι: Μιχάλης Ζωγραφίδης / Τσαμπούνα: Γιώργος Αναστασιάδης / Λαγούτο: Ανδρέας Φασάκης, Γιώργος Μιχαλής

Σιγανός – Γονατιστός – Πάνω Χορός από την ΔΗΜΗΤΡΑ!

Λίγα λόγια για την παράσταση από την kathimerini.gr

Την Πέμπτη 12 Μαΐου το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει τις πόρτες του σε μια ξεχωριστή κατηγορία μουσικών από όλη την Ελλάδα. Είναι οι λυράρηδες που φτάνουν στην Αθήνα, από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Ικαρία ως τη Θράκη, για μια μοναδική συναυλία.

Οργανοπαίκτες που διατήρησαν την παράδοση του Πόντου και της Καππαδοκίας. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς «Γέφυρες», με καλλιτεχνικό προγραμματισμό και επιμέλεια του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης». Φιλοδοξεί να μας μυήσει στη μαγεία ενός οργάνου που αποτελεί πρόγονο του βιολιού και εξελίχθηκε διαφορετικά σε όλα τα μέρη του ελληνισμού τόσο στο παίξιμο όσο και στο ρεπερτόριο. Ετσι, οι θεατές θα ταξιδεύουν από τους Αναστενάρηδες του ελληνικού βορρά στον ποντιακό «κεμεντζέ» και στις λύρες των λαϊκών συνάξεων του Αιγαίου. Κοντολογίς είναι μια βραδιά μουσικής πατριδογνωσίας.

φωτογραφία Άννα Αβδελή