Μάκης Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλης: Πότε θα αποτινάξουμε την αιώνια αντιπαλότητα με την Τουρκία;

Μάκης Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλης: Πότε θα αποτινάξουμε την αιώνια αντιπαλότητα με την Τουρκία;

Ή ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε., ΟΠΩΣ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ.. Ή “ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ” ΤΟΥΡΚΙΑΣ-Ε.Ε,  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ;

  • ΤΩΡΑ! ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΤΕ΄; 

Του επιστημονικού συνεργάτη του ΙΛΠΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μάκη Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλη

 

Η συμβολική πτήση του Υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια πάνω από τα πιο εξώτερα ακριτικά νησιά της χώρας και ειδικότερα η γύρα πάνω από την Κάρπαθο με πολεμική μοίρα τεσσάρων f16 αεροπλάνων viber, μας ξύπνησε πατριωτικούς οίστρους και μας έβαλε σε σκέψεις, που βρίσκονταν εν υπνώσει.

Και ξανά ο αξιότιμος Υπουργός μόλις πρόσφατα επισκέφθηκε τις Αρχές της ακριτικής αδελφής μας νήσου Ρόδου και της Περιφέρειας, απευθύνοντας μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί κάθε βραχονησίδα, κάθε σπιθαμή ελληνικής γης.

Έτσι ο ενθουσιασμός και κάποιες σκέψεις στρατίζουν τους παλινδρωμούντες συνειρμούς μας και μας οδηγούν  ξανά στον δρόμο της γραφίδας από διαφορετική εθνική οπτική γωνία.. που απαιτεί μακρόσυρτες εξηγήσεις λόγω της σημασίας τους, παρότι δεν είμαστε ειδικοί διακινδυνεύουμε την ορθότητα των εμπειρικών μας προτάσεων.. καθόσον “οι φίλοι μας“ τούρκοι, παρά την Διακήρυξη των Αθηνών  σηκώνουν ψηλά τον αμανέ και μας τσιγκλίζουν συνέχεια στον κάλο με τέτοια σοβαροφάνεια, που μας πιάνει ανατριχίλα.. όταν συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στην φωτιά, ότι π.χ. θα ξαναρίξουν τον εχθρό στην θάλλασσα κι άλλα τοιαύτα μακάβρια.

Και εκμαυλίζουν σε καθημερινή βάση τον λαό τους, παραπλανούν τους συμμάχους, ολόκληρη την οικουμένη, τους διεθνείς οργανισμούς με ανυπόστατες καταγγελίες, κ.τ.λ., και συνεχίζουν να διατηρούν πολύ ψηλά το ψυχροπολεμικό κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις.

Επιβεβαιώνοντας και τις πρόσφατες τουρκικές διαθέσεις περί “φιλειρηνικών” Διακηρύξεων με την χώρα μας, ότι είναι προσωρινές και προσχηματικές. Άρα, ευτυχώς, η μητέρα πατρίδα δεν εφησυχάζει στις παροδικές κροκοδείλιες υπαναχωρήσεις της γειτόνισας μέχρι να αποκτήσει ξανά την υπεροπλία εσωτερικά και εξωτερικά για να ξαναρχίσει τις επεκτατικές της δραστηριότητες επί του πεδίου, γιατί στα λόγια δεν έχουν παύσει ποτέ τις έωλες διεκδικήσεις τους.

Τώρα, βέβαια, αυτό το πολεμικό κρεσέντο κρατούσε και τις δύο πολεμικές μηχανές σε πλήρη έξαρση με πολλά θλιβερά παρεπόμενα, όπως ήδη, το νησί μας, η Κάρπαθος, να είναι δέκτης-παθούσα τέτοιων μοιραίων δυστυχημάτων..

Με τον κρητικό πεσόντα αερομάρτυρα Ηλιάκη πάνω από το νησί μας, όπου του στήθηκε Μνημείον Πεσόντος Ήρωα στην Πρωτεύουσα Πηγάδια. Εκτός, λοιπόν, κατά πρώτον, τέτοιων θλιβερών “συμπτώσεων” να έχουμε εναέριους πεσόντες ήρωες εν καιρώ ειρήνης..

Κατά δεύτερο, οι ασταμάτητες αερομαχίες  πάνω από το Αιγαίο  και οι κούρσες των εξοπλισμών ξεζουμίζουν και τις δύο χώρες κυρίως οικονομικά αλλά και όλα τα επίπεδα της ζωής των πολιτών τους.. με αποκλειστική ευθύνη των νεοοθωμανικών μεγαλοϊδεατισμών τους εναντίον όλων των γειτόνων τους. Ασφαλώς, και ποιός δεν θα προτιμούσε πρώτα και πάνω απ΄ όλα να εξευρεθεί λύση στις γνωστές διαφορές και της εξισορρόπησης των εξοπλιστικών τους δυνάμεων;

Και να τεθεί ένα αίσιο, πανευτυχές τέλος και για τους δύο λαούς σε τούτη την φρενύτιδα των εξοπλισμών δεκάδων δισ. ευρώ και φαιάς ουσίας χιλιάδων ανθρώπινου δυναμικού; Φτάνει να μην αφίενται με την γκαιμπελική προπαγάνδα τους, πες-πες, να εδραιώνουν με τον καιρό τις εκτός ορίων δικδικήσεις τους. Αλλά στα αλήθεια ποιός πιστεύει στις Διακηρύξεις, όταν ανοιχτά ξεσηκώνουν γη και ουρανό, καταρρακώνουν Διεθνείς Συνθήκες, Αποφάσεις Διεθνών Οργανισμών, προτροπές “συμμάχων”, κ.τ.λ.

Έτσι, χωρίς κανένα φραγμό και σε πολλές περιπτώσεις υποβοηθούμενοι και  από τους δύο “και τους εχθρούς και τους συμμάχους” στις ολοέν πολλαπλάσιες ορέξεις τους, για ποιό λόγο να υποχωρήσουν σε οτιδήποτε τους αφορά; Πολλοί προεξοφλούν ότι το παραλήρημα του προέδρου Ερντογάν θα συνεχίζεται μέχρι και λόγω των επικείμενων εκλογών των τοπικών αυτοδιοικήσεων..

Άσχετα, ότι αυτές οι προκλητικές εμμονές δεν είναι μόνον ούτε φετινές, ούτε μόνον ερντογανικές αλλά χρόνιες και των εθνικιστικοποτισμένων αντιπολιτεύσεών του και του λαού τους που θρέφουν καθημερινά. Όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες προσυπογράφουν τα νέα “Δόγματα Κόκκινης Βίβλου και Βαρβαρόσα” περί του νέου “Ηγεμονικού Ρόλου” της Τουρκίας, περί κυριαρχίας των θαλασσών, κ.τ.λ., στην υπό διαμόρφωση Νέα Οικουμενική Τάξη Πραγμάτων. (Αλήθεια η χώρα μας, απόγονος της Αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας, προς τα πού βαδίζει σήμερα; Μέχρι πότε θα “θαλασσοδέρνεται” ανοργάνωτη με τους ουραγούς της Ευρώπης;).

Οι διεθνείς καταστάσεις αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και η πολιτεία μας δεν μπορεί να μένει απροετοίμαστη και να βαδίζει από πάνω μέχρι κάτω και ειδικά οι Δήμοι ούτε καν σημειωτέον, ούτε με προσωρινά δεκανίκια απ΄εδώ κι απ΄κει και να μένουν τα κονδύλια της Ε.Ε. χωρίς να απορροφηθούν. Οι τεράστιες και  πολυάριθμες ποσοτικές διαφορές της Ελλάδας υπέρ της Τουρκίας σε εξοπλισμούς και σε στρατιωτικό προσωπικό θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί, π.χ. αν:

— Η χώρα μας  είναι σχεδόν στα πάντα καταναλώτρια-αγοράστρια αντί να καταστεί παραγωγός σε περισσότερα έξυπνα χαμηλότερου κόστους οπλικά συστήμματα και στα  υπό ανανέωση ναυπηγεία. Δηλ. προσανατολιζόμενη  αποκλειστικά στην ποιότητα παρά στην ποσότητα. Και με την ανάνηψη των αμυντικών μας βιομηχανιών, δημόσιων και ιδιωτικών,  να αξιοποιείται το εντός και εκτός πλούσιο και περιζήτητο έμψυχο  υλικό της χώρας.

Έτσι, θα μπορούσαν να κοπούν σημαντικά τα κόστη και οι εισαγωγές με σκληρά συναλλάγματα.. και με τον καιρό να αυτοτροφοδοτούνται και οικονομικά από τις εξαγωγές για να μπορεί έτσι να διατηρείται η ψαλίδα των εξοπλισμών σε ανεκτά επίπεδα.

— Αν οι ομογενείς μας μπορούν να περάσουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ το μήνυμα σε όλα τα επίπεδα του πολιτειακού συστήματος-μηχανισμού των ΗΠΑ, περί του αναξιόπιστου και επιθετικού “συμμάχου”  της Τουρκίας.. γιατί ολόκληρη χώρα με τις αλλού  επιτυχεμένες διπλωματίες της και τον μέγα αριθμό καλοπληρωμένων ελλήνων ευρωβουλευτών και αξιωματούχων της, που εδρεύουν στις Βρυξέλλες.. γιατί δεν έχουν πείσει, δεκαετίες τώρα, τις χώρες της Ευρωπαϊκής “ΕΝΩΣΗΣ” για τις αναθεωρητικές- επιθετικές της τάσεις, ακόμη και σε εποχές κρίσεων;

Γιατί δεν ακούστηκαν καν να προσπαθήσουν να σταματήσουν να την εξοπλίζουν με τα πιο σύγχρονα υποβρύχια, αεροπλανοφόρα, κ.τ.λ. και να παρέχουν τεχνογνωσία για ευρω-τουρκικές συμπαραγωγικές βιομηχανίες; — Η Ευρώπη, ως Υπερδύναμη, θα μπορούσε ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ να τρίζει τα δόντια της απέναντι στην Τουρκία (όπως στην Ρωσία έναντι της Ουκρανίας και της Δύσης), τώρα που βρίσκεται στην δεινότερη οικονομική, κοινωνική, αμυντική, κ.τ.λ., της θέση των τελευταίων δεκαετιών και να της κόψει τον βήχα δυναμικότερα για διακοπή όλων των οικονομικών, εξοπλιστικών της, των πάντων  διευκολύνσεων.

Απεναντίας, η Ε.Ε. υποχωρεί λόγω συμφερόντων μερικών χωρών μη συνυπολογίζοντας τις σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο για τις υπόλοιπες χώρες της “Ένωσης”, όσο και για τις αναμεταξύ τους αλληλέγγυες σχέσεις.. και ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο, που δέχονται αποδεδειγμένες σοβαρότατες διαθέσεις που το πάει τις περισσότερες φορές με πολέμους, όπως στην Αρμενία, στην Συρία, στο Ιράκ.. αν είναι δυνατόν, χωρίς καμία έμπρακτη αντίδραση της Ε.Ε.

Μα σε τι είδους αποστεωμένη “Ένωση” συμφερόντων ανήκουμε χωρίς ηθικούς φραγμούς, αξίες, κ.τλ. και  ούτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου, μα ούτε και για την φωνακτή επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι μελών ευρωπαϊκών και ΚΑΤΟΧΗ εδαφών της, κ.τ.λ.;

Αλλά θα πούνε αφού οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της χώρας τους-μας μένουν απαθείς απέναντι στις τεκταινόμενες πολεμικές ιαχές, κ.τ.λ. και προς τις ίδιες τις πατρίδες τους, γιατί θα πρέπει να περιμένουμε τους ευρωπαίους για κάτι περισσότερο;  — Και μιας και οι Ευρωπαίοι, έστω και καθυστερημένα και υπό την πίεση των αμερικανών θα αναλάβουν την άμυνά τους.. και να προσπαθούν να βρούνε τον βηματισμό και της ενοποιημένης αμυντικής ύπαρξής τους.. έτσι, παρουσιάζεται η πιο χρυσή ευκαιρία “του αιώνα”, η χώρα μας να μπει όσο γίνεται πιο δυνατά στην επικείμενη συνδιαμόρφωση και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας και στην (Συμ-)Παραγωγή Ολόκληρης της απαιτούμενης Σειράς Οπλικών Συστημάτων.

Επιπλέον, τώρα,  όπως φημολογείται, επιτέλους, η Ευρώπη προσπαθεί  να αναλάβει να ομογενοποιήσει όλα τα οπλικά της συστήματα. Εάν η χώρα μας αγοράζει και τον περισσότερο οπλισμό της και τα αγοράζει και εκτός Ε.Ε.. Εάν  συνεχίζει να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δέχεται καθημερινό, όχι ότι κι ότι, αλλά σφικτό πολεμικό μπούλινγκ.. Εάν αναγκάζεται που αναγκάζεται να δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του Εθνικού  Προϊόντος για την Άμυνά της δεν θα μπορούσε να ζητήσει  ένα μεγάλο μερίδιο (συμ)παραγωγής και σε ότι της χρειάζονται άμεσα;

Και δεν πρέπει να της διατίθενται οι περισσότερες ευρωπαϊκές αρωγές και σε ευρώ και σε τεχνογνωσία  για ελληνικές (συμ)παραγωγές, αξιοποιώντας και τις σχολάζουσες Αμυντικές μας Βιομηχανίες; Είναι ή δεν είναι η χώρα μας το πιο ευάλωτο Σύνορο και της Ευρώπης, χιλιετηρίδες τώρα από εποχής περσών,  προς Ανατολικά; Και το μοναδικό ανάχωμα στο Αφρο-Ασιατικο-Ισλαμικό Τσουνάμι, που μέχρι τώρα προσπαθεί από μόνη της να τα βγάλει πέρα, μέχρι που την άφησαν μισερή γενικά.

Καλά, τα δισ. ευρώ για τις τελευταίες χώρες προέλευσης των μεταναστών της Τουρκίας, της Αιγύπτου.. μα για την χώρα πρώτης υποδοχής με δυσβάστακτα βάρη για προφύλαξη, στα κέντρα υποδοχής τους, κ.τ.λ. μόνον κάποιες δεκάδες εκατ. ευρώ; Εάν, πράγματι, η Ε.Ε. θέλει να παίξει τον καθοριστικό ρόλο, που πρέπει και της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, δεν θα πρέπει άμεσα να τακτοποιήσει τα ανάστα του οίκου της και με τον επιτηθέμενο γείτονά της;

Μέχρι πότε κάθε χώρα θα προχωράει τον δικό της μοναχικό δρόμο, ανεξέλεγχτα, χωρίς τους ελαχίστους κανόνες συνοχής και αλληλεγγύης;

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στις πανταχόθεν εφορμήσεις η λογική εξέλιξη δεν θα πρέπει να είναι να προ-διαφυλαχθεί πρώτιστα η χώρα που είναι η Εμπροσθοφυλακή στο ευρύτερο  Ασιατικό-Αφρικανικό Μέτωπο και η Πύλη των Ασιατικών Διαδρόμων Κίνας και Ινδίας προς την Ευρώπη και του πλέον ζωτικού Ενεργειακού Διαδρόμου από την διακεκαυμένη Ζώνη της Μέσης Ανατολής και τώρα και της Αν. Μεσογείου;

— ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, μήπως πρέπει να το πάρουμε απόφαση για να ξενοιάσουμε μια και καλή από τα αιώνια δυσβάκτα βάρη του βάρβαρου ασιάτη και τις επικρεμάμενες απειλές “λαιμητόμου”, να προσπαθήσουμε “εργολαβικά” να πείσουμε τους εταίρους μας  να ξεκινήσει ένα Πολυετές, Νέο Πλέγμα Άριστων Σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας με τελικό στόχο την “Ένωση”.. για να αναλάβει πως και η Ευρώπη τον αφηνιασμένο γείτονα, που όπως λέει ο Πρόεδρος της επιθυμεί τα μάλα να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Άρα, για να δεθεί η ερμαφρόδιτη Τουρκία οριστικά στο άρμα της Δύση,   αφού έτσι κι αλλιώς και η Δύση χαριεντίζεται πλουσιοπάροχα στα αμφιλεγόμενα παιχνίδια της, πρέπει να  της δοθεί Πολυετές Περιθώριο Συμμόρφωσης  και Προσαρμογής σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κεκτημένα μέχρι να μερώσει, και που μας αφορούν άμεσα, καλής γειτονίας, κ.τ.λ.

— Τώρα που η Αμερική, εκτός της Ε.Ε., μπορεί και επιβάλλει όρους και προϋποθέσεις στις εξωφρενικές επιδιώξεις της Τουρκίας.. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ “ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ“ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΗΓΕΜΟΝΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ η μόνη διέξοδος της χώρα μας είναι να ξεφύγει οριστικά από τον ασφυκτικό κλοιό της γειτόνισας και από το φοβικό μας σύνδρομο.

Αύριο, κάποιος άλλος ανίσχυρος ηγέτης της μπορεί να αναγκάζεται να είναι περισσότερο πολεμοκάπηλος. Γι΄αυτό είναι πλέον καιρός να προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να διαμορφωθεί η Νέα Στρατηγική της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας ή της Μελλοντικής Ένωσης τους ή της Αμυντικής Συνδρομής με την Ελλάδα.. πάντα διπλωματικά και πάντα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα δίκαια σε όλες τις ελληνοτουρκικές μας διαφορές, π.χ.:

Την απόσυρση του casus belly, της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, της Αποστρατικοποίησης των Νησιών, του Τουρκολυβικού Μνημονίου, την αποδοχή όλων των Διεθνών Συνθηκών  σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, επιπλέον και της Θαλάσσης, Υφαλοκρηπίδας- ΑΟΖ και για τα νησιά μας, σε όλες τις αναμεξύ μας  αιώνιες Αντιπαλότητες και Σχέσεις,  κ.τ.λ..

Με  όρο απαράβατο ότι θα περικόπτονται άμεσα όλες οι προνομιακές και μη συναλλαγές της Ε.Ε., εάν η Τουρκία συνεχίζει τις ίδιες αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις της.  Εξάλλου, εάν η Τουρκία μπορεί και συναλλάζεται με το έτσι το θέλω οτιδήποτε  με Ανατολή και Δύση και με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα Ρωσίας κατά Ουκρανίας, Ισραήλ κατά Αραβικών χωρών Λιβάνου, Συρίας, Χαμάς, κ.τ.λ., Περσίας (Ιράν) κατά ολόκληρης της Δύσης, κ.τ.λ., κ.τ.λ.,γράφοντας στα παλαιά των υποδημάτων της κάθε έννοια συμμάχου με την Δύση και κάθε έννοια τήρησης Διεθνών Κανόνων, ως διεθνής ταραξίας..

Η χώρα μας δεν μπορεί να πείσει για τα Εθνικά της Δίκαια ούτε καν τις άλλες χώρες τη Ένωσης μέσα στην οποία ανήκει και ”συγκυβερνά” και υποτιθέμενα και μέσα σε μία Διεθνή Τάξη  Πραγμάτων;

Τότε θα είναι σαν να καταθέτει τα όπλα, την παράδοσή της. Τώρα με την ήπια προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας μήπως είναι τελικά η καλύτερη εποχή για την επίλυση των καυτών τους ζητημάτων;  Μα για όλα αυτά, και για τους καρπάθιους φαίνεται φυσιολογικό, που το ακριτικό νησί μας βρίσκεται μπροστά και μέσα στο καμίνι των πολλαπλών εξελίξεων και άρα μπαίνει συνέχεια στο άμεσο στόχαστρο των τούρκων επιβούλων μας. Πού αλλού ήλθαν τόσο κοντά, σε απόσταση αναπνοής, τα πολεμικά πλοία, σε πραγματική πολεμική σύρραξη των δύο χωρών; Και πού αλλού συμβαίνουν τόσα θανατηφόρα αεροπορικά, κ.τ.λ., ατυχήματα;

Πού διεξάγονται τόσο συχνά ΝΑVΤΕΧ, αερομαχίες, ασκήσεις, κ.τ.λ.; Ποίο άλλο νησί βρίσκεται μέσα και στις δύο άφρωνες παραχαράξεις συνόρων της Γαλάζιας Πατρίδας “τους” και του Τουρκολυβικού Μνημονίου; Ποίο άλλο νησί αγκαλιάζει τα τεράστια Ενεργειακά Πεδία του Ηροδότου της Αν. Μεσογείου;  Άρα, μαζί και με τα άλλα ακριτικά νησιά και ειδικά της πιο απόμακρης Δωδεκανήσου, είναι φως φανάρι, ότι η  Δωδεκάνησος βρίσκεται στο αμεσότερο στόχαστρο της Τουρκίας σαν το πιο γαιω-ενεργειο-στρατιωτικό βάθος-αιχμή του πιο γεω-στρατηγικού δόρατος της Καρπάθου-Δωδεκανήσου-Ελλάδας-Ευρώπης προς την Αν. Μεασόγειο, Μέση Ανατολή.. αλλά και μέγα οικονομικό- τουριστικό θέρετρο.

Είναι επόμενον, λοιπόν, να μας συγκινούν το αμέριστο ενδιαφέρον τόσο του Υπουργού Άμυνας του Ν. Δένδια με τις δικές του έμπρακτες υπερπτήσεις και τους λοιπούς αμυντικούς του προσανατολισμούς.. και του δικού μας καρπάθιου, μενεδιάτη Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη για πανάξια εκπροσώπηση της χώρας στα Εθνικά μας Θέματα αλλά και για τα της ιδιαιτέρας του πατρίδας Καρπάθου.

Και που ομού μάχονται εναργέστατα στην πράξη αλλά και στις σταράτες απαντήσεις στα καθημερινά λεκτικά κτυπήματα κάτω από την μέση(Αιγαίο) ολόκληρου του τουρκικού κατεστημένου. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι δύο παραπάνω υψηλοί κυβερνητικοί φύλακες έχουν την γνώση και το σθένος της εθνικής τους ευθύνης.. αλλά και τα μέσα με ολόκληρο το αποκτούμενο υπερσύγχρονο οπλοστάσιο, με το άριστο ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό, να υπερασπίζονται διπλωματικά και αμυντικά σε αξιοθαύμαστα επίπεδα τα ιερά και τα όσια του Έθνους και των  πιο ευάλωτων, πιο περιθωριακών νησιών μας.

Δυστυχώς, για να έχουμε και να διατηρούμε την ελευθερία μας απαιτούνται θυσίες του ελάχιστου δυνατού, μέχρι και εάν διευθετηθούν οι ζέουσες διαφορές μας με τον κακό μας γείτονα. Συμπερασματικά, η Ε.Ε.  συνεπικουρούμενη δυναμικά από την χώρα μας, θα πρέπει άμεσα να το εμπεδώσει περισσότερο ότι πρέπει να τεθούν νέες βάσεις  ενσυναίσθησης της συνύπαρξης και των συνευθυνών των χωρών της και να ξυπνήσουν από τον μακάριο εφησυχασμό τους.

Οι ΗΠΑ “νίπτει τας χείρας της”, η Ρωσία καραδοκεί, το Ιράν(Περσία) κτίζει ολοέν την Παντοδυναμία του Πηρυνικού της Οπλοστασίου, η Τουρκία το παίζει Μεγάλη Δύναμη και τείνει να αντικαταστήσει Ευρώπη,  Αμερική στην ευρύτερη περιοχή,  κ.τ.λ.

Εν τέλει μια Νέα Ανώμαλη Τάξη Πραγμάτων γενιέται, και γι΄αυτό επιπλέον φαίνεται επιτακτικότερα παρά ποτέ ότι πρέπει να υπογραφεί Ή Προοπτική Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, Ή Άμεση Συνθήκη Αμυντικής Συνδρομής Ε.Ε.-Ελλάδας.. και να μην μείνει τυπικά μία Τελωνιακή Ένωση αλλά συμμορφούμενη με τις έξωθεν  διεθνείς ανακατατάξεις με αίσθημα αυτοπροστασίας – αυτοσυντήρησης με άμεση Σύσταση  Ενωμένης Ευρωαπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας.

Διαφορετικά, σε τρίτη ύστατη περίπτωση, για να συνεχίζει η χώρα μας να  παίζει τον πρωταγωνιστικό αμυντικό ρόλο για την Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει να της υψώσει μέγα Εξοπλιστικό Τείχος..  Αμήν.

Μάκης Εμμ. Ρήγας-Ρηγοπούλης.

16/3/2024

Καρπαθιακά Νέα