Σε κινηματογραφική ταινία σταθμό ο Μανώλης Γεραπετρίτης

Σε κινηματογραφική ταινία σταθμό ο Μανώλης Γεραπετρίτης

 

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς 

Φαίνεται πως ακόμη δεν γνωρίζουμε τίποτε από το πάθος και το ταλέντο του Μανώλη Γεραπετρίτη! Σύντομα θα τον δούμε στην μεγάλη οθόνη σε ένα έργο σταθμό για την χώρα μας.

Ο Μανώλης «κλείδωσε» τη συμμετοχή του στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια, σε έναν σημαντικό ρόλο που θα αφήσει εποχή και ίσως να καθορίσει την καριέρα του.

Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή από την Ελλάδα, Ρωσία, Ελβετία, των χωρών δηλαδή όπου έδρασε ο μεγάλος διπλωμάτης.

Αλήθεια πόσα ξέρουμε για εκείνη την εποχή; Πόσα γνωρίζουμε για τη δολοφονία του Καποδίστρια; Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης της τανίας Γιάννης Σμαραγδής:

«Λίγοι θυμούνται ότι ως επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Καποδίστριας έλυσε το πρόβλημα της Ελβετίας και καθόρισε ως σήμερα την τύχη της.
Όπως επίσης αρκετοί αγνοούν ότι μετά τη μάχη του Βατερλό, η Γαλλία δεν διαμελίστηκε, όπως επιθυμούσαν οι Ευρωπαίοι, κάτι που οφείλει στον Καποδίστρια και τον τσάρο Αλέξανδρο. Αυτό τη βοήθησε να ακολουθήσει τον δρόμο του ανεξάρτητου κράτους».

Η ταινία ίσως να αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στα κινηματογραφικά δρώμενα, στα σίγουρα θα μας διδάξει την ιστορία του τόπου μας. Μα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας σκηνοθέτης δίνει ιστορική υπόσταση στον δισδιάστατο κόσμο του.

Ο Γιάννης Σμαραγδής διάβασε και ερεύνησε αρκετά ώστε να προσεγγίσει τον Καποδίστρια και έγραψε 34 φορές έως σήμερα, το σενάριο της ταινίας που θα σκηνοθετήσει.

Ο Μανώλης Γεραπετρίτης αποτελεί προσωπική επιλογή του και επιλέχθηκε για την ψυχή του!  Τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα έργα του, δεν επιλέγονται με τον συνηθισμένο τρόπο. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανέφερε σε συνέντευξη του στο sputniknews.gr:

 «Συχνά θεωρούμε ότι επιλέγουμε εμείς τα πρόσωπα αλλά τελικά είναι αυτά τα ίδια μας αποφασίζουν, από εκεί που βρίσκονται! Αν δεχτούμε αυτό που λέει ο πρόγονός μας ο Πλάτωνας ότι το ανώτερο στοιχείο του ανθρώπου είναι η ψυχή που κάνει τις μετενσαρκώσεις της και όταν πια καθαριστεί από τα αρνητικά της στοιχεία, επανασυγκολλάται με τον Θεό. Άρα όταν μετακινηθείς από εδώ στο επόμενο στάδιο και ξεπεράσεις τις “θεϊκές εξετάσεις”, ανεβαίνεις στον λεγόμενο υπερουράνιο τόπο. Άρα οι ψυχές είναι ζώσες, βλέπουν αυτά που κάνουμε. Ενδέχεται να τα εγκρίνουν ή όχι» επισημαίνει.

«Ψάχνω λοιπόν κάθε φορά να κατανοήσω αν το πρόσωπο που θέλω να παρουσιάσω και να βάλω σε κίνηση, με εγκρίνει. Όταν αντιληφθώ ότι έχω τη θετική εντολή αρχίζω να γράφω το σενάριο».

Με έναν μαγικό τρόπο και πολύ δουλειά ο Μανώλης Γεραπετρίτης τα έχει καταφέρει, έχει αξιέπαινη παρουσία σε πολύ σημαντικές θεατρικές και τηλεοπτικές παραστάσεις. Επιλεκτικά να αναφέρουμε ότι έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Περέλη, με τον Γιάννη Μόρτζο και στη συνέχεια με τον Σταμάτη Φασουλή και πρόσφατα με τον Λευτέρη Χαρίτο. Σήμερα γίνεται κινηματογραφικός ήρωας με οδηγό τον Γιάννη Σμαραγδή.

Μπορεί η Κάρπαθος μέχρι σήμερα να μην έχει παρουσιάσει κάποια πρόταση για τα 200 χρόνια της Επανάσταση του 1821, ωστόσο η παρουσία του Μανώλη Γεραπετρίτη στον «Καποδίστρια» του Σμαραγδή θα μας κάνει λίγο παραπάνω περήφανους.