Μανώλης Κασσώτης: Nick Mathews – Ο μέγας ευεργέτης της Αμερικής (Also in English)

Μανώλης Κασσώτης: Nick Mathews – Ο μέγας ευεργέτης της Αμερικής (Also in English)

Στα αρχεία του Αμερικανικού Κογκρέσου υπάρχει μια δισέλιδη αναφορά για τον Nick Mathews τον μεγάλο ευεργέτη της Αμερικής (Congressional Records, Vol. 118, Part 25, 92nd  Congress, 2nd Session, October 3, 1972, Pages 33552-33553). Εκατό είκοσι χρόνια πρέπει να πάμε πίσω, στην Αρκάσα της Καρπάθου για να βρούμε τις ρίζες του, όπου γεννήθηκε το 1904.

γράφει ο Μανώλης Κασσώτης

Το 1920, ο 16χρονος Νίκος Ματθαίου ξεκίνησε από την Κάρπαθο για την Αμερική, με μόνο εφόδιο την ευχή των γονέων του. Η μάνα του άναψε μια λαμπάδα στην εκκλησία της Υπαπαντής στην Αρκάσα και παρακάλεσε την Παναγία να φωτίζει και να οδηγεί τα βήματα του παιδιού της στο μακρινό του ταξίδι και στις δυσκολίες της ζωής που τον περίμεναν.

Άνοιξε η Αμερική την πόρτα του ιδρώτα και της βιοπάλης για να τον δεχθεί. Η σκληρή δουλειά δεν τον δείλιασε, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά μου έλεγε: «Ποτέ μου δεν φοβήθηκα τον αγώνα και την σκληρή δουλειά, γιατί εδώ στην Αμερική σ’ οδηγούν πάντα στην επιτυχία». Στην αρχή δούλεψε στα ανθρακωρυχεία και στα εργοστάσια σιδήρου και μετά στα εστιατόρια.

Στα θυρανοίξια του Victory Center στο Yorktown, η Αμερική τίμησε το ζεύγος Ματθαίου. At the grand opening of the Victory Center in Yorktown, America honored Matthews’ couple (Photo – Kostas Kostis).

Με την εργατικότητα, την τιμιότητα, την επιμέλεια και εξυπνάδα του, απέσπασε την αγάπη και εκτίμηση των προϊσταμένων του και σύντομα έγινε αρχιμάγειρας στα πιο φημισμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αμερικής. Με τον καιρό άρχισε να πειραματίζεται με φαγητά δικής του έμπνευσης που τα καταχώρισε σ’ ένα χειρόγραφο βιβλίο μαγειρικής.

Η μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930 τον βρήκε εισπράκτορα ενοικίων σε μια πολυκατοικία της Νέας Υόρκης. Μια μέρα ο ιδιοκτήτης του έδωσε εντολή να «πετάξει στο δρόμο» πάνω στα χιόνια τα έπιπλα μιας οικογένειας που δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο. Η φιλάνθρωπη καρδιά του πληγώθηκε και επαναστάτησε. Από το μισθό του πλήρωσε τα ενοίκια που χρωστούσε η οικογένεια και – παρά την κρίση στην αγορά εργασίας – άφησε την δουλειά του εισπράκτορα.

Το 1943, ο Νίκος Ματθαίου και η γυναίκα του πηγαίνοντας στη Φλώριδα, σταμάτησαν στο Yorktown VA όπου γοητευμένοι από το φυσικό περιβάλλον αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί και ν’ ανοίξουν ένα μικρό εστιατόριο 35 καθισμάτων. Με τον καιρό, και χάρη στα εύγεστα φαγητά και την εξαιρετική περιποίηση που παρείχε, το εστιατόριο μεγάλωσε και έγινε το παγκοσμίου φήμης Nick’s Seafood Pavilion, χωρητικότητας 450 καθισμάτων. Απ’ αυτό πέρασαν πρόεδροι, γερουσιαστές, βουλευτές, κυβερνήτες, υπουργοί, στρατηγοί και άλλες διασημότητες από πολλές πολιτείες της Αμερικής και χώρες του κόσμου.

Ο κυβερνήτης Mills E. Gordwin της πολιτείας Virginia τιμά το ζεύγος Ματθαίου. Virginia’s Governor Mills E. Gordwin honors the Matthews’ (Photo – Kostas Kostis).

Με την πάροδο του χρόνου και την αλματώδη εξέλιξη του εστιατορίου, ο Ματθαίου άρχισε να αγοράζει μεγάλες εκτάσεις, μεταξύ των οποίων και το πεδίον της ιστορικής μάχης του Yorktown. Το κίνητρο των αγορών του Ματθαίου δεν ήταν πια το κέρδος, αλλά η αγάπη του για το φυσικό περιβάλλον της πόλης που τον καλοδέχτηκε, όταν ήλθε σ’ αυτήν ξένος και του έδωσε τις ευκαιρίες να αναδειχθεί σε πλούσιο και ισχυρό επιχειρηματία.

Αργότερα, όσο πλησίαζε το έτος 1976 και έπιασε την Αμερική ο πυρετός της Διακοσιετηρίδας, πολλές ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις έστρεψαν την προσοχή τους στην περιουσία του Νίκου Ματθαίου στην όχθη του ποταμούYork. Αλλά ο Ματθαίου, που για κανένα λόγο δεν θα δεχόταν την εμπορευματοποίηση ενός ιστορικού χώρου, χάρισε το πεδίο της Μάχης στην πολιτεία της Virginia.

Η έκταση διαμορφώθηκε σε εθνικό πάρκο, μέσα στο οποίο η πολιτεία της Virginia έκτισε ένα περίλαμπρο μουσείο. Το Victory Center, ένα από τα πλέον αξιόλογα μουσεία της Αμερικής, αποτελεί ύμνο για τους αγώνες της αμερικανικής ανεξαρτησίας και έπαινο για ένα Ελληνοαμερικανό φιλάνθρωπο.

Μερική άποψη του Victory Center. Partial view of the Victory Center.

Κανένας δεν γνωρίζει όλες τις δωρεές του Νίκου Ματθαίου γιατί ανέρχονται σε εκατοντάδες και επειδή απέφευγε να μιλά γι’ αυτές. Οι σημαντικότερες έγιναν για μεγάλα εθνικά, κοινωνικά και πολιτισμικά έργα και οι πιο πολλές από αγάπη για το συνάνθρωπο.

Κάποτε, η πόλη του Yorktown βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτροφωτισμού της και η ηλεκτρική εταιρεία θα σταματούσε την παροχή ρεύματος και η ιστορική πόλη θα βυθιζόταν στο σκοτάδι. (Το Yorktown χρησιμοποιούσε τις εισπράξεις από την φορολογία των οινοπνευματωδών ποτών για την ηλεκτροδότηση της πόλης.

Η είσπραξη των φόρων γινόταν από την πολιτεία της Virginia και η κατανομή βάση του πληθυσμού της κάθε πόλης. Στην απογραφή του 1970, ο πληθυσμός του Yorktown είχε συμπεριληφθεί στον πληθυσμό γειτονικών χωριών και καθυστερούσε η διανομή των φόρων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή του ηλεκτρισμού).

Χιλιάδες Αμερικανοί ήρθαν στο Yorktown και τίμησαν την Αμερικανική 200ετηρίδα και το ζεύγος Ματθαίου. Thousands of Americans came to Yorktown to honor the American Bicentennial and the Matthew’s (Photo – Kostas Kostis).

Ανάστατος ο πολιτικός κόσμος. Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια ήλθαν στο Yorktown για να απαθανατίσουν την ιστορική πόλη βυθισμένη στο σκοτάδι και βρήκαν να πλέει μέσα στο φως. Ο Νίκος Ματθαίου είχε πληρώσει το κόστος της ηλεκτροδότησης της και μάλιστα για ένα ολόκληρο χρόνο.

Το πανεπιστήμιο Christopher του Newport VA, σε αναγνώριση των υπηρεσιών προς το Αμερικανικό έθνος και την κοινωνία, απένειμε στον Νίκο Ματθαίου τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα. Μετά την απονομή του διπλώματος, αστειευόμενος, συνήθιζε να διορθώνει, όποιον τον αποκαλούσε Mister Mathew λέγοντας: «Doctor Mathew please». Κάποτε μου εκμυστηρεύθηκε: «Όταν ήμουν μαθητής στην Κάρπαθο, ο δάσκαλος με άφησε στάσιμο στην Δευτέρα τάξη του Δημοτικού, τώρα στα γερατειά μου με κάμανε διδάκτορα».

Ο αείμνηστος Ματθαίου ήταν άνθρωπος απλός και αισθανόταν απέραντη αγάπη για τον συνάνθρωπο του. Είχε οικειότητα με προέδρους, βασιλείς, πρωθυπουργούς, στρατηγούς, υπουργούς, κυβερνήτες, πρεσβευτές και άλλους επίσημους που πέρασαν από το Nick’s Seafood Pavilion, τους οποίους φιλοξενούσε δωρεάν. Ήταν παράλληλα καταδεκτικός με τους συμπατριώτες του και τους απλούς ανθρώπους, και δεν πέρασε Καρπάθιος ή φίλος του από το εστιατόριο και μην τον φιλοξενήσει. Στο εστιατόριο υπήρχε ένα μεγάλο τραπέζι για 12 άτομα, που συνήθιζε να τρώει με την παρέα του. Όποιος έκατσε σ’ αυτό το τραπέζι ποτέ του δεν πλήρωσε λογαριασμό.

Το παρόν έδωσε η Καρπαθιακή Ομοσπονδία μαζί με την Καρπαθιακή Νεολαία που νιώθει υπερήφανη για το ζεύγος Ματθαίου. Present was the Karpathian Federation together with the Karpathian Youth who are proud of the Matthew’s (Photo – Kostas Kostis).

Σ’ αυτό το τραπέζι, κάθε βράδυ μετά τις έντεκα, που έκλεινε το εστιατόριο, συγκεντρώνονταν για δείπνο πολλοί από το προσωπικό, κάποιοι περαστικοί Καρπάθιοι και φίλοι του. Αυτές τις ώρες του άρεσε να διηγείται ιστορίες από την παιδική του ηλικία και να αναφέρεται, ιδιαίτερα, στον πατέρα του, τον Μηνά Ματθαίου, που παλιά είχε καφενείο στο Φοινίκι, κι ήταν ένας απλός, ευχάριστος και καλοσυνάτος άνθρωπος, με την σοφία που διακρίνει εκείνους που «αποφοιτούν» από το Μεγάλο Σχολείο της Φύσης και της Ζωής.

Τα δείπνα αυτά του Νίκου Ματθαίου κρατούσαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες και συνοδεύονταν – πολλές φορές – από τους Καρπάθικους σκοπούς που έπαιζε με τη λύρα του ο Μηνάς Παπαμηνάς. Κι έβλεπες, τότε, πάνω στο χαμογελαστό πρόσωπο του Ματθαίου, να πλανιέται η σκιά της νοσταλγίας, καθώς η σκέψη του πήγαινε πίσω στο μικρό του χωριό και γινόταν – και πάλι – το παιδόπουλο των δεκάξι χρόνων, που πήρε το δρόμο της περιπέτειας με μοναδικό «εξοπλισμό» την ευχή των γονιών του και την πίστη του στη προστασία της Υπαπαντής.

Το 1983, όταν επρόκειτο να γίνει η καθέλκυση του καταδρομικού «Yorktown», μεταξύ των δεκάδων επιφανών Αμερικανών που προτάθηκαν ως ανάδοχοι του πλοίου, ο Υπουργός των Ναυτικών προτίμησε το ζεύγος Ματθαίου. Στρατιωτικό αεροπλάνο, που χρησιμοποιείτο για την μεταφορά επισήμων, μετέφερε το ζεύγος Ματθαίου στην Pascagoula MS για το βάπτισμα του καταδρομικού. Όμως στην διαδρομή πέθανε ο Νίκος Ματθαίου από καρδιακή προσβολή. Παρά το μεγάλο της πένθος, η γυναίκα του βάφτισε το «Yorktown» στη μνήμη του συζύγου της.

Στην τιμητική εκδήλωση στο Victory Center, χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα της ΚΕΝ. Από αριστερά: Μανώλης Παπαμανώλης, Ειρήνη Μελισσανού, Βαγγέλης Ζερβουδάκης, Καλλιρρόη Ζερβουδάκη, Μιχάλης Νισύριος, Γεωργία Διάκου, Νίκος Παπαμανώλης, Χρυσούλα Χριστοδούλου. At the Victory Center celebration danced KEN’s dance group. From left: Manolis Papamanolis, Irini Melissanou, Vangelis Zerboudakis, Kallirroi Zerboudakis, Michalis Nisyrios, Georgia Diakou, Nikos Papamanolis, Chrysoula Christodoulou (Photo – Kostas Kostis).

Το ίδιο αεροπλάνο επέστρεψε με την σωρό του Νίκου Ματθαίου στο Yorktown, όπου έγινε η κηδεία του με τιμές που αποδίδει η Αμερικανική κυβέρνηση σε προσωπικότητες με εθνική προσφορά. Μέσα στην Εθνική πινακοθήκη της Αμερικής στο Washington DC υπάρχει ένας πίνακας που απεικονίζει τον Αμερικανό πρόεδρο George Washington και τον Γάλλο στρατηγό Marquis de Lafayette να ανταλλάσσουν χειραψία πάνω σ’ ένα λόφο του Yorktown. Πάνω σ’ αυτό το λόφο, δίπλα στο Victory Center βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Ματθαίου και της γυναίκας του, του πάμφτωχου παιδιού από την Αρκάσα της Καρπάθου που έγινε ένας από τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες της Αμερικής.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της Αμερικής και περισσότερες από 50 εφημερίδες, με τους τίτλους «Θρηνεί το Yorktown» και «Παρέδωσε την φιλανθρωπική σκυτάλη»,  δημοσίευσαν εγκωμιαστικά σχόλια για την προσωπικότητα του Ματθαίου τονίζοντας το φιλανθρωπικό του έργο. Η μεγάλη του προσφορά προς την θετή του πατρίδα εκτιμήθηκε από την Αμερική. Στις 27 Απριλίου 1983, σε επίσημη συνεδρίαση, το Αμερικανικό Κογκρέσο απότισε φόρο τιμής στη μνήμη του Νίκου Ματθαίου, με ομιλητή τον ομοσπονδιακό βουλευτή William Whitehurst.

Ο Νίκος Ματθαίου δεν ξέχασε και την μικρή του πατρίδα: με δικά του έξοδα κτίστηκε και εξοπλίστηκε ο δεύτερος όροφος του Υγειονομικού Κέντρου Καρπάθου και υπήρξε ο μεγαλύτερος δωρητής στον έρανο που διεξήγαγε στην Αμερική ο Μητροπολίτης Απόστολος για τα Ευαγή Ιδρύματα Καρπάθου που έγιναν στον Άη Γιώργη στις Βάσσες. Γι’ αυτό, δικαίως, ο Δήμος Καρπάθου έδωσε το όνομα του στον δρόμο που περνά μπροστά από το Υγειονομικό Κέντρο.

Προς τιμή του ζεύγους Ματθαίου μέσα στο Victory Center ακούστηκε η λύρα του Αντώνη Σταματιάδη, το βιολί του Μηνά Μελά και το λαούτο του Θεοχάρη Λυριστή και τραγούδησε η Γεωργία Διάκου. In honor of the Matthew’s inside the Victory Center was heard the lyre of Antonis Stamatiadis, the violin of Minas Melas and the lute of Theoharis Lyristis, Georgia Diakou sanged (Photo – Kostas Kostis).

Nick Mathews: America’s great benefactor

By Manolis Cassotis

In the records of the US Congress there is a two-page report on Nick Mathews, America’s Great Benefactor (Congressional Records, Vol. 118, Part 25, 92nd Congress, 2nd Session, October 3, 1972, Pages 33552-33553). One hundred and twenty years we must go back to Arkasa of Karpathos to find his roots, where he was born in 1904.

In 1920, 16-year-old Nick Mathews set off from Karpathos for America, with only the prayers of his parents. His mother lit a candle in the church of Ypapanti in Arkasa and begged the Virgin Mary to illuminate and guide her child’s steps on his long journey and the difficulties of life that awaited him.

America opened the door of sweat and bio wrestling to receive him. Hard work didn’t scare him, as he used to tell me: “I was never afraid of struggle and hard work because, here in America, they always lead you to success.” At first, he worked in coal mines and iron factories, then in restaurants. With his hard work, honesty, diligence and intelligence, he won the love and appreciation of his superiors and soon became head chef in the most famous restaurants and hotels in America. Over time, he began experimenting with foods of his own inspiration which he recorded in a handwritten cookbook.

Στην μνήμη του συζύγου της, η Μαίρη Ματθαίου βάπτισε το καταδρομικό Yorktown. In memory of her husband, Mary Mathews christened the cruiser Yorktown.

The Great Depression of the 1930s found him as a rent collector in a New York apartment building. One day the landlord instructed him to “throw into the street”, on the snow, the furniture of a family who could not pay the rent. His philanthropic heart was wounded and rebelled. From his salary he paid the rent owed by the family and, despite the crisis in the labor market, he left his job as a rent collector.

In 1943, Nick Mathews and his wife, on their way to Florida, stopped in Yorktown VA, where, fascinated by the natural environment, they decided to settle there and open a small 35-seat restaurant. Over time, and thanks to the delicious food and excellent service it provided, the restaurant grew to become the world-famous Nick’s Seafood Pavilion, with a capacity of 450 seats. Presidents, senators, congressmen, governors, ministers, generals and other celebrities from many states of America and countries of the world passed through it.

Over time and the restaurant’s leaps and bounds, Mathews began to purchase large tracts of land, including the historic Yorktown battlefield. The motivation of Matthew’s purchases was no longer profit, but his love for the natural environment of the city that welcomed him when he came to it as a foreigner and gave him the opportunities to emerge as a rich and powerful businessman.

Στην μνήμη του συζύγου της, η Μαίρη Ματθαίου βάπτισε το καταδρομικό Yorktown. In memory of her husband, Mary Mathews christened the cruiser Yorktown.

Later, as the year 1976 approached and Bicentennial fever gripped America, many hotel and other tourism businesses turned their attention to Nick Mathews’ property on the banks of the York River. But Matthew, who for no reason would accept the commercialization of a historic site, donated the battlefield to the state of Virginia.

The area was turned into a national park, within which the state of Virginia built a magnificent museum. The Victory Center, one of America’s most remarkable museums, is a hymn to the struggle for American independence and a tribute to a Greek American philanthropist.

No one knows all Nick Mathews’ donations because they amount to hundreds, and because he avoided talking about them. The most important ones were made for great national, social and cultural projects and the most out of love for fellow man.

Once upon a time, the city of Yorktown found itself in the unfortunate position of being unable to pay its electric bill and the electric company would cut off the power and the historic city would be plunged into darkness. (Yorktown used the liquor tax revenue to power the city. The taxes were collected by the state of Virginia and apportioned based on each city’s population. In the 1970 census, Yorktown’s population was included in the population of neighboring villages and the distribution of taxes was delayed, resulting in the payment of electricity being delayed).

Πάνω σ’ ένα λόφο, δίπλα στο Victory Center, αναπαύεται το ζεύγος Ματθαίου. On a hill, next to Victory Center, rest Nick and Mary Mathews.

The political world is in turmoil. The major television channels came to Yorktown to capture the historic city plunged in darkness and found it sailing through the light. Nick Mathews had paid the cost of its electricity for a whole year.

Christopher University, Newport VA, in recognition of services to the American nation and society, awarded Nick Mathews an honorary doctorate. After the awarding of the diploma, jokingly, he used to correct anyone who called him Mister Mathews by saying, “Doctor Mathews please”. He once confided to me: “When I was a student in Karpathos, the teacher left me behind in the second grade of Primary School, now in my old age they made me a Doctor.”

The late Mathews was a simple man and felt immense love for his fellow man. He was intimate with presidents, kings, prime ministers, generals, ministers, governors, ambassadors and other dignitaries who passed through Nick’s Seafood Pavilion, which he hosted for free. He was at the same time amenable to his compatriots and ordinary people, and not a Karpathian or a friend of his who passed by the restaurant and did not entertain him. In the restaurant there was a large table for 12 people, where he used to eat with his company. Whoever sat at that table never paid his bill.

At this table, every night after eleven when the restaurant closed, many of the staff, some passing Karpathians, and their friends would gather for dinner. During these hours, he liked to tell stories from his childhood and refer, in particular, to his father, Minas Mathews, who used to have a coffee shop in Finiki, and was a simple, pleasant and good-natured man, with the wisdom that distinguishes those who “graduate” from the Great School of Nature and Life.

Το φημισμένο Nick’s Seafood Pavilion. The famous Nick’s Seafood Pavilion.

These dinners of Nick Mathews lasted until the early hours of the morning and were accompanied – many times – by the Karpathian tunes played by Minas Papaminas on his lyre. And you could see, then, on the smiling face of Mathews, the shadow of nostalgia lingered, as his thoughts went back to his small village and he became – again – the sixteen-year-old kid who took the path of adventure with a unique “equipment”, the wishes of his parents and his faith in the protection of Ypapanti.

In 1983, when the cruiser “Yorktown” was about to be launched, among the dozens of prominent Americans proposed as sponsors of the ship, the Minister of the Navy preferred the Matthews’ couple. A military plane, used to transport officials, took the Matthews to Pascagoula MS for the christening of the cruiser. But on the way, Nick Mathews died of a heart attack. Despite her great bereavement, his wife named “Yorktown” in her husband’s memory.

The same plane returned with Nick Mathews body to Yorktown, where his funeral took place, with honors given by the American government to personalities of national service. Inside the US National Gallery in Washington DC is a painting depicting US President George Washington and the French General Marquis de Lafayette shaking hands on a hill in Yorktown. On this hill, next to Victory Center, is the grave of Nick Mathews and his wife, the impoverished child from Arkasa, Karpathos who became one of America’s great national benefactors.

Μισός αιώνας πέρασε από τότε, αλλά οι Αμερικανοί που επισκέπτονται το Yorktown δεν ξεχνούν το ζεύγος Ματθαίου, τους μεγάλους ευεργέτες της Αμερικής. Half a century has passed since then, but Americans who visit Yorktown do not forget the Matthews, America’s great benefactors.

America’s the most popular television channels and more than 50 newspapers, under the headlines “Yorktown mourns” and “Handed over the charity baton”, published laudatory comments about Matthews’ personality emphasizing his charity work. His great contribution to his adopted country was appreciated by America. On April 27, 1983, in an official session, the American Congress paid tribute to the memory of Nick Mathews, with federal congressman William Whitehurst as the speaker.

Nick Mathews did not forget his small homeland either: with his own expenses, the second floor of Karpathos’ Health Center was built and equipped, and he was the largest donor in the fundraising held in America by Metropolitan Apostolos for the monastery of Saint George in Vasse. That is why, rightly, the Municipality of Karpathos gave the Matthews’ name to the street that passes in front of the Health Center.

πηγή www.anamniseis.net

17.2.2024
Καρπαθιακά Νέα