Μανώλης Κασσώτης: Εύθυμα Καρπαθιακά ανέκδοτα - 03 "Φύσηξε ο αέρας…"

Μανώλης Κασσώτης: Εύθυμα Καρπαθιακά ανέκδοτα - 03 "Φύσηξε ο αέρας…"

Εύθυμα Καρπαθιακά ανέκδοτα – 3

 

Συνεχίζομε με τα Καρπαθιακά ανέκδοτα.

Μανώλης Κασσώτης

Φύσηξε ο αέρας …

 

Μετά την Επανάσταση του 1821 τα Πηγάδια άρχισαν και πάλι να αναπτύσσονται και με το καιρό αποτέλεσαν το ναυτικό και εμπορικό κέντρο της Καρπάθου. Μεταξύ των ναυτικών οικογενειών συγκαταλέγονταν οι οικογένειες των Λάμπρηδων, των Μαστροπαναγιώτηδων, του Ανδρέα Ποταμιάνου και άλλων. Όταν οι Καρπάθιοι ήθελαν κάτι που δεν υπήρχε ή ήταν δύσκολο να βρεθεί στην Κάρπαθο, έδιναν παραγγελία σ’ ένα από τους καπετάνιους προπληρώνοντας την αξία του.

Κάποτε ο γνωστός δάσκαλος Ανδρέας Ασλανίδης από τις Πυλές παράγγειλε με τον Μανώλη Μαστροπαναγιώτη να του φέρει ένα τσουβάλι τσιμέντο, αλλά όταν επέστρεψε ο Μαστροπαναγιώτης δεν το χρειαζόταν και του έστειλε το ακόλουθο σημείωμα:

Το τσουβάλι το τσιμέντο,

πούλησέ το στο μομέντο.

Κι αν θέλεις να ’σαι νέτα,

στείλε μου καπνό πακέτα.

Ταύτα και σε χαιρετώ,

και συγνώμη σου ζητώ.

Ένας της παλιάς παρέας,

Ασλανίδης ο Ανδρέας,

Πυλές πρώτη Ιουλίου,

νέου ημερολογίου.

Η αναφορά στο νέο ημερολόγιο φανερώνει ότι το περιστατικό συνέβη μετά την κατάκτηση της Δωδεκανήσου από την Ιταλία, που άρχισε το νέο ημερολόγιο στην Κάρπαθο.

Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι κακοπληρωτές έδιναν την παραγγελία χωρίς να την προπληρώσουν και ο καπετάνιος δυσκολευόταν να εισπράξει τα οφειλόμενα. Γι’ αυτό ο Ποταμιάνος εκτελούσε τις παραγγελίες αυτών που προπλήρωναν και αγνοούσε των κακοπληρωτών και όταν κάποτε τον ρωτούσαν τι έγινε η παραγγελία τους, τους απαντούσε:

– Όταν έφυγα από την Κάρπαθο και μπήκα στο Ικάριο πέλαγος πηγαίνοντας για την Σμύρνη, έκατσα στην πλώρη του καϊκιού για να τακτοποιήσω τους λογαριασμούς μου. Στην μια μεριά έβαζα τις παραγγελίες αυτών που με πλήρωσαν και στην άλλη αυτών που δεν πλήρωσαν. Είχα μια πέτρα και την έβαζα πάνω στις παραγγελίες αυτών που πλήρωσαν και ξαφνικά φύσηξε ο αέρας …

7.2.2025

Καρπαθιακά Νέα