karpathiakanea.gr

Μανόλης Τσαγκάρης: 5η Οκτωβρίου 2023: αντικρίζοντας 79 χρόνια ιστορίας

Μανόλης Τσαγκάρης: 5η Οκτωβρίου 2023: αντικρίζοντας 79 χρόνια ιστορίας

Α100-detailΆκουσα σήμερα το πρωϊ στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι της Αθήνας, την υπενθύμιση που έστειλαν συμπατριώτες μας  για την Επανάσταση της Καρπάθου [1]. Ο δημοσιογράφος κ. Άρης Πορτοσάλτε ανήγγειλε (παραφράζω):

«σαν σήμερα πριν 79 χρόνια οι Καρπάθιοι και Κάσιοι απελευθερώθηκαν από τα Ιταλο[γερμανικά] στρατεύματα κατοχής, μήνες πριν από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα …»

Η συγκίνηση μου για την αναφορά αυτή ήταν μεγάλη, όπως και κάθε φορά που τιμά τους εορτασμούς της 5ης Οκτωβρίου η ύψιστη αρχή της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θα ήθελα να μοιραστώ λοιπόν μαζί σας μια εικόνα που  μας ενέπνευσε μια πρόσφατη συζήτηση με το Μανώλη Δημελλά και συνθέσαμε μαζί με το Γιώργο Τσαμπανάκη [2].

Η σύθεση αυτή βασίστηκε σε παλαιότερο έργο. Μαζί με τους Μιχάλη Μικροπανδρεμένο, Αντώνη Χαλκιά και  Γιώργο Κανάκη,  και την επιστημονική συμβολή του καθ. κ. Μανόλη Μελά, επιμεληθήκαμε σχετικό φωτοντοκυμαντέρ : «Κάρπαθος: από τους μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα». Προβλήθηκε στα πλαίσια  Παν-καρπαθιακού Εορτασμού για τα 70 χρόνια της Επανάστασης της Καρπάθου, που οργάνωσε ο Σύλλογος των Απανταχού Καρπαθίων το 2014 στον Πειραιά [3].

Στην εικόνα αυτή επιδιώκουμε να συνοψίσουμε οπτικά και λεκτικά ένα ευρύτερο νόημα της Επανάστασης της Καρπάθου, μια που ο ραδιοφωνικός χρόνος είναι τόσος που μόνο μια σύντομη αναφορά επιτρέπει.

Χρόνια Πολλά και πάντα Ελεύθεροι!

Μανολης Μ. Τσαγκάρης
Μηχανικός Πληροφορικής


epanastasi-karpathou-poster-2023

 

Για χάρη ευκολότερης ανάγνωσης παραθέτουμε το κείμενο της αφίσας εδώ:


Η Επανάσταση της Καρπάθου, που ξεκίνησε την 5η Οκτωβρίου 1944 στις Μενετές και Αρκάσα και διαδόθηκε στα υπόλοιπα χωριά , ήταν αποτέλεσμα της καθολικής και διαχρονικής αντίστασης των Καρπαθίων σε κάθε λογής κατακτητή.

Η τότε ηγεσία του νησιού οδήγησε το λαό στην αναίμακτη απελευθέρωση από τους Ιταλούς, στην παράδοση τους στους επαναστάτες και τελικά στη διακήρυξη της Ένωσης της Καρπάθου και Κάσου με τη Μητέρα Ελλάδα.

Οι εικόνες που παραθέτουμε συμβολίζουν την πορεία που σύσσωμος ο Καρπαθιακός λαός ακολούθησε για να φτάσει στο τελικό του στόχο, την επίδοση του ψηφίσματος στην Ελληνική Κυβέρνηση στο Καϊρο.

επανάσταση – διαπραγματεύσεις –  διακήρυξη – επίδοση

Οι 51 υπογραφές των προγόνων μας από κάθε χωριό της Κάσου και Καρπάθου, υπενθυμίζουν την απίστευτη δύναμη της φυλής μας, όταν ομονοούμε και προσηλωνόμαστε σε κοινούς στόχους.

Ζήτω η Επανάσταση της Καρπάθου!

Κάρπαθος, 5 Οκτωβρίου, 2023


Επιμέλεια Μανόλης Μ. Τσαγκάρης
Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης


Πηγές και Αναφορές

  1. Πολλοί συμπατριώτες μας και ειδικότερα ο κ. Γιώργος Μ. Χατζηδάκης, με επιμονή ζήτησαν από το ραδιόφωνο του Σκάι να αναγγείλει την επέτειο της Επανάστασης της Καρπάθου, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος κ. Αρης Πορτοσάλτε (5/10/2023).
  2. Η επανάσταση της Καρπάθου είναι ένα θέμα που συζητείται αρκετά δημόσια και απασχολεί τους Καρπαθίους. Η ανάγκη σύνοψης των βασικών στοιχείων του εορτασμού και η καθολική της διάσταση παραμένει απαραίτητη.
  3. Το φωτοντοκυμαντέρ έχει πολλές φορές προβληθεί στην Κάρπαθο, στη Ρόδο, και στην Αθήνα. Δείτε τα σχετικά άρθρα: https://www.karpathos.net/1944
Εφημερίδα Ομόνοια Απεριου
5.10.2023
Καρπαθιακα Νέα