Φτωχότερη η Κάρπαθος, έφυγε ο καθηγητής Νίκος Ι. Κόνσολας

Φτωχότερη η Κάρπαθος, έφυγε ο καθηγητής Νίκος Ι. Κόνσολας

Πλήρης ημερών, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο Δωδεκανήσιος καθηγητής Πανεπιστημίου Νικόλαος Κόνσολας, με καταγωγή από την Κάρπαθο. 

Ήταν πρώτος ξάδελφος του πρώην υπουργού Μάνου Κόνσολα και νυν βουλευτή Δωδεκανήσου.  Ο ίδιος, σε δημοσίευσή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γράφει:

Ο Νίκος Ι. Κόνσολας έφυγε από τη ζωή.
Από μια ζωή που ο ίδιος γέμισε με φως.
Πανεπιστημιακός, δάσκαλος, έμαθε σε όλους τι σημαίνει περιφερειακή ανάπτυξη.
Πατριώτης, ευγενής.
Με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα και αγάπη για τα νησιά μας.
Αφήνει ισχυρό αποτύπωμα.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ομότιμος καθηγητής τού οποίου ήταν ο κ. Νικόλαος Κόνσολας, εξέδωσε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα:

Με σεβασμό και θλίψη το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών αποχαιρετά τον ομότιμο καθηγητή Νίκο Κόνσολα, ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και διευθυντή, για περισσότερα από 25 χρόνια, του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.).

Η συμβολή του Νίκου Κόνσολα στην ανάπτυξη και τη διάχυση της Περιφερειακής Επιστήμης ήταν καθοριστική. Με δική του πρωτοβουλία, ιδρύθηκε και λειτούργησε το πρώτο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα στο πεδίο αυτό, υπό την αιγίδα του Ι.Π.Α. Από το Τμήμα που ίδρυσε και το Μεταπτυχιακό που καθοδήγησε αποφοίτησαν εκατοντάδες επιστήμονες που στελέχωσαν Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Τράπεζες, Εταιρείες, ενώ μεγάλος αριθμός αποφοίτων αναδείχθηκαν σε Καθηγητές σε πολλά Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ο Νίκος Κόνσολας εξάλλου άνοιξε δρόμο για πολλούς επιστήμονες της χώρας στα διεθνή επιστημονικά τους βήματα, καθώς υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης και ως Μέλος του ΔΣ της European Regional Science Association.

Ο Νίκος Κόνσολας καθιέρωσε το Ι.Π.Α ως τον βασικό ερευνητικό φορέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης στην χώρα με ουσιαστική συνεισφορά στην κατάρτιση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, και σημαντικών αναπτυξιακών μελετών και έργων, όπως του νέου Αεροδρομίου Αθηνών, της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Συνεισέφερε στον περιφερειακό σχεδιασμό ΄της Αττικής, του Νοτίου Αιγαίου, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου. Με δική του πρωτοβουλία, εξασφάλισε ευρωπαϊκούς πόρους για τις νέες εγκαταστάσεις του Ι.Π.Α. και επέβλεψε προσωπικά τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων αυτών. Συνέβαλε επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω από ηγετικές θέσεις που κατείχε  ως Πρόεδρος του ΔΣ στις Βιομηχανικές Περιοχές της ΕΤΒΑ, ΒΙΠΕΤΒΑ και ως πρόεδρος του ΔΣ της ΦΑΡΜΕΤΡΙΚΑ της ερευνητικής εταιρείας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Παντείου θα κρατά πάντα τη μνήμη του Νίκου Κόνσολα ως πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και καινοτόμου Πανεπιστημίου.

πηγή www.rodiaki.gr

5.10.2023

Καρπαθιακά Νέα