Μάνος Κόνσολας «Nα επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Αυστηρές ποινές για τους επικίνδυνους εγκληματίες»

Μάνος Κόνσολας  «Nα επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Αυστηρές ποινές για τους επικίνδυνους εγκληματίες»

 

11/11/2021

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών, απηχεί όχι μόνο το κοινό αίσθημα, αλλά και την κοινή λογική», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι κοινό περί δικαίου αίσθημα, η κοινή λογική, αλλά και οι σταθερές του νομικού και σωφρονιστικού πλαισίου παραβιάστηκαν με τους νόμους που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το νόμο Παρασκευόπουλου, με τον οποίο αποφυλακίζονταν κρατούμενοι με ποινές κάθειρξης πάνω από 10 χρόνια, κρατούμενοι δηλαδή που είχαν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις.

 

Κρατούμενοι που έβγαιναν και επέστρεφαν εκ νέου στο πεδίο της παρανομίας και των παραβατικών πράξεων.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, οι αποφυλακίσεις με τους νόμους που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση ξεπέρασαν τις 17.000, το διάστημα από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2019.

 

Με το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επεσήμανε ο Μάνος Κόνσολας, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια θα μπορούν να αιτηθούν την υπό όρους αποφυλάκισή τους, μόνο έχοντας συμπληρώσει 18 χρόνια φυλάκισης.

Επίσης, μετατρέπονται σε κακουργήματα αδικήματα που μέχρι σήμερα συνιστούσαν πλημμέλημα, όπως είναι ο εμπρησμός δασών και η αποπλάνηση ανηλίκου.

 

Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα που αφορούν στην κακοποίηση ανηλίκων, ενώ αυστηροποιείται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο για την έκτιση της ποινής πρόσκαιρης κάθειρξης για εγκλήματα, όπως η παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών σε διακεκριμένη μορφή, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, σε τρομοκρατικές πράξεις, σε ληστεία, εκβίαση, εμπορία ανθρώπων και άλλα.

 

Με το νέο πλαίσιο αυξάνεται ο χρόνος έκτισης της ποινής, για να μπορεί να στοιχειοθετηθεί η δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, στα τέσσερα πέμπτα της ποινής.

 

Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη ρύθμιση με την οποία επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της παράνομης αλιείας στα χωρικά μας ύδατα και αυστηροποιείται η προβλεπόμενη ποινή.

 

Πλέον, θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες και χρηματική ποινή ενώ μέχρι σήμερα προβλέπεται μόνο χρηματική ποινή.

 

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου και ιδιαίτερα σε αυτούς που συστηματικά ψαρεύουν παρανόμως σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ασκώντας μάλιστα και απειλές απέναντι στους ψαράδες των νησιών.

 

Η εφαρμογή του νόμου στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να είναι απόλυτη», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.