Ο Μάνος Κόνσολας για την Ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου. Το 2028 προβλέπεται η διασύνδεση της Ρόδου με την Κάρπαθο

Ο Μάνος Κόνσολας για την Ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου. Το 2028 προβλέπεται η διασύνδεση της Ρόδου με την Κάρπαθο

Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου με το ηπειρωτικό δίκτυο, που έγινε με πρωτοβουλία και πρόταση του Προέδρου της και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Μάνος Κόνσολας είχε αναδείξει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, την αναγκαιότητα διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με το ηπειρωτικό δίκτυο διανομής ρεύματος (Ερώτηση στη Βουλή: Α.Π.: 7830/7.7.2021).

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε ότι έχει καθυστερήσει η διασύνδεση της Δωδεκανήσου με το ηπειρωτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα εκτός από την περιβαλλοντική, να υπάρχει και η οικονομική επιβάρυνση που σχετίζεται με το κόστος των υγρών καυσίμων για τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ρεύματος αλλά και με την επιβάρυνση στους λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Στην ειδική συνεδρίαση με θέμα: «Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο – Πράσινη ενεργειακή μετάβαση για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές», συμμετείχαν: ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του

ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιος Μάνος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Δικτύου και Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου, ΔΕΔΔΗΕ κ. Ηρακλής Μενεγάτος, ο Γενικός Διευθυντής Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής Παραγωγής ης ΔΕΗ, κ. Φώτης Καραγιάννης και η Τομεάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της ΔΕΔΔΗΕ, κα. Ειρήνη Λεονιδάκη.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης που κλήθηκε στην επιτροπή από τον κ. Κόνσολα ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2029 θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου, ένα έργο συνολικού κόστους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το 2027 και προβλέπει τη διασύνδεση της Κω και της Ρόδου με την ηπειρωτική χώρα μέσω Κορίνθου.

Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί το 2028 και προβλέπει τη διασύνδεση της Ρόδου με την Κάρπαθο, της Σκύρου με την Εύβοια στο Αλιβέρι και της Λέσβου με τη Χίο, και της Κω με τη Σάμο.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου με το ηπειρωτικό δίκτυο θα υπάρχουν τα εξής οφέλη:

1ον: Μειώνεται το κόστος παραγωγής ενέργειας στα νησιά και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στις χρεώσεις για τους καταναλωτές.

2ον: Κλείνουν οι ακριβοί και παλιάς τεχνολογίας σταθμοί στα νησιά που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

3ον: Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών. Τα πολύωρα μπλακ-άουτ θα είναι πλέον παρελθόν.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όταν οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και

πρωτοβουλίες, καταλήγουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με το ηπειρωτικό δίκτυο που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2029, θα ξεκινήσει από την Κω και τη Ρόδο και θα συνεχιστεί και στα άλλα νησιά.

Είναι ένα τεράστιο έργο που πέρα από το ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα έχει και άμεσο όφελος για τους καταναλωτές στα νησιά μας»