ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΓΕΩΡ. ΛΙΓΝΟΥ ΣΤΗΝ «ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 150 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΦΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (1875-2025)»
Διαφάνι Καρπάθου,
Παρασκευή, 8/8/2025
Σεβαστοί προσκεκλημένοι,
αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,
Ήρθαμε σήμερα στο Διαφάνι, αφενός για να παρακολουθήσουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Επετειακή Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη λειτουργία του πρώτου Σχολείου του χωριού κι αφετέρου για να απονείμουμε το πρώτο βραβείο, που θεσμοθέτησε πέρσι η πληγωμένη οικογένεια μας στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού Ηλία Γεωρ. Λιγνού, καθηγητή Μαθηματικών και Διευθυντή μέχρι τον αδόκητο θάνατο του, του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Ολύμπου Καρπάθου.
Το βραβείο απονέμεται στο μαθητή ή στη μαθήτρια, που αποφοίτησε την απελθούσα Σχολική Χρονιά από τις Λυκειακές Τάξεις Ολύμπου με την υψηλότερη βαθμολογία.
Εν προκειμένω απονέμεται στην αποφοιτήσασα μαθήτρια και τώρα φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρίνα Γεωρ. Πρεάρη.


Είναι σίγουρο ότι οι επιτυχίες των μαθητών των Λυκειακών Τάξεων Ολύμπου θα κάνουν περήφανο τον Ηλία κι εκεί όπου βρίσκεται, αφού αυτή ήταν η διαρκής του έγνοια.
Το ύψος του ποσού του βραβείου ανέρχεται στα πεντακόσια (500) Ευρώ και ελπίζουμε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών της Μαρίνας στο νέο ξεκίνημα της. Ευχόμαστε Καλή Αποπεράτωση στις σπουδές της και να μην ξεχάσει ποτέ τον τόπο της.


Κλείνοντας, επαναλαμβάνω δημόσια τη ρητή δέσμευση της οικογένειας μας για τη συνέχιση της απονομής του Βραβείου «εις μνήμην του Γυμνασιάρχη Ηλία Γεωργίου Λιγνού» και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Από καρδιάς
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΑΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡ. ΛΙΓΝΟΥ
Ο Ηλίας Γεωρ. Λιγνός γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1961 στα Σπόα της Καρπάθου. Ήταν μέλος της πολύτεκνης οικογένειας του επί σειρά ετών ταχυδρόμου των χωριών της Βόρειας Καρπάθου Γεωργίου Κων. Λιγνού.


Ολοκλήρωσε τον κύκλο των πρωτοβάθμιων σπουδών του στο Δημοτικό Σχολείο Σπόων Καρπάθου και συνέχισε τις δευτεροβάθμιες στο Γυμνάσιο και Λύκειο Απερίου Καρπάθου. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του έχοντας δείξει έντονη κλίση στα Μαθηματικά.
Το 1981 ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Jersey City State College, δουλεύοντας ταυτόχρονα σε Diners. Πήρε το πτυχίο του το έτος 1985.
Μετά τις Ανώτατες Σπουδές του ακολούθησε Μεταπτυχιακές Σπουδές και πήρε το Master το έτος 1988 από το Pace University.
Ο Ηλίας Γεωρ. Λιγνός ασχολήθηκε και με την ποίηση. Το έτος 1992 βραβεύτηκε από την Νομαρχία Δωδεκανήσου στο Δημοτικό Μέγαρο Ρόδου για το βιβλίο του «Ποιητικές Συλλογές», που εκδόθηκε στη Νέα Υερσέυ το ίδιο έτος. Το έτος 1998-1999, δίδαξε στην Ανώτατη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου.
Το διάστημα 1999-2008, δίδαξε στο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο της Ανώτατης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου.
Τα χρόνια 2000-2003, δίδαξε στο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο των Σχολών Ο.Α.Ε.Δ. Ρόδου.
Την πενταετία 2004-2009, δίδαξε στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου του Υπουργείου Παιδείας.
Διορίστηκε στην Δημόσια Εκπαίδευση στις 23/8/2010 και υπηρέτησε:
Από την 1η/9/2010 έως την 31η/8/2011 στο Γενικό Λύκειο Κάσου.
Από την 1η/9/2011 έως την 31η/8/2014 στο Γυμνάσιο Πηγαδίων Καρπάθου.
Από την 1η/9/2014 έως την 31η/8/2015 στο Γυμνάσιο Πηγαδίων & ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου.
Από την 1η/9/2015 έως την 31η/8/2017 στο Γενικό Λύκειο Απερίου Καρπάθου.
Τέλος από την 1η/9/2017 έως την 6η/8/2024, υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γυμνασίου & των Λυκειακών Τάξεων Ολύμπου Καρπάθου, αναδιοργανώνοντας την λειτουργία τους, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του για την πρόοδο της Ολυμπίτικης μαθητιώσας νεολαίας.
Ο Ηλίας Γεωρ. Λιγνός υπήρξε άνθρωπος του καθήκοντος, αφήνοντας είτε ως μαθητής είτε ως καθηγητής τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του.
Απεβίωσε στα Σπόα της Καρπάθου στις 6 Αυγούστου 2024.
16.8.2025
Καρπαθιακά Νέα











