Δρ Εμμανουήλ Παναγιώτου: Με ποια κριτήρια δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα στο γήπεδο τένις Πρωτέα Απερίου;

Δρ Εμμανουήλ Παναγιώτου: Με ποια κριτήρια δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα στο γήπεδο τένις Πρωτέα Απερίου;

Αξιότιμε πρόεδρε του Αθλητικού Συλλόγου “Πρωτέα” κ. Αλεξιάδη.   

Χαίρομαι να βλέπω στο νησί μου, την Κάρπαθο, να γίνονται προσπάθειες και σημαντικά έργα για την ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων. Τόσο με αγώνες δρόμου, όσο και με εγκαταστάσεις γηπέδων. Όπως υποστηρίζουμε όλοι οι συνάδελφοι μου κι εγώ σαν γιατρός κάθε μορφή σωματικής άσκησης, επιφέρει μόνο θετικά οφέλη για την υγεία. 

Ωστόσο,  παρατηρώ ότι στα πρόσφατα εγκαίνια του γηπέδου τένις στο χωριό μου το Απέρι από τον αθλητικό σύλλογο “Πρωτέα” έγινε η ονοματοδοσία: “Ζώρζης Νισύριος Οδοντίατρος”. Πολύ εύλογα διερωτάται κανείς γιατί να δοθεί αυτό το όνομα στην συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση.   

Αναμφίβολα ο Ζώρζης, υπήρξε ένα αξιότιμο και αξιοσέβαστο μέλος της Καρπάθικης και Απερίτικης κοινωνίας, όμως, το θέμα δεν είναι τόσο το όνομα, όσο οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι καιρός να μάθουμε και στην Κάρπαθο να εκτιμούμε και να τιμούμε ανθρώπους και γεγονότα με τρόπο αξιοκρατικό, αντικειμενικό και με πράξεις που συνάδουν με την διαφάνεια. 

Η συντριπτική πλειοψηφία του Καρπαθιακού λαού διερωτάται με ποια κριτήρια δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα. 

α) Εάν είναι κοινωνικά τα κριτήρια όπως υποστηρίζετε, πιστεύετε στ αλήθεια ότι δεν υπήρξαν εκλιπόντες με σημαντικότερη δράση τόσο στην Κάρπαθο, όσο και στο Πανελλήνιο, που θα μπορουσαν να τιμηθούν με αυτό τον τρόπο, ώστε να αποτελούν μίμιση  και παράδειγμα για τα Καρπαθόπουλα;  

β) Εάν τα χρήματα δόθηκαν από την συγκεκριμένη οικογένεια, τότε θα ήταν σωστό και τίμιο να είχε γίνει μία δημόσια ανάρτηση σας, απευθυνόμενη προς τους πολίτες της Καρπάθου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν και άλλες οικογένειες του χωριού αφενός,  να τηρούνται οι αρχές της διαφάνειας αφετέρου. Αφού θα γνώριζε και το υπουργείο οικονομικών για τις  συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και να τηρηθεί η πλήρης νομιμότητα. 

γ) Ωστόσο, εάν αποσκοπείτε στο οτιδήποτε με χρήματα από δημόσια ταμεία, να σας  θυμίσω ότι τα δημόσια χρήματα, είναι χρήματα όλων μας. Είναι χρήματα του Έλληνα-Καρπάθιου φορολογούμενου. Θεωρητικά και πρακτικά λοιπόν, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύεται χωρίς έλεγχο και χωρίς να γνωμοδοτεί σε επίσημους φορείς.   

Αν θυμηθώ  τα μαθητικά μου χρόνια τότε που φοιτήσαμε όλοι στα σχολεία που  στεγάζονται στο Απέρι, πρώτα εκεί διδαχθήκαμε τις αρετές. Δύο από αυτές είναι η ανδρεία και η δικαιοσύνη. Επομένως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι όταν κατέχουμε θέσεις δημόσιες ή θέσεις με την οποιαδήποτε επιρροή, πρέπει να τηρούμε ίσες αποστάσεις από τα γεγονότα. Ειδικά εάν αποτελούν αντικείμενο δημόσιου ενδιαφέροντος. 

Σώφρον είναι να είμαστε αντικειμενικοί και διαφανείς στις διαδικασίες, να επιζητούμε τον έλεγχο και την αξιολόγηση. Διαφορετικά πολύ γρήγορα ο έλεγχος θα μας επιβληθεί απροειδοποίητα και η αξιολόγηση θα έρθει από τους ίδους τους πολίτες της Καρπάθου.   

Έχοντας στο μυαλό το   «Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ» να ευχηθώ καλούς και τίμιους αγώνες σε όλα τα Καρπαθόπουλα που θα αθλούνται στις εγκαταστάσεις του “Πρωτέα”. Για τους μεγαλύτερους να πω ότι όπως ο Πρωτέας στην Ελληνική μυθολογία ταυτίζεται με την ασταμάτητη αλλαγή και την πρωτοπορία, προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζομαι και ελπίζω για το νησί μας, την Κάρπαθο. Για το χωριό μας το Απέρι.   

Με εκτίμηση,  

 Εμμανουήλ Παναγιώτου 

Χειρουργός – Ουρολόγος 

Διευθυντής της Β΄Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου “Υγεία”. 

28.6.2023

Καρπαθιακά Νέα