Μεγάλη συμμετοχή στη Γεν. Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου - Διαφανίου Καρπάθου "ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ"

Μεγάλη συμμετοχή στη Γεν. Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου - Διαφανίου Καρπάθου "ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ"

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ                         ΟΛΥΜΠΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ                              “ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλυμπος, 13/10/2021

Αρ. Πρωτ. 7

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Οκτωβρίου 2021, στην Όλυμπο η προγραμματισμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου “ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ” προγραμματική Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των Μελών του Συνδέσμου με κύριο σκοπό την κατάρτιση του προγράμματος δράσης του Επαγγελματικού Σωματείου για το χρονικό διάστημα Οκτ. 2021 – Οκτ. 2022.

Η συγκέντρωση των μελών έγινε στην Εκκλησιαστική Αίθουσα της Ολύμπου, μετά την ευγενική παραχώρησή της από τον εφημέριο του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου πρωτοπρεσβύτερο παπά-Γιάννη Διακογεωργίου. 

Παραβρέθηκαν περισσότεροι από είκοσι τουριστικοί επιχειρηματίες όλων των κλάδων, τόσο της Ολύμπου όσο και του Διαφανιού, μεταξύ των οποίων ο Αντιδήμαρχος Βορείου Καρπάθου Νίκος Νταής και ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Ηλίας Παπαηλίας.

Η διεύθυνση των εργασιών του σώματος έγινε από την Πρόεδρο του Δ.Σ. Μαρίνα Λεντάκη και τα πρακτικά κρατήθηκαν από τη Γραμματέα του Δ.Σ. Τζούλη Κανάκη. 

Με την έναρξη της συνεδρίασης αναγνώστηκαν, από την Γραμματέα της τελευταίας Γ.Σ. Ρούλα Χουβαρδά – Παπαβασίλη, τα πρακτικά της προηγούμενης Γ.Σ. Αρχαιρεσιών του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στην Όλυμπο την 18η Αυγούστου 2021, τα οποία και εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Ακολούθως αναγνώστηκε η Έκθεση του Οικονομικού Ελέγχου, που διενήργησε η Ελεγκτική Επιτροπή για το διάστημα της θητείας της απελθούσας Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (Π.Δ.Ε.) (Αύγουστος 2019-Αύγουστος 2021) η οποία και δημοσιεύεται στο τέλος του παρόντος κειμένου. 

Η έκθεση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα Μέλη της Γ.Σ. που απάλλαξαν τα Μέλη της Π.Δ.Ε. από κάθε ευθύνη. 

Με την έναρξη της συζήτησης για την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος δράσης του Συνδέσμου αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών ένας ζωηρός διάλογος, ανάλογος του ενδιαφέροντός τους για τον επαγγελματικό τους κλάδο και της αγωνίας τους για την πρόοδο του.         Απ’ όλους τους παρευρεθέντες τέθηκαν σε συζήτηση θέματα που απασχολούν έντονα τον κλάδο και απαιτούν δραστικές λύσεις. Πιο συγκεκριμένα τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:

 1. Η στέγαση των γραφείων του Συνδέσμου στο ισόγειο του Κοινοτικού Μεγάρου Ολύμπου και η εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία του μέσω χορηγιών.
 2. Η εκπροσώπηση του Συνδέσμου στη νέα σύνθεση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Καρπάθου. 
 3. Ο έλεγχος της νομιμότητας του συνόλου των δραστηριοποιούμενων στον τουριστικό κλάδο επιχειρηματιών και η υποβοήθησή τους, σε πρώτη φάση, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. 
 4. Η κατασκευή πληροφοριακής ιστοσελίδας για την τουριστική προβολή του τόπου μας και των επιχειρήσεων των Μελών του Συνδέσμου.  
 5. Η λειτουργία χώρου ενημέρωσης (τουριστικό κιόσκι) των επισκεπτών σε Όλυμπο και Διαφάνι.
 6. Η συνεργασία με το Δήμο Καρπάθου για τον έγκαιρο ευπρεπισμό των χωριών μας (πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου) και η συμμετοχή των επιχειρηματιών στη βελτίωση της εικόνας του τόπου μας.
 7. Η συμμετοχή του Συνδέσμου σε Εθνικές και Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις και η αντιπροσώπευσή του με τρόπο που θα βοηθήσει αποτελεσματικά την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. 
 8. Η αξιοπρεπής προώθηση και η αυθεντικότητα των προωθούμενων στους επισκέπτες μας τοπικών προϊόντων.
 9. Η συνεργασία με τα καρπαθιακά αλλά και με άλλα τουριστικά πρακτορεία για τη διάθεση πακέτων που θα περιλαμβάνουν διαμονή σε Όλυμπο και Διαφάνι. 
 10. 10.Η ορθότερη ρύθμιση του προγράμματος των ταξιδιών των ημεροπλοίων που έχουν αφετηρία τα Πηγάδια.
 11. 11.Η μέριμνα για αληθινά ενημερωτικές ξεναγήσεις των επισκεπτών στον τόπο μας και ο περιορισμός των “οδηγών” των γκρουπ των τουριστών στα προβλεπόμενα καθήκοντά τους.
 12. 12.Η σωστή διαχείριση των ομάδων επισκεπτών του τόπου σε τρόπο ώστε να προκύψει η μέγιστη δυνατή στήριξη στις τοπικές επιχειρήσεις.
 13. 13.Η λειτουργία επιμελημένων δημοσίων τουαλετών στους οικισμούς και η μελετημένη διαρύθμιση των χώρων στάθμευσης.  
 14. 14.Το κλείσιμο της παραλιακής οδού του Διαφανιού σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι ήδη ληφθείσες σχετικές αποφάσεις.

Η εικόνα της Γ.Σ. υπήρξε εξαιρετικά ενθαρρυντική για το μέλλον του επαγγελματικού αυτού φορέα. Με τη λήξη των εργασιών διάχυτη ήταν η ικανοποίηση των μελών από το πρώτο ξεκίνημα της δράσης του Συνδέσμου.

 

 

ΕΚΘΕΣΗ Νο 1 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 

ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ 

ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

ΟΛΥΜΠΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ

(Αύγουστος 2019 – Αύγουστος 2021) 

Όλυμπος Καρπάθου, 10/10/2021

Όπως δεσμεύτηκε η απελθούσα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (Π.Δ.Ε.) ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Αρχαιρεσιών, που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Μέγαρο της Ολύμπου στις 18 Αυγούστου 2021, η Ελεγκτική Επιτροπή -αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα- ζήτησε να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο της διαχειριστικής περιόδου του Συνδέσμου μας για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2019-Αύγουστος 2021, που άσκησε τα καθήκοντά της η Π.Δ.Ε.

Έτσι διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

Α. ΤΟΜΕΑΣ ΕΣΟΔΩΝ

Διαπιστώσαμε ότι τα έσοδα της διοικητικής αυτής περιόδου προέρχονται αποκλειστικά από τα προβλεπόμενα ποσά των εγγραφών και των ετήσιων συνδρομών των μελών μας, αρχής γενομένης από το έτος 2020.

Έτσι έχουμε: 

 1. Εισπράξεις μπλόκ Σειράς Α΄, από Νο 1, 21/8/2020 – Νο 18, 18/8/2021 Μερικό Σύνολο Α΄ 370€.
 2. Εισπράξεις μπλόκ Σειράς Β΄, από Νο 1, 4/8/2020 – Νο 18, 27/8/2020 Μερικό Σύνολο Β΄ 440€.

Επομένως για την ελεγχόμενη χρονική περίοδο τα                                ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ανήλθαν σε 810€. 

Διαπιστώνεται πάντως η καθυστέρηση καταβολής των συνδρομών αρκετών Μελών, θέμα που θα πρέπει να τακτοποιηθεί σύντομα από τη νέα Διοίκηση.

Β. ΤΟΜΕΑΣ ΕΞΟΔΩΝ

Τα έξοδα διαπιστώθηκε ότι αφορούν: 

 1. Τα χρειώδη βιβλιοχαρτικά, σφραγίδες, φωτοαντίγραφα κ.λπ. για την τακτική και νόμιμη λειτουργία των οργάνων του Συνδέσμου και 
 2. Τα αναγκαιούντα δικαστικά έξοδα και τις υποδειχθείσες δημοσιεύσεις για την έγκριση, κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο, της νομιμότητας του καταστατικού μας από το Πρωτοδικείο της Ρόδου.

Έτσι διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

 1. Έξοδα βιβλιοχαρτικών, σφραγίδων, φωτοαντιγράφων κ.λπ. που ανέρχονται στο ύψος των (240,00€ + 19,60€=) 259,60€ με την ύπαρξη όλων των απαραίτητων παραστατικών. 
 2. Έξοδα δημοσιεύσεων, που ανήλθαν στο ύψος των (43,40€ + 130,00€ + 47,55€) = 220,95€ με παράθεση όλων των σχετικών παραστατικών.
 3. Γραμμάτιο Ειρηνοδικείου στο ύψος των 300,00€.                                         Στα σχετικά παραστατικά περιλαμβάνονται:                                                                                 α.Γραμμάτιο Προκαταβολής Εισφορών και Ενσήμων                                         β.Απόδειξη Πληρωμής Παραβόλου                                                                   γ.Τραπεζική απόδειξη εξόφλησης του ποσού στην Πρόεδρο του Συνδέσμου Πόπη Ιωάν. Παυλίδη που προκατέβαλε το σχετικό ποσόν. 
 4. Έξοδα αποστολής του σχετικού φύλλου του “ΝΟΜΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ” μέσω Courier κόστους 25,00€.                                                                            Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο ποσόν δεν υπήρξε παραστατικό γιατί η διεκπεραίωση έγινε μέσω του μόνιμου λογαριασμού του δικηγόρου μας, που είναι συνδρομητής σε ετήσια βάση σ’ αυτήν, και ως εκ τούτου το κόστος ήταν πολύ χαμηλότερο του συνήθους, χωρίς όμως τη δυνατότητα χωριστού παραστατικού.

Έτσι τα ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ανήλθαν στα 805,55€.

Εξάγεται επομένως το συμπέρασμα ότι η χρήση για την διαχειριστική περίοδο Αύγουστος 2019-Αύγουστος 2021 είναι πλεονασματική με το υπόλοιπο ταμείου να ανέρχεται στο ύψος των 4,45€.

Καταλήγοντας αισθανόμαστε την ανάγκη να επαινέσουμε τόσο την Ταμία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Ευαγγελία Εμμ. Λιορεΐση, όσο και το σύνολο των Μελών της Π.Δ.Ε. για τη συνετή διαχείρισή τους αλλά και για τα σημαντικά αποτελέσματα της θητείας τους.

Τελειώνοντας προτείνουμε την απαλλαγή των Μελών της Π.Δ.Ε. από κάθε ευθύνη.

Η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μαρία Φασάκη – Αντιμησιάρη, Πρόεδρος

Καλλιόπη Γεωργίου Χαλκιά, Γραμματέας

Καλλιόπη Μπαλασκά – Παπαηλία, Μέλος.