Εγκρίθηκε η μελέτη παραλιακού πεζόδρομου στα Πηγάδια-Προτείνεται διαπλάτυνση προς τη θάλασσα

Εγκρίθηκε η μελέτη παραλιακού πεζόδρομου στα Πηγάδια-Προτείνεται διαπλάτυνση προς τη θάλασσα

Από τον Δήμο Καρπάθου εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για την Μελέτη παραλιακού πεζοδρόμου Πηγαδίων Καρπάθου. Η σχεδιαζόμενη μελέτη φτάνει τα ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΥΡΩ ( 37.200,00 ) Ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναρτήθηκε στο Διαύγεια, γίνεται αναφορά για την πρωτεύουσα του νησιού και ο μελετητής καταλήγει ως εξής:

“…είναι επιτακτική ανάγκη ο προσδιορισμός του εύρους κατάληψης της παραλιακής οδού, από το υφιστάμενο αλιευτικό καταφύγιο μέχρι το τουριστικό αγκυροβόλιο, με διαπλάτυνση του παραλιακού πεζοδρόμου από την πλευρά της θάλασσας, με πρόβλεψη ικανού πλάτους για την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών στις δύο πλευρές του δρόμου, τον κατάλληλα φωτισμό της παραλιακής οδού και τον εξοπλισμό του παραλιακού πεζοδρόμου με παγκάκια, μικρής έκτασης χώρους ανάπαυσης και αναψυχής και τέλος την οργάνωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης κατά μήκος της παραλιακής οδού”. 

Ας κρατήσουμε ότι το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητα Πηγαδίων δεν έχει γνώση για το σχεδιαζόμενο πλάνο ούτε ρωτήθηκε για να καταθέσει την άποψη του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Γιάννης Χατζημανώλης αναφέρει για τον σχεδιαζόμενο παραλιακό πεζόδρομο:

Η πόλη της Καρπάθου (Πηγάδια) είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Είναι κτισμένη στην βόρεια ακτή της χερσονήσου Βουβειάς, στον μυχό του όρμου Καρπάθου.

Η πόλη περιβάλλει ασφυκτικά τον λιμένα Πηγαδιών, αφού τα οικοδομικά τετράγωνα του σχεδίου πόλεως εφάπτονται της υπάρχουσας παραλιακής οδού, η οποία υπάρχει στην περίμετρο του λιμένα. Επί της αναφερόμενης παραπάνω παραλιακής οδού, από την πλευρά της πόλης, υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, τουριστικά καταστήματα και νυχτερινά κέντρα.

Κατά μήκος της έχει επίσης κατασκευαστεί με επιχορήγηση του Υπουργείου Αιγαίου και με ένταξη στο πρόγραμμα Leader+ το «Ανοιχτό Δημοτικό Αμφιθέατρο» στο οποίο πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα όλους τους θερινούς μήνες. Ο υφιστάμενος παραλιακός πεζόδρομος βρίσκεται στην πλευρά της θάλασσας, είναι μεταβλητού και περιορισμένου πλάτους, με αρκετά εμπόδια (στύλοι σήμανσης και φωτισμού) και σε άμεση επαφή με την ακτογραμμή, η οποία είναι θωρακισμένη με φυσικούς ογκολίθους από την επίδραση του κυματισμού, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί. Ο παραλιακός πεζόδρομος δε διαθέτει καμία προστασία από τα διερχόμενα οχήματα που εξυπηρετούν τον υφιστάμενο λιμένα.

Η παραλιακή οδός συγκεντρώνει πάρα πολλούς επισκέπτες. Εκτός αυτού, ο περίπατος τις απογευματινές και βραδινές ώρες επί του παραλιακού πεζοδρόμου είναι πολύ γραφικός, έχοντας στην μία πλευρά τα πολύχρωμα φώτα των καταστημάτων και του αμφιθεάτρου και από την άλλη πλευρά την θάλασσα και τα μικρά σκάφη.

Επειδή έχει γίνει πλέον καθεστώς ο περίπατος αυτός για τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές, ο Δήμος Καρπάθου απαγορεύει την κίνηση των οχημάτων στην εν λόγω παραλιακής οδού κατά τις απογευματινές, βραδινές και νυχτερινές ώρες, μετατρέποντας προσωρινά την οδό αυτή σε πεζόδρομο.

Ενόψει των παραπάνω είναι επιτακτική ανάγκη ο προσδιορισμός του εύρους κατάληψης της παραλιακής οδού, από το υφιστάμενο αλιευτικό καταφύγιο μέχρι το τουριστικό αγκυροβόλιο, με διαπλάτυνση του παραλιακού πεζοδρόμου από την πλευρά της θάλασσας, με πρόβλεψη ικανού πλάτους για την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών στις δύο πλευρές του δρόμου, τον κατάλληλα φωτισμό της παραλιακής οδού και τον εξοπλισμό του παραλιακού πεζοδρόμου με παγκάκια, μικρής έκτασης χώρους ανάπαυσης και αναψυχής και τέλος την οργάνωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης κατά μήκος της παραλιακής οδού