Μενετές: 54 αρνητικά. Στις 10 ημέρες ελέγχων του ΕΟΔΥ έγιναν 1.671 τεστ

Μενετές: 54 αρνητικά. Στις 10 ημέρες ελέγχων του ΕΟΔΥ έγιναν 1.671 τεστ

Στις Μενετές από το πρωι χτυπούσαν οι καμπάνες και καλούσαν τους κατοίκους να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό. Παρά την κινητοποίηση, την ενημέρωση και το γεγονός ότι η Κάρπαθος, από σήμερα και για μια βδομάδα, μπήκε στον επίπεδο αυξημένου κινδύνου, η προσέλευση δεν θα λέγαμε ότι ήταν μεγάλη. Ωστόσο, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ. Μανώλης Μαγριπλής, “αρκετά από τα σημερινά τεστ αφορούν άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τα εκείνους που βγήκαν θετικοί στον προηγούμενο έλεγχο”. Να θυμίσουμε ότι στις 8.2, κατά την 5η ημέρα ελέγχων, στις Μενετές είχαν γίνει 116 τεστ κι από αυτά βρέθηκαν 6 θετικά. Με αποτέλεσμα στο νησί να υπάρξει αναστάτωση.

Σήμερα Σαββάτο, 13 Φεβρουαρίου. ήταν η 10η και τελευταία ημέρα ελέγχου από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αφού η τριμελής ομάδα έμεινε περισσότερες ημέρες, ολοκλήρωσε την αποστολή της και αύριο αναχωρεί.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που κατέβηκε στην Κάρπαθο έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε η διοίκηση του Νοσοκομείου, ξεκίνησε τους ελέγχους στις 4 Φεβρουαρίου και σε 10 ημέρες γύρισε όλα τα χωριά, πραγματοποίσε τεστ στα σχολεία, ακόμη και στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Συνολικά διενεργήθηκαν 1.671 έλεγχοι  και από αυτούς βρέθηκαν 10 θετικά δείγματα. Εκείνες τις ημέρες είχαμε και τα 5 “εισαγώμενα” ασυμπτωματικά κρούσματα, που βρέθηκαν στις πύλες του νησιού (αεροδρόμιο-λιμάνι). 

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό βλέπουμε ότι μόνο το 1/4 του πληθυσμού της Καρπάθου έκανε το τεστ. Σίγουρα υπήρχαν περιθώρια το ποσοστό αυτό να ήταν πολύ μεγαλύτερο.  Με δεδομένο μάλιστα ότι η ενημέρωση, η κινητοποίηση κι η όλη προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας ήταν πολύ μεγάλη.

Ίσως ο κόσμος να φοβάται το “αρνητικό” αποτέλεσμα κι αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη πληροφορία και ενημέρωση για τον κορονοϊό και την πανδημία.

Ευχή όλων ο κύκλος των κρουσμάτων να κοπεί και το νησί να επιστρέψει με σταθερότητα  στις covid-free στιγμές του.