Κάρπαθος. Σύντομα η δημοπράτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Κάρπαθος. Σύντομα η δημοπράτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)  υπάρχει πρόβλεψη για περίπου 40  Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και άλλες 10 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

Την Παρασκευή, αρμόδιες πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι στον προγραμματισμό για το 2021 παραμένει ο στόχος για προκήρυξη 17 εργοστασίων. Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί οι μονάδες σε Ναύπακτο, Χερσόνησο, Τρίκαλα, Άρτα, Σητεία, Καβάλα, Χίο και Κεφαλονιά. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης για τις ΜΕΑ στο Αγρίνιο, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Ρόδο, την Πάτρα και τις δύο μονάδες στη Θεσσαλονίκη.

Το υπουργείο, όπως τονίζουν ανώτατα στελέχη, διερευνά το τελευταίο διάστημα ως πιθανή λύση τη αεριοποίησης, το λεγόμενο gasification για να προχωρήσει την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων που όπως ήδη έχει ανακοινωθεί θα αναλάβει να «τρέξει» το ίδιο το ΥΠΕΝ. Εξετάζεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες σε συνεννόηση με την ΕΕ, το κόστος εγκατάστασης αλλά και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Με την τεχνολογία της αεριοποίησης κάθε στερεή η υγρή ουσία οργανικής προέλευσης, με προσθήκη ατμού και αέρα, μπορεί να μετατραπεί σε αέριο, το λεγόμενο syngas. Η σύνθεσή του αερίου αυτού είναι υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ισχύος αλλά και ως πρώτη ύλη στη χημική βιομηχανία.

Στελέχη της αγοράς απορριμμάτων κάνουν λόγο για μια τεχνολογία δίχως μεγάλη εμπορική εφαρμογή στην ΕΕ και περιμένουν το υπουργείο να εξειδικεύσει τον σχεδιασμό του, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο.

Ο τομέας της διαχείρισης απορριμμάτων και της ενεργειακής αξιοποίησης αποτελεί σημείο ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγάλους τεχνικούς αλλά και ενεργειακούς ομίλους της χώρας. Μεταξύ εκείνων που θα διεκδικήσουν μερίδιο της νέας μεγάλης πίτας των έργων είναι ο όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου, ΑVΑΧ, Ιντρακάτ, Μεσόγειος ενώ στα πιθανά ονόματα που έχουν ακουστεί ότι υπάρχει σχεδιασμός να επενδύσουν είναι επίσης η ΔΕΗ αλλά και η Μotor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη. Η τελευταία μάλιστα εμφανίζεται να έχει υπογράψει το προηγούμενο διάστημα και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τον όμιλο Ελλάκτωρ.

www.newmoney.gr