Μενετές Καρπάθου: Αυτές τις ημέρες τρίζουν τα κόκκαλα των ηρώων Επαναστατών

Μενετές Καρπάθου: Αυτές τις ημέρες τρίζουν τα κόκκαλα των ηρώων Επαναστατών

Το μοναδικό θύμα στα ιστορικά χρονικά του Επαναστατικού Κινήματος της Καρπάθου ήταν ο Γεώργιος Πολυχρόνη Βιττωρούλης (1918-1944) ο οποίος έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας, ως φρουρός στη θέση «κρεμμουάκι» ενώ σκόπευε με το ολμοβόλο του προς τη θέση «Ανεμόμυλος». Το ολμοβόλο εξερράγη και τραυματίστηκε θανάσιμα. Ως Επαναστατική περίοδος αναφέρεται το 7ημερο από 5 έως 11 Οκτωβρίου 1944.

Ο Βιττωρούλης μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό Νοσοκομείο Μενετών από τον Βάσο Δασκαλάκη και άλλους Επαναστάτες, βαριά τραυματισμένος όπου μισή ώρα αργότερα πέθανε. Αξίζει να επαναλάβουμε ότι ο Γεώργιος Π. Βιττωρούλης τραυματίστηκε σε έκρηξη ολμοβόλου του, το οποίο έκανε ασκήσεις στη διάρκεια που βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

 

Η κηδεία του αδικοχαμένου Επαναστάτη υπήρξε πάνδημη (δηλαδή συμμετείχε όλο το χωριό). Τη σορό του κράτησαν στους ώμους οι άλλοι Επαναστάτες που την ώρα του θανάσιμου τραυματισμού βρίσκονταν κοντά του, τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές και πυροβολισμούς. Επίσης ο Ηλίας Παπαγιάννης, που είχε τραυματιστεί από διαμπερές τραύμα στο στήθος από τυχαία εκπυσοκρότηση περιστρόφου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ο οποίος όμως σώθηκε.

Ο θάνατος του Βιττωρούλη επέδρασε όπως ήταν φυσικό στο ηθικό των Μενετιατών με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο άκαμπτοι στις αξιώσεις τους για την επίλυση των διαφορών με τους Ιταλούς.

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από τα ιστορικά βιβλία θεμέλια της καρπαθιακής ιστορίας:

  1. Ντίνος Μελάς, Ιστορία του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου, 5 Οκτωβρίου 1944.
  2. Γεώργιος Μ. Γεωργίου ΚΑΠΡΠΑΘΙΑΚΑ, Πειραιάς 1958
  3. Ιωάννου Γ. Οθείτη: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 1944

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καρπάθου η πρόταση για τη διάθεση χώρου και αποδοχή δωρεάς κατασκευής μνημείου (προτομής) στην Κοινότητα Μενετών Καρπάθου εις μνήμη του Γεωργίου Π. Βιττωρούλη.

Ωστόσο σήμερα, άγνωστο το γιατί, κάποιοι φαίνεται να διαφωνούν με την ίδια την ιστορία! Πληροφορίες μας μεταφέρουν μια ανιστόρητη φράση που ανώνυμα ακούγεται: «για όλους θα κάνουμε αγάλματα και μνημεία;».

Ο Γεώργιος Π. Βιττωρούλης σκοτώθηκε σε διατεταγμένη υπηρεσία στις ημέρες της Καρπαθιακής Επανάστασης αν υπάρχουν απόγονοι άλλων Επαναστατών, που μπορούν να αποδείξουν με ιστορικά στοιχεία τον ρόλο και την αναγκαιότητα να γίνει ένα μνημείο, όπως έκανε ο γιος του Γιώργου Βιττωρούλη, ο οποίος έμεινε ορφανός από την ηλικία των 4 ετών, τότε πρέπει να τα φέρει στην επιφάνεια και να ζητήσει από το δημοτικό Συμβούλιο της Καρπάθου κάτι αντίστοιχο και θα κριθεί!

Η ιστορία ευτυχώς έχει καταγραφεί, δε φοβάται και το ψέμα πνίγεται στο φως της. Σήμερα απλά κάποιοι πληγώνουν το μεγαλείο όλων εκείνων που έβαλαν πλάτη για τη γαλανόλευκη. 

Λίγες ημέρες πριν την 79η Επέτειο από την 5η Οκτωβρίου 1944 το μόνο που δεν επιτρέπεται είναι ο διχασμός. Οι πρόγονοι μας ενωμένοι πέτυχαν το ακατόρθωτο. Εμείς γιατί άραγε δε μπορούμε να σταθούμε έστω για μια στιγμή στο ύψος της σκιάς  τους;

 

 

Μανώλης Δημελλάς

15.9.2023

Καρπαθιακά Νέα