ΟΙ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟΙ… περί την μετάθεση των εορτασμών της 8ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 χειρισμοί των ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ  

ΟΙ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟΙ… περί την μετάθεση των εορτασμών της 8ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 χειρισμοί των ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ  

του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη 

πρ. Προέδρου  

του  Πολιτισμικού Οργανισμού  

Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.) 

 

Στο παρόν σύντομο σημείωμά μου θα αναφερθώ ενδελεχώς, όπως άλλωστε προϊδεάζει ο τίτλος του, στους αξιοπερίεργους χειρισμούς που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τους υπεύθυνους του Δήμου Καρπάθου σε σχέση με την αιτηθείσα μετάθεση των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων της 8ης Οκτωβρίου στην Όλυμπο της Καρπάθου, οι οποίες είναι οργανικά ενταγμένες —και επίσημα πλέον— στο Ετήσιο Πρόγραμμα των Επετειακών Εκδηλώσεων της Καρπαθιακής Επαναστάσεως της 5ης Οκτωβρίου 1944 του Δήμου Καρπάθου.           

Οφείλω ευθύς εξαρχής να διευκρινήσω για τους μη γνωρίζοντες, ότι ο γράφων υπήρξε ο προτείνας προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου Καρπάθου την καθιέρωση των εορτασμών της “Πρώτης Ημέρας Ελευθερίας της Ολύμπου“, που πραγματοποιούνται το πρωινό της 8ης Οκτωβρίου εκάστου έτους, ήδη από το έτος 2021, στη βάση πάντοτε ενός ακλόνητα ιστορικά τεκμηριωμένου σκεπτικού. 

Με αφετηρία λοιπόν τη μόνιμη έγνοια μου για το θέμα και την εξέλιξή του  είχα εντοπίσει από νωρίς τη δυσχέρεια πραγματοποίησης των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων λόγω της χρονικής σύμπτωσης τους με τις Ελληνικές Αυτοδιοικητικές Εκλογές, που πραγματοποιούνται, όπως όλοι ξέρουν, την 8η Οκτωβρίου 2023.   

Έτσι μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλία Βασ. Παπαηλία συντάχτηκε την 25η Αυγούστου 2023 σχετικό επίσημο αίτημα της Κοινότητας Ολύμπου το οποίο πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 201 και αποστάλθηκε στο Δήμο Καρπάθου την 29η Αυγούστου ε.έ. όπου και καταχωρίστηκε με αριθμό πρωτοκόλλου 21399/29-8-2023.                                                                                               

Το συγκεκριμένο αίτημα με τίτλο:                                                                                                           

«Μεταφορά της διοργανωνόμενης στην Όλυμπο έκαστη 8η Οκτωβρίου πατριωτικής εκδήλωσης με αναφορά στην ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (8/10/1944) την 6η Οκτωβρίου ε.έ. και ένταξη της στο πρόγραμμα των υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπάθου πραγματοποιούμενων εκδηλώσεων σχετικά με τον εορτασμό της Επανάστασης της Καρπάθου – 5η Οκτωβρίου 1944» 

απευθυνόταν στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Γερακιανάκη, αφού εκείνος κατά κανόνα συντονίζει τα σχετικά θέματα. 

Στο περί ου ο λόγος έγγραφο επισυναπτόταν μάλιστα και η υπ’ αριθμόν 55-2023 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, ΑΔΑ 9ΨΑΚΩΕ0-9Κ6 με την οποία εντάσσονταν οριστικά οι σχετικές εκδηλώσεις στο επίσημο Πρόγραμμα του Δήμου.   

Λίγο μετά την αποστολή του Κοινοτικού αιτήματος της Ολύμπου ο γράφων πραγματοποίησε τηλεφωνική επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Καρπάθου Μιχάλη Γερακιανάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε την εκ μέρους του παραλαβή του σχετικού αιτήματος και ανέφερε ότι εξέταζε τον τρόπο με τον οποίο θα το χειριζόταν. Διαβεβαίωση για την παραλαβή του σχετικού εγγράφου είχε δοθεί νωρίτερα από τον Μιχάλη Γερακιανάκη και στον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Ηλία Βασ. Παπαηλία.  Τηλεφωνικά ενημερώθηκε επίσης από τον γράφοντα και ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μηνάς Μιχ. Πρωτόπαπας.     

Αρκετές μέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου ε.έ. παρακολουθούσα διά του διαδικτυακού ραδιοφώνου KARPATHOS FM 101,3 του Δήμου Καρπάθου, όπως το κάνω πολλές φορές, την Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Ηλ. Μανωλάκης έδωσε το λόγο στον καθ’ ύλην αρμόδιο Αντιδήμαρχο Μανώλη Ιωάν. Παραγιό για να εισηγηθεί το πρώτο εκτός Ημερησίας Διατάξεως θέμα που είχε τίτλο                                                                                      

«Μεταφορά των εκδηλώσεων της 8ης Οκτωβρίου, αποκλειστικά και μόνο για το έτος 2023, την 6η Οκτωβρίου 2023 και ημέρα Παρασκευή»  

Ήταν φυσικό με το άκουσμα του τίτλου του θέματος να πιστέψω ότι επρόκειτο για εξέταση του προαναφερθέντος αιτήματος της Κοινότητας Ολύμπου από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου…!  

Αλλά φεύ… το εξεταζόμενο θέμα αφορούσε, όπως άκουγα έκπληκτος να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Παραγιός, αίτημα που υποβλήθηκε από την Κοινότητα Αρκάσας… και σχετιζόταν με τις πραγματοποιούμενες, το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου επίσης, εκδηλώσεις για την αναχώρηση της «Αποστολής Σωτηρίας των Καρπαθίων» από το Φοινίκι. Η εισήγηση μάλιστα του Αντιδημάρχου αφορούσε τη μετακίνηση αυτών ακριβώς των εκδηλώσεων και μόνο την 6η Οκτωβρίου ε.έ. (βλ. σχετικό έγγραφο).                                                                                               

Ως ακροατής του σταθμού και γνώστης παράλληλα του θέματος ανέμενα την αυθόρμητη παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου και διαπιστωμένου παραλήπτη του κατατεθέντος αντίστοιχου αιτήματος της Κοινότητας Ολύμπου Μιχάλη Γερακιανάκη, ώστε να συνεξεταστεί και αυτό για να ρυθμιστούν αναλόγως και τα εκ μέρους της Κοινότητας Ολύμπου ζητούμενα.  

Αντ’ αυτού ο Γενικός Γραμματέας ετήρησε σιγήν ιχθύος αφήνοντας το θέμα να εξελιχθεί, όπως το είχε σχεδιάσει ο εισηγητής Μανώλης Παραγιός 

Εντελώς όμως απρόοπτα προσήλθε στην εν εξελίξει ευρισκόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας και Αρχηγός της «Ανεξάρτητης Προοδευτικής Ένωσης Καρπάθου» (Α.Π.Ε.Κ.) Μηνάς Μιχ. Πρωτόπαπας, ο οποίος, αφού έλαβε το λόγο, επισήμανε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι είχε ήδη αποσταλεί πριν από μέρες ανάλογο σχετικό αίτημα από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Ηλία Βασ. Παπαηλία, που βρισκόταν μάλιστα εις χείρας του Γενικού Γραμματέα και αναρωτήθηκε γιατί, αφού το ένα αίτημα ήρθε ως έκτακτο, δεν ήρθε και το άλλο;. 

Τότε μόνον εδέησε ο Γενικός Γραμματέας να επιβεβαιώσει την παραλαβή του σχετικού αιτήματος, το οποίο δήλωσε —όπως με πληροφόρησαν αυτήκοοι μάρτυρες, διότι δεν ακούγονται ευκρινώς τα λεγόμενα του στο ηχητικό απόσπασμα των μαγνητοφωνημένων πρακτικών— ότι «κατέθεσε αρμοδίως», χωρίς όμως και να προσδιορίζει ονομαστικώς τον Αρμόδιο του Δήμου που το παρέλαβε «αρμοδίως»…ώστε να του καταλογιστούν και οι αναλογούσες ευθύνες…!  

Κατόπιν των διαμειφθέντων και για να προσπεραστεί το προκύπτον ζήτημα ο Αντιδήμαρχος και Εισηγητής του Έκτακτου Θέματος Μανόλης Παραγιός ελίχθηκε καταλλήλως και προέβη σε «διασταλτική ερμηνεία» του όρου «Εκδηλώσεις της 8ης Οκτωβρίου» δίνοντας του νέα έννοια, δηλώνοντας ότι αυτός συμπεριλαμβάνει και τις σχετικές Εκδηλώσεις της Ολύμπου…  

Τελικώς μετά από διαλογική συζήτηση η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφίαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου, χωρίς όμως, έστω και για τυπικούς λόγους, να γίνεται και πάλιν σ’ αυτήν οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά στο κατατεθέν Αίτημα της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου!!!  

Επειδή το όλο θέμα με προβλημάτισε πολύ σοβαρά, ζήτησα και πήρα υπομονετικά στα χέρια μου αφενός όλα τα έγγραφα που σχετίζονται μ’ αυτό, τα οποία και συνοδεύουν το παρόν δημοσίευμα, κι αφετέρου τα σχετικά ηχητικά αποσπάσματα της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου. Αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστέρησα να συντάξω το παρόν άρθρο μου, ώστε να υπάρξει η πληρέστερη δυνατή τεκμηρίωση των γραφομένων μου.   

Μετά από τη λεπτομερειακή ανάλυση των συγκεντρωθέντων στοιχείων προκύπτουν τα ακόλουθα παράδοξα συμπεράσματα:  

1ον. Το αίτημα της Κοινότητας Ολύμπου συντάχτηκε την 25η Αυγούστου 2023 και κατατέθηκε επίσημα στο Δήμο Καρπάθου την 29η Αυγούστου 2023 όπου καταχωρίστηκε με Αριθμό Πρωτοκόλλου 21399/29-8-2023.       

2ον. Το αίτημα της Κοινότητας Αρκάσας αν και φέρεται να έχει συνταχτεί την 5η Αυγούστου 2023 !!!…(είκοσι μέρες δηλαδή πριν από εκείνο της Ολύμπου;;;) και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Μηνά Π. Χουβαρδά, καταχωρίστηκε στο Δήμο Καρπάθου μόλις την 5η Σεπτεμβρίου 2023 παίρνοντας Αριθμό Πρωτοκόλλου 22305/05-09-2023. 

3ον. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι από τότε που συντάχτηκε το συγκεκριμένο αίτημα (5-8-2023) μέχρι τη συζήτηση του προ ημερησίας διατάξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου (5-9-2023) μεσολάβησαν μία Έκτακτη Συνεδρίαση (17-8-2023) και μία Τακτική Συνεδρίαση (22-8-2023) του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να αναφερθεί οτιδήποτε για την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου από οποιοδήποτε Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου ή από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρκάσας!!!…                                                             

Αυτά όλα σημαίνουν ότι το συγκεκριμένο αίτημα από την ώρα που συντάχτηκε απευθυνόμενο στον Δήμαρχο, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Καρπάθου και για έναν ολόκληρο μήνα δεν μπόρεσε να … φτάσει στο Πρωτόκολλο του Δήμου Καρπάθου. 

4ον. Από τα όσα ήδη αναφέρθηκαν, συμπεραίνεται αβίαστα, ότι το περί ου ο λόγος έγγραφο είναι καθαρά προχρονολογημένο για να δοθεί η εντύπωση ότι το Αίτημα της Κοινότητας Αρκάσας, αν και μεταγενέστερο, προηγήθηκε εκείνου της Κοινότητας Ολύμπου…   

5ον. Όλως παραδόξως όμως και παρά το ότι το Αίτημα της Κοινότητας Ολύμπου για τη μετάθεση της Εκδήλωσης της 8ης Οκτωβρίου προηγήθηκε αποδειγμένα πλέον εκείνου της Κοινότητας Αρκάσας και βρισκόταν επί μέρες στα χέρια των αρμοδίων, ουδέποτε έφτασε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου, ενώ με πολλή ευκολία έφτασε το μεταγενέστερο της Εκδήλωσης του Φοινικιού.       

Ανεξάρτητα πάντως από την τελική κατάληξη του θέματος προκύπτει μακρά σειρά σημαντικών ερωτημάτων αναφορικά με τους παράδοξους χειρισμούς του ζητήματος από πλευράς των αρμοδίων του Δήμου Καρπάθου και το που αυτοί στόχευαν:   

1ον. Ποιος ήταν ο «Αρμόδιος» στον οποίο παρέδωσε το γραπτό αίτημα της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Γερακιανάκης, ώστε να γνωρίζουμε και ποιος ευθύνεται για την εντυπωσιακή αμέλεια;  

2ον. Ενημερώθηκε για το θέμα ο Εισηγητής Αντιδήμαρχος Μανόλης Ιωάν. Παραγιός ή όχι όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία;  

3ον. Πως προέκυψε αλήθεια το Αίτημα της τελευταίας στιγμής της Κοινότητας Αρκάσας; Ήταν προϊόν εσωτερικής ενημέρωσης, όπως φαίνεται;  Προς αποφυγήν πάντως περιττών παρεξηγήσεων οφείλω να διευκρινήσω, ότι ακόμη κι έτσι να εξελίχθηκαν τα πράγματα, κανείς νουνεχής συμπατριώτης  θα είχε οιανδήποτε αντίρρηση για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος, αρκεί αυτό να συνεξεταζόταν με το οφθαλμοφανώς προηγηθέν Αίτημα της Κοινότητας Ολύμπου. 

4ον. Σε τι αποσκοπούσε όμως η αποσιώπηση του Αιτήματος της Κοινότητας Ολύμπου από τους Υπευθύνους του Δήμου Καρπάθου, που άφησαν τεχνηέντως τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλη Ηλ. Μανωλάκη στο σκοτάδι;                                                                                

Για κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο η μη προώθηση προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του αιτήματος της Ολύμπου ένα μόνο αθέμιτο στόχο μπορούσε να εξυπηρετήσει. Την μη πραγματοποίηση των Επετειακών Εκδηλώσεων της «ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ», αφού εάν δεν δινόταν η έγκριση από το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μετακίνησή τους στην 6η Οκτωβρίου, δεν θα μπορούσαν προφανώς αυτές να πραγματοποιηθούν την 8η Οκτωβρίου 2023, ημέρα διοργάνωσης των Ελληνικών Αυτοδιοικητικών Εκλογών!!!…                                                                 

Πολύ περισσότερο που δεν προβλεπόταν στο διάστημα μέχρι τις εκλογές η σύγκλιση άλλης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα μπορούσε να διορθώσει τα πράγματα…  

5ον. Είναι επίσης προφανές πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ανετράπη εξαιτίας της συμπτωματικής εισόδου του Αρχηγού της Μείζονος Μειοψηφίας Μηνά Μιχ. Πρωτόπαπα ακριβώς την ώρα που συζητιόταν το συγκεκριμένο θέμα και μόνο.  

Είναι πιστεύω επιβεβλημένο μετά τα όσα διεξοδικά εκτέθηκαν να δοθούν δημόσια οι αναγκαίες εξηγήσεις τόσο από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Καρπάθου Μιχάλη Γερακιανάκη, όσο και από τον Εισηγητή Αντιδήμαρχο Μανώλη Ιωάν. Παραγιό για το προκύπτον θέμα… που τους αφήνει έκθετους στην Καρπαθιακή κοινή γνώμη. 

Κι επιπλέον θα πρέπει να διευκρινιστεί αν ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Θεμ. Νισύριος ήταν ενήμερος για τα σχεδιαζόμενα. Εάν εντούτοις δεν ήταν, τι θέση παίρνει για τα όσα συνέβησαν στην τελευταία Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου; 

Θεωρώ ότι είναι απολύτως επιβεβλημένο να κακίζονται τέτοιου είδους συμπεριφορές απ’ όλους μας, όπου κι αν εμφανίζονται γιατί αν μείνουν αστιγμάτιστες το πιθανότερο είναι μελλοντικά να κακοφορμίσουν. 

Τέλος, χωρίς να μασώ τα λόγια μου, ρωτώ δημόσια και καθαρά:             

Έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει τέτοια παιγνίδια με τις τοπικές ιστορικές μνήμες της Ολύμπου και της Καρπάθου γενικότερα;  

21.9.2023

Καρπαθιακά Νέα