Κάρπαθος. "Ώριμη" προς δημοπράτηση η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων

Κάρπαθος. "Ώριμη" προς δημοπράτηση η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων

Σύμφωνα με το άρθρο από τo ypodomes.gr  μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)  είναι «ώριμη» για δημοπράτηση  και στην Κάρπαθο.

Όπως  ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη του (Ιούλιος 2020) “ο στόχος είναι να μειωθούν οι ποσότητες των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή στο 10% έως το 2030, από το απογοητευτικό 80% στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα”.

Πρόκειται για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) – Διαλογή στην πηγή. Έως τα τέλη του 2023 προβλέπεται να έχουν δημοπρατηθεί 31 μονάδες (ΜΕΒΑ), ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις 4

Το τριετές πλάνο για τη δημοπράτηση και την κατασκευή ΜΕΑ-ΜΕΒΑ

Σε αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε το γενικό σχεδιασμό καθώς και τις βλέψεις που έχει ο ΕΣΔΑ 2020-2030 όσον αφορά τη δημοπράτηση και την κατασκευή ΜΕΑ και ΜΕΒΑ σε βάθος τριετίας.

  • Αρχικά επιδιώκεται μία δημοπράτηση express 17 ΜΕΑ εντός του 2020.
  • Εντός του 2021 αναμένεται να δημοπρατηθούν 11 ΜΕΑ 3 εκ των οποίων βρίσκονται εντός Αττικής.
  • Έως το 2023 θα έχουν κατασκευαστεί 27 ΜΕΑ και θα έχουν δημοπρατηθεί 31 ΜΕΒΑ.

Το παρόν των ΜΕΑ

Για να φτάσουμε, βέβαια, στο μέλλον σημασία έχει να δούμε και το παρόν του τομέα της επεξεργασίας απορριμμάτων. Αρχικά 3 ΜΕΑ (αυτές της Ζακύνθου, της Λευκάδας και της Ναυπάκτου) έχουν δημοπρατηθεί, ενώ 4 (Χανιά, Ιωάννινα, Κοζάνη και Σέρρες) ήδη λειτουργούν.

Στο στάδιο της κατασκευής έχουν προχωρήσει 7 ΜΕΑ και βρίσκονται στις εξής περιοχές: Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Ηλεία, Αμάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία.

πηγή ypodomes.gr,  Fpress.gr