Αριστείδης Μιαούλης: Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ 

Αριστείδης Μιαούλης: Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ 

 

Αυτοαναφορική η εθιμική συμπεριφορά κάθε πιστού. Η αίσθηση της χαράς σε τόπους απόμακρους που τιμούν τον άγιο τους στο κλίμα της εκκλησιαστικής καλλιέπεια, είναι παράλληλα και μια εμπειρία μοναδική. Την έζησα εκεί στην Βόρεια αγκαλιά της Καρπάθου στο Τρίστομο. Περιοχή που τη φυλάνε δύο νησάκια χαρίζοντας της τρία στόματα εισόδου των ναυτικών που αποζητούν ευλίμενο ευλογημένο τουωια να ξαποστάσουν και να αναπέμψουν τις ευχαριστίες στον στον φύλακα Ταξιάρχη Πανορμίτη και αν τύχουν εκεί τη μέρα της γιορτής του να τον πανηγυρίσουν όπως του πρέπει. Τοπίο απολύτως συνθετικό μιας πανάρχαιας κατοίκησης. Οι διαδικασίες μετάβασης στο σήμερα δύσκολες. Τις απαντέχουν όμως καρτερικά οι άνθρωποι εκεί, για να τιμήσουν τους προγόνους τους.

Στάθηκα τυχερός που ταξίδεψα ίσαμε εκεί και οδικώς, με τον αγαπημένο μου υπομονετικό παπά Μηνά, αλλά και δια θαλάσσης πολλές φορές.

Η ταινία “Τριστόμου Δόξα” είναι χαρακτηριστική της σύναξης των μοναδικών στιγμών στη γιορτή του Πανορμίτη. Ετοιμασίες από το Διαφάνι, το ταξίδι, τα τάματα, οι άρτοι, η μυρωδιά του βασιλικού, το πανηγύρι. Συγγενή χαρακτηριστικά μιας αρχέγονης επιταγής σε ήσσονες τόνους πνευματικών διαστάσεων για Καρπάθιους και μη καθημερινών παρορμητικών ανήσυχων ψυχών.

Ο ατέρμονος κύκλος τούτου του βίου , ταυτίζεται με την αδιάλειπτη συνέχεια της φυλής μας. Τον Ποσειδώνα λάτρευαν οι πρόγονοί των κατοίκων του Τριστόμου τον Άγιο Νικόλα και τον Ταξιάρχη τον Πανορμίτη οι επίγονοι αδιαφορώντας για τις εξωτερικές αναπόφευκτες μεταπτώσεις αναντίρρητο ανθρώπινο προνόμιο.

Χρόνια πολλά και στους τυχερούς της γιορτής σ΄αυτήν την αγκαλιά του Τριστόμου!

7.11.2023

Καρπαθιακα Νέα