Ο συμπατριώτης μας, Πωλ Βιττωρούλης, στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αμοργού

Ο συμπατριώτης μας, Πωλ Βιττωρούλης, στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αμοργού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργανώνουν το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αμοργούαπό 12-17 Νοεμβρίου 2023, όπου συμμετέχουν, διαγωνίζονται και βραβεύονται ταινίες μικρού μήκους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Εχει αναγνωριστεί διεθνώς και είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ CIFFT, που εδρεύει στη Βιέννη.

Ο συμπατριώτης μας, πολεμικός ανταποκριτής κ. Πωλ Βιττωρούλης, έχει προσκληθεί στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αμοργού και θα μιλήσει την Τρίτη 14 Νοεμβρίου το απόγευμα με θέμα “Πόλεμος και Σινεμά”!

Μάλιστα αρκετές από τις ιστορίες τους συμπεριέλαβε στο  βιβλίο του, που έχει τίτλο «Camera Belli».

Μια από τις ιστορίες που ο Πωλ Βιττωρούλης διηγείται είναι η απίθανη υπόθεση “Αργκώ” και η παρουσία του στο Ιράν από την αρχή μέχρι το τέλος της!

Τα δραματικα γεγονότα μεταφέρθηκε στο Χόλυγουντ, έγιναν διάσημη και πολυβραβευμένη ταινία, με τα αυθεντικά πλάνα του Πωλ να βρίσκονται στην αρχή του φιλμ και εισάγουν τον θεατή στην υπόθεση.

Ο εικονολήπτης Πωλ Βιτωρούλης μαζί με τον ηχολήπτη Γιώργο Ιωαννίδη, πραγματοποίησαν αλεπάλληλες αποστολές στην Τεχεράνη, το τελευταίο ταξίδι τους συνέβη την 348η μέρα ομηρίας των υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ, τότε παρέμειναν 96 μέρες, με μικρές απουσίες έμειναν μέχρι την απελευθέρωση των ομήρων, που συνέβη την 444η μέρα!

Η κάμερα του ήταν το μοναδικό τηλεοπτικό μέσο της δύσης και στην άδεια παραμονής είχε το διακριτικό της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης, αφού το υλικό πρώτα έφτανε στην Αγία Παρασκευή και από εκεί ταξίδευε για την Αμερική.

Όμως ας πάρουμε από την αρχή τα γεγονότα, ήταν 4 Νοεμβρίου 1979, όταν περίπου 400 ισλαμιστές φοιτητές κατέλαβαν στην αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και πήραν 52 Αμερικανούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων και τριών πρακτόρων της CIA. Ο Πωλ Βιτωρούλης βρέθηκε αμέσως στην Τεχεράνη, ήταν το μοναδικό δυτικό τηλεοπτικό συνεργείο που κάλυπτε τα δραματικά γεγονότα κι έτσι έγινε το μάτι ολόκληρου του πλανήτη!

Η ιστορία κράτησε 444 ημέρες και στις ενημερωτικές εκπομπές τις εποχής ονομάστηκε «America Held Hostage»!

Όμως το μπέρδεμα ξεκινά με 6 όμηρους που κατάφεραν να ξεφύγουν και έψαχναν τρόπο να βγουν από το Ιράν. Το σχέδιο της CIA ακόμη και σήμερα ακούγεται απίστευτο, οι “έξι” θα υποδύονταν μια κινηματογραφική ομάδα, ένα συνεργείο, που έψαχνε περιοχές για να κάνει τα γυρίσματα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, με τον τίτλο “Argo”. Στις 28 Ιανουαρίου 1981, οι «Έξι» κατάφεραν να ξεφύγουν από τους Φρουρούς της Επανάστασης των Ιρανών!

Η δραπέτευσή τους παρέμεινε άγνωστη για μήνες, ενώ η ανάμειξη της CIA στην υπόθεση έμεινε κρυφή για 17 χρόνια.

Η φυγάδευση των “Έξι” έγινε χολυγουντιανή προπαγανδιστική παραγωγή, πρόκειται για τη τρίτη σκηνοθετική παρουσία του Μπεν Άφλεκ. Μια ταινία που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Τανίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μοντάζ, επίσης της δόθηκε Χρυσή Σφαίρα και BAFTA Καλύτερη Ταινίας και Σκηνοθεσίας.Το σενάριο έγραψε ο Κρις Τέριο και είναι βασισμένο στις εμπειρίες και το βιβλίο «Master of disguise-My secret life in the CIA», του πρώην πράκτορα Τόνι Μέντεζ, ενώ την παραγωγή ανέλαβε ο ίδιος ο Μπεν Άφλεκ, μαζί με τους Τζώρτζ Κλούνεϊ και τον Γκραντ Χίσλοβ. Πρωταγωνιστούν οι Μπεν Άφλεκ, Μπράιαν Κράνστον, Άλαν Άρκιν και ο Τζον Γκούντμαν. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 12 Οκτωβρίου 2012.

Τα πλάνα του Πωλ Βιττωρούλη είναι το αληθινό στοιχείο της ταινίας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί η συμμετοχή του!

Στο Φεστιβάλ της Αμοργού θα διεξαχθεί η 6η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού με μαθητές από διάφορες χώρες και σημαντικούς καθηγητές στο χώρο του κινηματογράφου, με workshops, και σημαντικές ομιλίες για το σινεμά.

Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε όλα τα σημαντικά μέρη του νησιού, θα δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα, και θα γνωρίσουν τα φημισμένα βότανα της Αμοργού. Θα απολαύσουν τοπικούς χορούς και μουσική, θα έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους και τα μέρη τα οποία μπορεί ν’ αποτελέσουν έμνευση για ένα κινηματογραφιστή.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν όλες οι πολιτιστικές δράσεις του Πολιτιστικού Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ με ομιλίες σχετικές με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και το σινεμά, ενώ το κύριο θέμα του θα είναι η γαστρονομία, με παρουσίαση τοπικών εδεσμάτων, και προϊόντων από την Αμοργό και τα νησιά των Κυκλάδων.

με στοιχεία από cycladesopen.gr

7.11.2023

Καρπαθιακά Νέα