Μίκα Ιατρίδη: Eνίσχυση της χρηματοδότησης για ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ και βρεφονηπιακούς σταθμούς με κριτήριο νησιωτικότητας

Μίκα Ιατρίδη: Eνίσχυση της χρηματοδότησης για ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ και βρεφονηπιακούς σταθμούς με κριτήριο νησιωτικότητας

Πρόταση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΠΑμεΑ) και των Βρεφονηπιακών Σταθμών στη νησιωτική Ελλάδα, έκανε η Μίκα Ιατρίδη.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, να τεθεί κριτήριο νησιωτικότητας στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων για τις προαναφερόμενες δομές που λειτουργούν στα νησιά, με δεδομένο ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων να λαμβάνεται από τις ηπειρωτικές περιφέρειες της χώρας. Περαιτέρω, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να μελετηθεί και το ενδεχόμενο έκτακτης χρηματοδότησης για τις δομές που λειτουργούν στη νησιωτική Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην προστασία της κοινωνίας και την ενίσχυση της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αυξήσει κατά 63 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις χρηματοδοτήσεις για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Ωστόσο, παρά την αύξηση της χρηματοδότησης, παρατηρούνται και ορισμένες περιπτώσεις σε σχέση με τα ΚΔΑΠ, στις νησιωτικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα, κατά τις οποίες δεν καλύπτονται όλες οι αιτήσεις. Έχει παρατηρηθεί ακόμα το φαινόμενο σε νησιά όπως η Κως, ο αριθμός των αιτήσεων που καλύπτεται να ανέρχεται στο 1/Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατάσταση αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι οι διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις αντλούνται ως επί το πλείστον από τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας με αποτέλεσμα το κονδύλι που απομένει για τη νησιωτική Ελλάδα να μην επαρκεί.

Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει τις χρηματοδοτήσεις για τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠμεΑ και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Με δεδομένο ότι προβλέπεται ρήτρα νησιωτικότητας στις ενέργειες του νομοθέτη και της εκτελεστικής εξουσίας.

Με δεδομένο ότι η εδαφική ασυνέχεια, που χαρακτηρίζει τη νησιωτική Ελλάδα, δημιουργεί περισσότερες προκλήσεις για τους κατοίκους, τα παιδιά των οποίων είναι απαραίτητο να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Μελετάται η περίπτωση να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις προαναφερόμενες δομές στη νησιωτική Ελλάδα;

Μελετάται η περίπτωση να τεθεί κριτήριο νησιωτικότητας ως προς την κατανομή των χρηματοδοτήσεων για τις προαναφερόμενες δομές;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

13.1.2023

Καρπαθιακά Νέα