Ο πνευματικός αδελφός του Καρπάθου και Κάσου, κ. Αμβροσίου, ο κ. Χρυσόστομος, προήχθη σε Μητροπολίτη Ροδοστόλου

Ο πνευματικός αδελφός του Καρπάθου και Κάσου, κ. Αμβροσίου, ο κ. Χρυσόστομος, προήχθη σε Μητροπολίτη Ροδοστόλου

Ο θεοφιλέστατος έως εχθές Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος, ο πολυγραφότατος και μουσικολογιώτατος γνήσιος Αγιορείτης, πνευματικός αδελφός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Αμβροσίου, ανυψώθηκε σε εν ενεργεία Μητροπολίτη, της Μητροπόλεως πλέον, Ροδοστόλου.

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χρυσόστομος και Αμβρόσιος, τυγχάνουν αμφότεροι Λαυριώτες και συμφοιτητές από την Θεολογική σχολή της Χάλκης.

Ευχόμαστε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ροδοστόλου κ.Χρυσόστομο έτη πολλά και ευλογημένα στο περιβόλι της Παναγίας μας, που τόσο αγαπά και σε αυτό διακονεί τόσα χρόνια, κρατώντας τις παραδόσεις του, ως κόρην οφθαλμού.

Να ζείτε γέροντα σοφέ και σεβαστέ Μητροπολίτα !

Από την σχετική ανάρτηση της Ευαγγελίστριας πόλεως Καρπάθου.

φωτογραφία Ραφαήλ Γεωργιάδης


Ο Μητροπολίτης Ροδοστόλου, κ. Χρυσόστομος, γεννήθηκε (1933) στην Αναγέννηση Σερρών (κατά κόσμον Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος). Γιος του ιερέα Νικολάου Αναγνωστοπούλου, πρόσφυγα από την Ανατολική Θράκη. Mετά τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Σιδηρόκαστρο και στις Σέρρες βρέθηκε στο Άγιον Όρος (1950), όπου και έγινε μοναχός (1951).

Φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή (1953-1956). Γραμματέας της Ι. Κοινότητας του Αγίου Όρους (1956-1958) και στη συνέχεια σπουδαστής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (1958-1962). Καθηγητής (1963-1966) και Σχολάρχης (1967-1988) της Αθωνιάδας Σχολής. Επίσκοπος, τέλος, του Oικουμενικού Πατριαρχείου ως Επίσκοπος Ροδοστόλου (1978). Σήμερα μονάζει στο Λαυρεωτικό Κελί Άγιοι Πάντες (περιοχή πέριξ του Αγ. Νείλου). Από τους λογιότερους Αγιορείτες της παλαιότερης και της νεώτερης γενιάς, με πλούσιο συγγραφικό έργο, στο οποίο καταγράφονται βιώματα, εμπειρίες, και πολλά άλλα, της διά βίου διαδρομής και παραμονής στο Άγιον Όρος: «Πόθος και Χάρις στον Άθωνα» (Άγ. Όρος 2000), «Γράμματα και Άσματα στον Άθωνα» (Άγ. Όρος 2000), «Πρόσωπα και Δρώμενα στον Άθωνα» (Άγ. Όρος 2001), «Ιδού ο Παπισμός» (Άγ. Όρος 2002), «Ωδή στα Αμάραντα, στον Άθωνα» (Άγ. Όρος 2004), «Θεομητορικά και Εξόδια στον Άθωνα» (Άγ. Όρος 2005), «Όταν ελάλουν στον Άθωνα» (Άγ. Όρος 2007). Σπουδαία επιπλέον η μουσική του παιδεία και κατάρτιση.

Μαθητής αρχικά του αγιορείτη μοναχού Ανδρέα Θεοφιλόπουλου και στη συνέχεια, στην Αθωνιάδα Σχολή, του σπουδαίου σύγχρονου μουσικού και δασκάλου Γέροντα Μελετίου Συκιώτου. Ακροατής, συχνά και συμψάλτης, των μεγάλων ψαλτών της παλαιότερης γενιάς, πατρός Διονυσίου Φιρφιρή, διακο-Γιάννη Ιωασαφαίου και Ρωμανού Βατοπεδινού. O επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος Λαυριώτης παραμένει σήμερα πολύτιμη πηγή της αυθεντικής ερμηνείας της νεώτερης Αγιορειτικής ψαλτικής παράδοσης, κυρίως αυτής που διαμορφώθηκε οριστικά στο τέλος του 19ου και στο α’ μισό του 20ού αιώνα. Λαμπρές οι ερμηνείες του σε σχετικά λειτουργικά Αγιορειτικά μέλη (“Σύμμεικτα”, Αγιορειτικά Απανθίσματα Α’, CD 15ο-16ο)

πηγή e-kere.gr

13.1.2023

Καρπαθιακά Νέα