Μανώλης Παραγυιός: Έτσι φτάσαμε στην “Βελτίωση- Ασφαλτόστρωση οδού εντός οικισμού Μερτώνα "

Μανώλης Παραγυιός: Έτσι φτάσαμε στην “Βελτίωση- Ασφαλτόστρωση οδού εντός οικισμού Μερτώνα "

Με χαρά διάβασα το δελτίο τύπου του κ.Δημάρχου με το οποίο ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η σύμβαση για ένα σημαντικό έργο.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο “ Βελτίωση- Ασφαλτόστρωση οδού εντός οικισμού Μερτώνα “ με ανάδοχο εταιρεία την Ergon Κατασκευαστική.

Για να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο έπρεπε να προηγηθούν τα παρακάτω βήματα :

1) Ανάθεση μελέτης για το έργο. Ανατέθηκε από τον Δήμο Καρπάθου το 2021 στον μελετητή κ. Χρήστο Καραγεωργόπουλο η εκπόνηση δύο μελετών οδοποιίας για την ευρύτερη περιοχή . Μία για την ασφαλτόστρωση εντός οικισμού ( περί ου ο λόγος ) και μία δεύτερη για την ασφαλτόστρωση στα εκτός οικισμού τμήματα .

2) Η εκπόνηση έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα με την επιτόπια συμμετοχή συμβουλευτικού χαρακτήρα του συμπατριώτη μας διακεκριμένου συγκοινωνιολόγου κ. Βασίλη Χαλκιά. Κατόπιν υποδείξεως του η μελέτη περιλαμβάνει και πλήθος τεχνικών έργων για την θωράκιση του δρόμου από πλημμυρικά φαινόμενα . Τούτο ανέβασε το κόστος αλλά υποδείξεις επιστημόνων αυτού του βεληνεκούς πρέπει να γίνονται σεβαστές .

3) Παραδόθηκε η μελέτη στον Δήμο Καρπάθου και σε επίσημη επίσκεψη μου στο γραφείο του τότε αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γεώργιου Καραγιάννη τον Μάιο του 2022 αιτήθηκα την χρηματοδότηση του έργου ύψους 400.000 ευρώ .

4) Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα στις 18/07/2022 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και κατόπιν ενεγράφη στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου .

5) Κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο αιτηθήκαμε την διάθεση έξι μηχανικών της Περιφέρειας ως επιτροπή διαγωνισμού . Ορίστηκε από την Περιφέρεια η επιτροπή διαγωνισμού κι εκκινήθηκε ο διεθνης διαγωνισμός τον Απρίλιο του 2023 .

6) Το καλοκαίρι του 2023 ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος ο εργολάβος με την μεγαλυτερη έκπτωση για το έργο όμως κατά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών υπήρχαν ελλείψεις ως προς ορισμένα προαπαιτούμενα , σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, πιστοποιητικά .

7) Με νέα απόφαση της Οικονομικής επιτροπής επί της ουσίας απορρίφθηκε η συμμετοχή του και με νέα απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής κατοχυρώθηκε ως προσωρινός ανάδοχος ο δεύτερος σε έκπτωση συμμετέχων .

Το πρακτικό του διαγωνισμού και τα απαραίτητα δικαιολογητικά εστάλησαν για προσυμβατικό έλεγχο (έλεγχος αν ο διαγωνισμός έγινε σωστά ) και εγκρίθηκαν χωρίς καμία παρατήρηση .

9) Υπεγράφη η σύμβαση με τον οριστικό πλέον ανάδοχο ο οποίος ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο εντός ενός έτους .

Επισυνάπτω τα σχετικά έγγραφα με όσα παραπάνω αναφέρω για του λόγου το αληθές .

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ένα έργο σημαντικό για την ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή θα ξεκινήσει σύντομα να υλοποιείται .

Είμαι υπερήφανος επειδή συμμετείχα ενεργά σε όλα τα στάδια από την ανάθεση της μελέτης , ως εκπρόσωπος μαζί με τον π. Δήμαρχο του Δήμου στον φορέα υλοποίησης της μελέτης την Βιώσιμη Πόλη , στην εξεύρεση της χρηματοδότησης ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος και στην διαγωνιστική διαδικασία ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής .

Κυρίως όμως είμαι υπερήφανος γιατί δικαιώνεται η μεθοδική δουλειά όλης της θητείας μας δείχνοντας ότι έργα τα οποία απλά υπήρχαν σαν σκέψη ( δεν είχε γίνει κανένα από τα βήματα που ανέφερα πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας παρόλο που υπήρχε εγγεγραμμένο για 20 χρόνια στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ) μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς δανεισμό και χωρίς καμία επιβάρυνση στον κορβανά του Δήμου .

Έργα σοβαρά, μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας καθώς θα αναβαθμίσουν μια περιοχή στην οποία υπάρχει μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων εκατομμυρίων ευρώ και δεν είχε “πέσει” ούτε τετραγωνικό ασφάλτου .

Όπως ακριβώς κι η ανάπλαση Γιαννόπουλου στα Πηγάδια , ύψους 835.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ίδιο υπουργείο με 600.000 ευρώ της οποίας η σύμβαση έχει υπογραφεί από πέρυσι κι ανυπομονούμε να ξεκινήσει .

Υ.Γ. : Τα κείμενα μου τα αναρτώ αποκλειστικά ως απάντηση και στους καλοπροαίρετους και στους κακοπροαίρετους οι οποίοι ρωτούν τι έκανα τέσσερα χρόνια σε θέση ευθύνης .

Οι διαδικασίες είναι τέτοιες που για να φθάσεις στην φάση της υλοποίησης ενός έργου απαιτούνται χρόνια και πολύς κόπος.

Κι όπως έχω αναφέρει ξανά θα επαναλάβω ότι πλέον δεν κατέχω θεσμικη θέση οπότε δεν επιτελώ ούτε τον ρόλο συμπολίτευσης ούτε , κυρίως , αντιπολίτευσης

Από την σχετική ανάρτηση του π. Αντιδημάρχου Καρπάθου Μανώλη Παραγυιού

18.6.2024
Καρπαθιακά Νέα