Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Οι πιέσεις που νιώθουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω των ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας, αλλά και οι νέοι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση φέρνουν νέα δέσμη μέτρων στήριξης εργοδοτών, εργαζομένων και καταναλωτών και μάλιστα άμεσα.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης στη διεθνή αγορά ενέργειας και τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο του 2022.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και στο ύψος του πληθωρισμού και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων προς όλους όσοι πλήττονται.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα πιθανά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Όπως έχει αποκαλύψει το powergame.gr, η εξέλιξη με την ταχεία μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και της ενεργειακής κρίσης οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των κλάδων που θα πλήττονται. Η κυβέρνηση λοιπόν, βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με την πανδημία, αλλά και την ενεργειακή κρίση. Τα σχέδια που εκπονούνται από τις γραμματείες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας είναι σύνθετα, καθώς θα πρέπει να συνδυαστούν τα διαθέσιμα κεφάλαια με τα προβλήματα, που δημιουργούνται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις δύο παγκόσμιες κρίσεις.

Είναι εξαιρετικά πιθανό οι πρόσθετες ενέσεις ρευστότητας να χρηματοδοτηθούν από το μαξιλάρι των 40 δισ. ευρώ μέσω ενός νέου στοχευμένου κύκλου ενδεχομένως επιστρεπτέας προκαταβολής. Ήδη, τα πρωτόκολλα που απαγορεύουν στους ανεμβολίαστους την είσοδο σε διασκέδαση και εστίαση ακόμα και στα θεάματα αναμένεται να επιφέρουν πλήγμα το νέο έτος στο τζίρο τους και κατ’ επέκταση στην οικονομία, τόσο στο τομέα των εσόδων όσο και στο ΑΕΠ της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει νέους κύκλους επιστρεπτέων προκαταβολών, καθώς το πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει μία τέτοια εξέλιξη και είναι εξαιρετικά πιθανό και άλλες χώρες να προσφύγουν σε τονωτικές ενέσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Μάλιστα, οι κυβέρνησης έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να κάνουν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων και το 2022, αλλά και να προχωρήσουν όχι μόνο στην παράταση των επιστρεπτέων αλλά και στην μετατροπή τους (της επιστρεπτέας προκαταβολής)  σε επιχορηγήσεις. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ένα τρίμηνο, και το εκ νέου πάγωμα των επιταγών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής για έξι μήνες καθώς και την παράταση αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις.

Για το νέο έτος, τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας έχουν μειωθεί στα 2,9 δισ. ευρώ (υπόλοιπα του 2021) από 16,8 δισ. ευρώ φέτος, ωστόσο ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα είναι και το νέο πακέτο παρεμβάσεων.  Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στις εκθέσεις και αναλύσεις για την πορεία της οικονομίας επισημαίνεται ότι η πανδημία αποτελεί αστάθμητη απειλή για τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη όπου για φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 4,5%.

Προς ώρας, ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με τις εισπράξεις φόρων να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία. Συγκεκριμένα  τον Νοέμβριο τα έσοδα ανήλθαν σε 4,351 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 620 εκατ. ευρώ ή 16,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τη μεγάλη διαφορά έκαναν οι εισπράξεις ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών που σημείωσαν αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ, αλλά και των λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 139 εκατ. ευρώ.

Πάντως, προ ολίγου, ανακοινώθηκαν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που μπορούν να συμμετέχουν εκ νέου στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Την ίδια ώρα, ήδη από χτες ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα προστασίας των εργαζομένων από τους περιορισμούς που ισχύουν από τις 30 Δεκεμβρίου στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κ.α..

Μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που προβλέπει πως τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης εκτείνονται από την 1η Αυγούστου 2021 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αν και η τροπολογία δεν αναφέρει λεπτομέρειες, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, για τον περασμένο Αύγουστο θα υπάρξει αναδρομική στήριξη μόνο για τους αγρότες με επιδότηση 40 ευρώ ανά λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην εν λόγω τροπολογία τροπολογία δεν αναφέρεται το ύψος της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022 πως η επιδότηση σε όσους έχουν συνδέσεις στη χαμηλή τάση θα φτάσει τα 49,5 ευρώ για τον Δεκέμβριο, έναντι 39 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο, 18 ευρώ για τον Οκτώβριο και εννέα ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Στην τροπολογία αναφέρεται πως την κρατική ενίσχυση προς τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας του αγροτικού τομέα θα λάβουν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων.

Προβλέπεται πως η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής των αγροτών μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί και συνολικά θα κινηθεί κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται πως Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των δύο συναρμόδιων υπουργών – Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης – καθορίζει τα κριτήρια των δικαιούχων λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, την διάρκεια της κατανάλωσης, το χρόνο χορήγησης, τις κατηγορίες πελατών, τα ανώτερα και ανώτατα όρια κατανάλωσης κ.α.

Η επιδότηση για το επίδομα θέρμανσης θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα έσοδα του οποίου προέρχονται κυρίως από τα δικαιώματα ρύπων που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΠΕΠ. Προβλέπεται πως για την χειμερινή περίοδο 2021-2022 ο ΔΑΠΠΕΠ μεταφέρει στο λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού για τα δικαιώματα ρύπων 90 εκατ. ευρώ χωρίς να απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Σύμφωνα με την τροπολογία το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτήσει επίσης και τον ειδικό λογαριασμό που είχε συσταθεί το 2017 για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για να επιδοτηθούν καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων. Υπενθυμίζεται πως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (περιλαμβάνονταν στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός) ανακοίνωσαν τη λειτουργία ειδικής γραμμής επικοινωνίας για νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά από επικοινωνία, το κόστος θα καλύπτεται από το υπουργείο ώστε να αποφευχθούν διακοπές ηλεκτροδότησης.

πηγή www.powergame.gr