Νέα αναταραχή με τους δασικούς χάρτες, επείγει η επίλυση αμφισβητήσεων

Νέα αναταραχή με τους δασικούς χάρτες, επείγει η επίλυση αμφισβητήσεων

της Νατάσας Γιουρουκέλη στο www.agronews.gr

Με νοµοθετική παρέµβαση, µε ορίζοντα έως το καλοκαίρι, θα επιχειρηθεί να αντιµετωπιστεί το φλέγον ζήτηµα των αντιρρήσεων ιδιοκτητών αγροτικών και οικιστικών ακινήτων που οι περιουσίες τους αντιµετωπίζονται ως δασικές εκτάσεις λόγω της ανάρτησης των αναθεωρηµένων δασικών χαρτών και πρόδηλων λαθών που εµπεριέχουν, µε αποτέλεσµα κάποιες εξ αυτών κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του ∆ηµοσίου ή να χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετες.

Εξάλλου, οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αµφισβήτηση θα πρέπει να επιλυθεί προτού περάσουν οι δασικοί χάρτες την πόρτα του Εθνικού Κτηµατολογίου. Αν µη τι άλλο, οι µέχρι σήµερα εµβολωµατικές λύσεις, η έλλειψη Κτηµατολογίου, και οι παντός τύπου µικροκοµµατικές εξυπηρετήσεις που επι της ουσίας «τακτοποιούν» προσωρινά ιδιοκτησιακά ζητήµατα κρατούν σε µία κατάσταση οµηρίας χιλιάδες πολίτες.

Αποκορύφωµα αυτή τη φορά, οι έντονες διαµαρτυρίες για τους δασικούς χάρτες, µε επίκεντρο την Κρήτη, τα ∆ωδεκάννησα, τις Κυκλάδες και την Αττική, δείχνει να κατευθύνει και τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του ζητήµατος µε εξαγγελίες αρµοδίων περί διορθώσεων.

Ενδεικτική η στάση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις αρχές της εβδοµάδας µε τη συµµετοχή εµπλεκόµενων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, ο οποίος εµφανίστηκε θετικός σε διορθώσεις δασικών χαρτών. Επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν τα προβλήµατα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, σε δελτίου τύπου που εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αναφέρεται πως «το ιδιοκτησιακό, η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και οι επιδοτήσεις θα διασφαλιστούν µε νοµοθετικές παρεµβάσεις όπως εξήγησε ο υπουργός, αναφερόµενος στα θέµατα που κατέγραψε µε την απόφασή του το Περιφερειακό Συµβούλιο Κρήτης και συζητήθηκαν κατά τη τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Σκρέκας επεσήµανε πως βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθούν λύσεις στα ζητήµατα που έχουν ανακύψει […].Ενδεικτικό στοιχείο της θετικής ανταπόκρισης του υπουργείου είναι το γεγονός πως στο Τεχνικό Συµβούλιο ∆ασών που θα πραγµατοποιηθεί την Τετάρτη και θα περιλαµβάνει την εξέταση των εκτάσεων που χαρακτηρίζονται δάση, θα υπάρχει θετική εισήγηση οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο (Calicotome villosa L.). να µην χαρακτηριστούν δασικές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη δηµιουργηθεί νοµοπαρασκευαστική Επιτροπή (µε νοµικούς και δασικούς υπαλλήλους), προκειµένου να προωθηθούν νοµοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση τριών κρίσιµων θεµάτων που αφορούν τους δασωµένους αγρούς, τις εκχερσωµένες δασικές εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, µελετώντας και τις αποφάσεις του ΣτΕ.