Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαδικτυακές ημερίδες του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαδικτυακές ημερίδες του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου

 

 

 

Στην 1η ημερίδα, που είχε θέμα «Εναλλακτικός Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές»πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από ειδικούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού ανά την Ελλάδα. Ο κ. Μανώλης Περράκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Θαλάσσιας Αλιείας της Διεύθυνσης Αλιείας Δωδεκανήσου, παρουσίασε στοιχεία για τον αλιευτικό τουρισμό στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Δημήτρης Τσιάκαλος, Υπεύθυνος επικοινωνίας της MΟm, παρουσίασε το πρόγραμμα Northern Aegean Dolphin Project, που υλοποιείται στην Αλόννησο, ενώ στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Τριανταφύλλου, Περιφερειακός Διευθυντής της PADI για την περιοχή της Ελλάδας, μίλησε για τον καταδυτικό τουρισμό. Ακολούθησαν εισηγήσεις σχετικά με τον πεζοπορικό τουρισμό και την ειδική περίπτωση της Άνδρου, από την κα Αριάνα Μασέλου, ιδιοκτήτρια της One Foot Forward, και τον αναρριχητικό τουρισμό με επίκεντρο το παράδειγμα της Καλύμνου, από τον κ. Άρη Θεοδωρόπουλο, οδηγό βουνού, εκπαιδευτή ορειβασίας και αναρρίχησης. Τέλος, ο κ. Αντώνης Τσακνάκης από την Birding in Greece, μίλησε για τον ορνιθοτουρισμό και ο κ. Νικόλαος Φραντζεσκάκης, Πρόεδρος της Αγροξενία Hellas Agrotourism, για τον αγροτουρισμό και τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα.

 

Στην 2η ημερίδα, με θέμα «Καλές Πρακτικές επιχειρήσεων & πράσινη και γαλάζια επιχειρηματικότητα στην Κάρπαθο» πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις τόσο από τον κ. Γιώργο-Σταύρο Κρεμλή, Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, ο οποίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με τις ευκαιρίες της γαλάζιας και της κυκλικής οικονομίας, όσο και από τον κ. Κωνσταντίνο Ζήφο, Διευθυντή της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε, ο οποίος παρουσίασε το επικείμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα CLLD/LEADER Αλιείας Δωδεκανήσου. Ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις έγιναν επίσης από ντόπιους επιχειρηματίες και ενεργούς πολίτες της Καρπάθου, οι οποίοι προέβαλαν τις εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες που είτε υπάρχουν ήδη διαθέσιμες, ή σχεδιάζονται στο νησί. Επιπλέον, προβλήθηκαν καλές πρακτικές επιχειρήσεων της Καρπάθου που δραστηριοποιούνται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την προβολή του νησιού και την προώθηση των ντόπιων γεύσεων και προϊόντων.

Οι συμμετέχοντες, μέσα από τις 2 αυτές ημερίδες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πληθώρα εναλλακτικών δραστηριοτήτων και καλών πρακτικών επιχειρήσεων, αλλά και να εντοπίσουν πιθανές ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά της Καρπάθου. Με αυτόν τον τρόπο, ο Φ.Δ.Π.Π.Δ. επεδίωξε να δώσει τα κίνητρα για την προώθηση του σχεδιασμού και υλοποίησης ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή των Προστατευόμενων Περιοχών του νησιού..

Η ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών-ενημερωτικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με την υλοποίηση της 3ηςημερίδας με τίτλο «Παρουσίαση της Υποθαλάσσιας Διαδρομής στα Παλάτια της νήσου Σαρίας». Στην ημερίδα παρουσιάστηκε από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Θάνο Νταϊλιάνη και Δρ. Βασίλη Γεροβασιλείου, το υποβρύχιο τοπίο, ο βιόκοσμος και τα θαλάσσια σπήλαια που βρίσκονται κατά μήκος της Υποθαλάσσιας Διαδρομής που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της Πράξης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η προβολή του video της υποθαλάσσιας διαδρομής και αναδείχθηκαν οι δυνατότητες προώθησής της από τον Γεν. Διευθυντή του KARPATHOS TRAVEL, κ. Μιχάλη Ρεΐση.

 

Στις ημερίδες πραγματοποίησαν παρεμβάσεις η Πρόεδρος του Φ.Δ.Π.Π.Δ., κα Χαρίκλεια Καργιολάκη, η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, κα Καλλιόπη Νικολαΐδου και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Καρπάθου σε θέματα Τουρισμού, κ. Ανδρέας Τσαγκάρης. Το σύνολο των εκδηλώσεων προσέλκυσαν σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων επαγγελματιών του τουρισμού και πολιτών της Καρπάθου και της Ηρωικής Νήσου Κάσου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Δωδεκανήσων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το video της υποθαλάσσιας διαδρομής στο linkhttps://www.youtube.com/watch?v=aNRlQ0ECzwc.

Τα video από τις ημερίδες θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στο κανάλι του Φ.Δ.Π.Π.Δ. στο YouTube(https://www.youtube.com/channel/UCJTzr_F6z62Op1eHCt9WlFg).

 

Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Διαχειριστικές Παρεμβάσεις στην Προστατευόμενη Περιοχή Β. Καρπάθου – Σαρίας», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.